January 02, 2017

26 грудня 2016 — 01 січня 2017 Україна: Головні події і теми тижня

Головні теми тижня 26 грудня 2016 — 01 січня 2017 від "Digests & Analytics Ukraine"

Курс гривні впав перед новим роком – Із Приватбанком усе складно – Газова війна не вщухає – ОПЗ зупинено – Канал 1 + 1 намагаються "віджати" – Про перемир'я на Донбасі вже ніхто не згадує – Олігарх Пінчук пропонує Україні фактичну капітуляцію перед Росією

Курс гривні впав перед Новим роком

Наприкінці року гривню почало лихоманити, курс щодня падав на 30 коп за 1$ і до кінця року досяг 27,19 грн/$. На готівковому ринку курс виріс ще більше й перевищив 28,5 грн/$. Спроби НБУ збити ажіотаж шляхом продажу великих сум доларів на аукціоні особливого успіху не мали. Пік продажу валюти припав на три останніх передсвяткових дні, коли було продано $202,7 млн. НБУ витратив у грудні на підтримку гривні $119,4 млн. Було проведено 3 аукціони з купівлі валюти та 5 – з її продажу.
Курс гривні стрімко впав перед Новим роком
Курс гривні стрімко впав перед Новим роком
Чиновники НБУ стверджують, що причина девальвації не пов'язана з націоналізацією Приватбанку. Вони пояснюють зростання курсу долара вихідними у західних банках, виплатою відшкодування ПДВ компаніям-експортерам, а також передсвятковим збільшенням гривневої ліквідності через традиційний сплеск передноворічних бюджетних платежів.
Зниження курсу гривні перед закінченням року до рівня, набагато нижчого від прогнозованого бюджетом на 2016 рік, збільшить сукупний обсяг державного боргу, що може перевалити за 80% ВВП. А це, у свою чергу, спричинить послаблення позицій України на переговорах із МВФ.

Із Приватбанком не все гладко

Приватбанк отримав нове правління. Його головою призначено колишнього міністра фінансів Шлапака, серед заступників – більшість колишніх топ-менеджерів банку.
НБУ купив у Міністерства фінансів ОВДП на 25,8 млрд грн. Кошти спрямовано на погашення заборгованості Приватбанку перед НБУ за кредитами рефінансування. Крім того, Нацбанк видав банку ще 10,75 млрд грн рефінансування на додаток до 15,0 млрд, виданих 20 грудня. Керівництво регулятора стверджує, що такі заходи не пов'язані з відтоком депозитів з банку та не вплинуть істотно на валютний ринок і рівень інфляції.
Незважаючи на бадьорі заяви чиновників уряду та НБУ про повний контроль ситуації у Приватбанку, низка факторів викликає сумніви в ефективності вжитих заходів. Тимчасова адміністрація Приватбанку обміняла три випуски єврооблігацій на $595 млн на акції додаткової емісії банку, у зв'язку з чим їх власники не отримають жодних виплат. Інвестори, що вже оголосили про намір оскаржити це рішення, мають великі шанси на повернення своїх грошей через міжнародні суди. Витрати в такому випадку буде покрито за рахунок держави, що стала власником банку.
З Приватбанком не все  гаразд
З Приватбанком не все  гаразд
Нове керівництво Приватбанку вже заявило про зниження із січня прибутковості валютних депозитів у середньому на 2 %, а з лютого – і гривневих депозитів.
Агентство Fitch знизило довготерміновий рейтинг Приватбанку до рівня RD ("обмежений" дефолт.) Зниження рейтингу можна пояснити заявою НБУ про пов'язані та незабезпечені кредити банку, а також рекапіталізацію шляхом конвертації зобов'язань банку у статутний капітал. Fitch вважає, що за необхідності допомоги нового власника – держави може виявитися недостатньо.
Банки першої двадцятки також переживають не найкращі часи. За результатами стрес-тестів НБУ, докапіталізації вимагають 12 банків. До 1 січня 2017 року вони мали збільшити свій статутний капітал, в іншому випадку регулятор обіцяв оголосити їх неплатоспроможними. Про результати виконання ними вимог НБУ буде відомо у перших числах січня, після відновлення роботи банківської системи.

