December 29, 2016

28.12.2016: Мінфін випустить ОВДП на 65 млрд грн для докапіталізації Приватбанку.

Мінфін випустить ОВДП на 65 млрд грн для докапіталізації Приватбанку.
Мінфін випустить ОВДП на 65 млрд грн для докапіталізації Приватбанку.

Головні події і теми доби 28.12.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Мінфін випустить ОВДП на 65 млрд грн для докапіталізації Приватбанку.
  • Курс гривні продовжив падіння.
  • Оприлюднено бюджет на 2017 рік.
  • Каналу 1+1 можуть не подовжити ліцензію на аналогове мовлення.

В Україні

  • Бюджет 2017 року оприлюднено в газеті "Голос України" та на сайті Верховної Ради.
  • Суд міста Южного Одеської області відмовив компанії Ostchem, що належить олігарху Фірташу, у стягненні $251 млн з Одеського припортового заводу після рішення Стокгольмського арбітражу "через неправильне оформлення документів юристами позивача". Кабінет міністрів реструктуризував борг ОПЗ Нафтогазу на більш ніж 1 млрд грн із виплатою його протягом двох років рівними частками без відсотків, починаючи з 1 липня 2017 р.  Нафтогаз прогнозує, що за наявної тенденції борг ОПЗ на кінець 2017 року може перевищити 1,5 млрд грн.
  • Апеляційний суд скасував постанову про арешт олігарха Курченка – "гаманця родини" колишнього президента Януковича. Заочне засудження Януковича суд відклав на невизначений термін, поки не буде прийнято рішення за клопотанням його захисту про перенесення розгляду справи до іншого суду.
  • Уряд запланував підвищення ввізного мита на імпорт автомобілів ще на 10 %, якщо сумарне ввезення із ЄС досягне 45 тис. штук. Це зроблено "для захисту вітчизняного виробника".
  • Кабінет Міністрів дозволив Мінфіну випустити облігації внутрішньої держпозики для докапіталізації Приватбанку на 64 млрд грн, а не на 43 млрд, як раніше заявляв міністр Данилюк. Частину облігацій буде випущено у вигляді індексних паперів, прив'язаних до курсу долара. Крім того, НБУ надав Приватбанку додатковий кредит рефінансування на 10 млрд грн.
  • Для підтримки Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) Кабмін випустить додаткові облігації на суму близько 8 млрд грн на 15 років із прибутковістю до 10 % річних в обмін на векселі.
  • Курс гривні продовжує швидко знижуватися: 26,89 ₴/$ (+0,24 грн), 27,97 ₴/€ (+0,14 грн), 4,43 ₴/10₽ (+0,09 грн). Падіння не зупинила навіть продаж НБУ на аукціоні $96,8 млн. У середу Нацбанк для підтримки курсу продав $46,8 млн.

Київ

  • Генеральний прокурор Луценко попередив київську владу, що демонтаж МАФів має виконуватися згідно із законом, а знищення майна підприємців неприпустимо. Він виступає за цивілізоване приведення в порядок роздрібної торгівлі в кооперації місцевої влади та поліції. За його словами, інформація про незаконні споруди та конкурси на місця для торгівлі у відкритому доступі.
  • Петиція про демонтаж будівлі театру-"саркофагу" на Андріївському узвозі набрала 10 тис. голосів. Архітектори та громадські активісти попереджають, що це не останній скандал із забудовою вулиці, яка є пам'ятником архітектури.

Війна

  • Ситуація на Донбасі знову загострюється. Кількість зафіксованих штабом АТО випадків порушення режиму припинення вогню знову перевищила 50. Бойовики продовжують обстріли позицій українських військ в околицях Маріуполя, Донецька, Світлодарська, Горлівки та Станиці Луганської. За офіційними даними, втрат за попередні дні немає.

Україна й світ

  • Новий президент США Трамп заявив, що ООН створює проблеми замість їх розв'язання. За його словами, якщо організація не використовує свій потенціал, то це марна трата часу та грошей.

Тренди

  • Менеджмент телеканалу "1+1" заявив про спробу позбавлення його ліцензії на аналогове мовлення, що закінчується 31 грудня. Нацрада з телебачення протягом півроку розглядала заявку про подовження ліцензії та одностайно проголосував за це рішення 15 грудня, однак нову ліцензію так і не було видано. Це може свідчити про спробу рейдерського захоплення каналу, що належить групі "Приват".
  • У бюджеті 2017 року передбачено залучення запозичень майже на 191 млрд грн, що на 27 млрд грн (12,5 %) менше, ніж 2016 року. У той самий час, у бюджеті прописано, що граничний рівень державного та гарантованого державою боргу може перевищити 2,3 трлн грн – на 350 млрд грн (18 %,) більше, ніж за підсумками 2016 року. Таким чином уряд "заховав" зростання держборгу, у тому числі, для збільшення надання держгарантій 31,7 млрд грн (в 2016 р. – 28,2 млрд грн).
    Не вказано суму облігацій, які можуть бути випущені для підтримки ФГВФО, тобто їх може бути випущено на суму, більшу за ту, що передбачена бюджетом. Додаткова капіталізація може знадобитися не тільки Приватбанку, але й Ощадбанку та Укрексімбанку. Крім того, знову може бути зірвано програму приватизації і спецконфіскаціі. Діру в бюджеті знов доведеться заткнути за рахунок додаткових запозичень, як і 2016 року. Якщо кредити колишніх власників Приватбанку не буде повернено (що цілком імовірно), то потрібна додаткова емісія. Такі дії неминуче спричинять зниження курсу гривні та відповідне збільшення розміру держборгу, адже третину держборгу номіновано у валюті.
    Аналітики банку Merrill Lynch не виключають, що Україні в такому випадку буде потрібна додаткова реструктуризація боргів з низки випусків облігацій у валюті. Якщо співпрацю з МВФ не буде подовжено, то фінансова система може втратити стабільність. Таким чином, доля економіки повністю зав'язана на подовженні співпраці із Фондом.

Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі

No comments:

Post a Comment