Газова війна не вщухає

Нафтогаз так і не уклав додаткову угоду із Газпромом на постачання газу на умовах "зимового пакету", аналогічного торішньому. Російський монополіст відмовляється підписувати документи, за якими може бути змінено формулу контракту 2009 року – "бери або плати". Будь-яка зміна умов може вплинути на результат розгляду справи у Стокгольмському арбітражі, куди Газпром подав позов про оплату за непоставлений, але законтрактований Нафтогазом газ. Судячи з усього, угоди так і не буде досягнуто, і Нафтогаз до кінця опалювального сезону не купуватиме газ у Газпрому.
Після прийняття рішення Єврокомісією про збільшення обсягу прокачування газу Газпрому німецьким транзитним газогоном OPAL, Нафтогаз зафіксував істотне зниження обсягів транзиту українською газотранспортною системою.
Газпром використовує брудні методи, аби зіпсувати імідж України як транзитної держави й довести необхідність реалізації проекту "Північний потік-2". Для цього різко знижується тиск на вході в українську трубу, що може спричинити перебої з постачанням газу європейським споживачам. Укртрансгаз у відповідь запросив моніторингову місію ЄС для фіксації неналежних параметрів прокачування, надавши місії доступ до всіх об'єктів газотранспортної інфраструктури. Газпром у роботі місії не брав участі.
Мата європейських транзитних газопроводів
Мата європейських транзитних газопроводів
За оцінкою видання "Ліга", закупівлі газу з реверсу дозволили Нафтогазу за 2015-2016 роки заощадили близько $80 млн. Ця сума набагато менша від суми економії, названої головою Нафтогазу, однак позитивний ефект від наявності альтернативних постачань із Європи очевидний. Крім того, незалежні трейдери після отримання можливості закупівлі газу імпортували в 2015 році більше 1 млрд м3, а за 10 місяців 2016 року – 2,14 млрд м3 газу.
На ІІІ квартал 2017 року, відповідно до закону про ринок природного газу, Нафтогаз втратить монополію на постачання газу населенню, і на ринку можуть з'явитися незалежні продавці, які отримають доступ до труби та зможуть укладати прямі договори зі споживачами. Транспортування газу буде передано компанії "Магістральні трубопроводи України". Для повноцінного запуску газового ринку необхідне рішення про монетизацію субсидій (щоб споживач мав можливість вибирати постачальника) і затвердження близько 200 нормативних актів, які досі не розроблені, хоча мали були прийняті ще 1 вересня 2016 року.
Для закупівель газу в новому році Нафтогаз має достатньо коштів. Наприкінці грудня під державні гарантії підписано кредитну угоду про фінансування імпорту на €478 млн із дочірньою структурою Світового банку – Міжнародним банком реконструкції і розвитку. Крім того, Кабмін подовжив до 27 грудня 2017 року доступ до кредитних ресурсів у розмірі $3,65 млрд Банку економічного розвитку Китаю. Договір із банком підписано ще 2012 року на проекти з газифікації вугілля та заміщення газу на ТЕС вугіллям, однак кошти так і не були виділені через початок війни на Донбасі. Урешті-решт банк погодився на використання їх для придбання бурового устаткування для "Укргазвидобування" та заміни котлів ТЕС на більш ефективні котли із киплячим шаром.
Судячи з усього, Нафтогазу, з урахуванням істотного зниження споживання газу населенням і промисловістю, вдасться відносно безболісно пройти опалювальний сезон. Райдужну картину може зруйнувати лише різке зростання заборгованості населення за комунальні послуги. У листопаді вона виросла на 16,7 % – до більш ніж 16 млрд грн. Ще значніше збільшився борг за опалення – на 1,68 млрд грн і за спожитий газ – на більш ніж 700 млн грн.

Одеський припортовий завод зупинено

Програму масштабного продажу державних підприємств, заплановану на 2016 рік, повністю провалено Фондом держмайна. Приватизація була однією з основних умов подовження співпраці з МВФ.
Одеський припортовий завод, що мав стати першим і головним досягненням у приватизації, так і не було продано через відсутність пропозицій. Нікого не привернула наднизька ціна заводу через підтвердження Стокгольмським арбітражем заборгованості перед компанією Ostchem, що належить олігарху Фірташу. Сума заборгованості разом зі штрафними санкціями становить $251 млн.
Одеський припортовий зупинився
Одеський припортовий зупинився
ОПЗ зупинив виробництво через відмову Нафтогазу поставляти газ без оплати накопиченого боргу в 1 млрд грн. Прокачування аміаку на завод тимчасово припинено. Російське підприємство "Тольяттіазот" заявило про неможливість постачання та перевалювання на ОПЗ аміаку через завищені тарифи на транспортування, виставлені підприємством Укрхімтрансаміак в умовах погіршення світової кон'юнктури. Крім того, росіяни планують найближчим часом побудувати аміакогін і перевалочний комплекс у порту Тамань, що приведе до відмови від прокачування аміаку через Україну.
Главу правління заводу Горбатко, що обіймав цю посаду 12 років, звільнено за власним бажанням. Проти топ-менеджерів заводу триває розслідування кримінальних справ, пов'язаних із завданням шкоди бюджету за рахунок закупівлі газу за завищеними цінами.
Для порятунку заводу Кабмін дозволив реструктуризувати борг Нафтогазу та виплатити його протягом двох років рівними частками без відсотків, починаючи з 1 квітня 2017 р. Нафтогаз прогнозує, що за наявної тенденції у разі продовження роботи заводу його борг на кінець 2017 року може перевищити 1,5 млрд грн.
Посадові особи ОПЗ заявили, що за погодженням із Фондом держмайна шукають інвесторів, зацікавлених в оренді підприємства на тривалий термін. Керівництво Нафтогазу не вбачає економічної доцільності у передаванні ОПЗ під своє управління, оскільки це спричинить погіршення економічних показників компанії. Один із потенційних покупців заводу, олігарх Ярославський, висловив готовність взяти ОПЗ в оренду. Однак залишається актуальним питання про те, звідки його підприємство DCН візьме дешевий газ, ціна якого становить до 2/3 від собівартості кінцевої продукції ОПЗ – карбаміду.

Канал 1 + 1 намагаються "віджати"

Менеджмент телеканалу 1 + 1 заявив про спробу рейдерського захоплення з боку влади за допомогою підконтрольного їй Національного комітету з телебачення та радіомовлення.
Телеканал 1+1 під тиском
Телеканал 1+1 під тиском
Чиновники комітету відмовилися подовжити каналу ліцензію на аналогове мовлення й зажадали від керівництва каналу після націоналізації Приватбанку підтвердження кінцевих бенефіціарів. За твердженням прес-служби "1 + 1 медіа", за останній час структура власності каналу не змінювалася, найбільшим співвласником є ​​олігарх Коломойський.
Незважаючи на те, що Національна рада обіцяє подовжити ліцензію до 6 січня, генеральний директор "1 + 1 медіа" Ткаченко заявив, що тиск на канал з боку адміністрації президента Порошенка не зменшується. Ткаченко підкреслив, що владі не вигідний непідконтрольний медіаресурс. На думку експертів, Порошенко намагається взяти під контроль рейтингові телеканали, про що неодноразово заявляв на своїх прес-конференціях депутат Онищенко, який ховається за кордоном.

Про перемир'я на Донбасі вже ніхто не згадує

Останній тиждень року показав, що "перемир'я" на період свят, узгоджене в Мінську тристоронньою контактною групою за участі бойовиків, залишилося лише благим наміром. Щодня фіксуються до півсотні випадків порушення режиму припинення вогню. Бойовики ведуть обстріли всією лінією фронту, унаслідок чого гинуть й дістають поранень українські військовослужбовці. Атаки у районі Ясинуватої і Попасної відбито. Бойовики та російські окупаційні війська зазнали втрат, що підтверджується зафіксованим спостерігачами ОБСЄ перетином державного кордону з Росією у пункті пропуску "Донецьк" мікроавтобусом із написом "Вантаж 200". Міністр оборони Полторак стверджує, що ВСУ повністю контролюють ситуацію та готові адекватно відреагувати на загострення обстановки.
Перемир'я на Добнасі немає
Перемир'я на Добнасі немає
Міністерство оборони повідомило, що бойові втрати за рік становили 211 військовослужбовців, небойові – 256. Крім того, втрачено близько 100 одиниць бойової техніки.
Обіцяний до кінця року масштабний обмін полоненими так і не відбувся. Після переговорів депутата Савченко з лідерами бойовиків вони звільнили двох заручниць, хоча спочатку йшлося про велику кількість полонених. Більш того, виникли підозри у причетності переданих жінок до сепаратизму.
Бійці добровольчих батальйонів оголосили про блокаду окупованих територій, оскільки бойовики відмовилися виконати ультиматум про видачу їх товаришів, захоплених у полон з 2014 року. Вони оголосили про намір не пропускати через лінію фронту вантажі з металом, вугіллям, лісом, тютюновими виробами та алкоголем, у той час як мирним жителям не протидіятимуть. Секретар РНБО Турчинов попередив, що блокада ОРДЛО добровольцями неприпустима, вона може здійснюватися тільки за наказом верховного головнокомандувача.
Україна в односторонньому порядку "як жест доброї волі" передала бойовикам "окремих районів Донецької і Луганської областей" (ОРДЛО) 15 осіб – учасників незаконних збройних формувань, засуджених за сепаратизм і терористичну діяльність, і ініціювала обмін 58 українських громадян на 228 бойовиків. Бойовики при цьому так і не озвучили жодних планів щодо звільнення громадян у найближчому майбутньому. Заступник голови Верховної Ради, представник у гуманітарній підгрупі на мінських переговорах Геращенко, заявила, що рішення про видачу заручників приймають у Москві.

Пінчук як дзеркало олігархічної капітуляції перед Росією

Український інформаційний простір підірвала стаття у впливовому американському виданні "The Wall Street Journal". Її підписано олігархом Пінчуком, організатором міжнародного бізнес-форуму "Ялтинська економічна стратегія" та "українських ділових сніданків" на форумі у Давосі. На його думку, до "умиротворення" Росії потрібен "прагматичний підхід". Пінчук стверджує: якщо Україна відмовиться від планів повернення Криму на 15-20 років, погодиться на проведення виборів на Донбасі до виведення російських військ і проголосить невходження до ЄС і НАТО, це може бути сприйнято керівництвом РФ як жест доброї волі та припинить насильство й війну .
Пінчук та Порошенко
Пінчук та Порошенко
Переважна частина експертів і дипломатів зазначили, що такі дії лише підкреслять слабкість країни. Російське керівництво і так переконано, що Україна в найближчому майбутньому не зможе вступити ні до НАТО, ні до ЄС. А бойовики на Донбасі повністю підконтрольні путінському режиму, і від України в питанні про проведення виборів і відмову від деокупації і так нічого не залежить. Пінчук фактично пропонує відмовитися від окупованих територій без будь-яких гарантій з боку Росії про припинення війни та намірів знищити українську державність.
Особливу пікантність заяві додає те, що Пінчук є зятем колишнього президента Кучми, представника України на переговорах у Мінську із врегулювання конфлікту на Донбасі. Від президента Порошенка та його адміністрації жодних коментарів і заперечень не було. Це дає підстави припускати, що публікація була узгоджена з Порошенком і збігається з його намірами.

No comments:

Post a Comment