December 27, 2016

26.12.2016: Підписано бюджет на 2017 рік

Підписано бюджет на 2017 рік
Підписано бюджет на 2017 рік

Головні події і теми доби 26.12.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Підписано бюджет на 2017 рік.
  • Призначено нове правління Приватбанку.
  • Лідери бойовиків оголосили про передачу двох заручниць через депутата Савченко.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав бюджет на 2017 рік і зміни до Бюджетного кодексу. Ним підписано також закони про збільшення зарплати на державних шахтах і зміни в закони для підняття мінімальної зарплати.
  • Національне агентство із запобігання корупції вимагає надати пояснення від депутатів парламенту, які не подали вчасно електронні декларації.
  • Призначено нове правління Приватбанку. Як раніше було оголошено, головою правління став колишній міністр фінансів Шлапак, серед його заступників більшість колишніх топ-менеджерів банку.
    Тимчасова адміністрація Приватбанку обміняла три випуски єврооблігацій на суму $595 млн на акції додаткової емісії банку, через що їх власники не отримають жодних виплат. Інвестори, які вже оголосили про намір оскаржити це рішення, мають великі шанси на повернення своїх грошей. Витрати у такому випадку буде покрито за рахунок держави, що стала власником банку.
    Колишній заступник голови правління Горохівський спростував твердження голови НБУ Гонтаревої про виведення 2,6 млрд грн перед націоналізацією Приватбанку.
    НБУ видав банку ще 10,75 млрд грн рефінансування на додаток до 15 млрд, виданих 20 грудня.
  • Збитки банків за 11 місяців 2016 року, порівняно з аналогічним періодом 2015 року, скоротилися з 57,3 до 18,9 млрд грн.
  • Курс гривні незначно виріс: 26,36 ₴/$ (+0,09 грн), 27,55 ₴/€ (+0,10 грн), 4,33 ₴/10₽ (+0,01 грн). Активність учасників була низькою через свята в США та ЄС. НБУ на торги не виходив.

Київ

  • Київські чиновники мають намір здійснювати перевірки в квартирах, що не обладнані лічильниками води, а також проводити рейди з виявлення жителів квартир і будинків, які не мають реєстрації.
  • Поліція вважає підпал основною версією причини пожежі на складах ринку поблизу станції метро "Лісова".
  • Генеральний прокурор Луценко доручив перевірити й надати правову оцінку діям силових структур і комунальних структур Києва, що зносили у нічний час торгові ряди бульдозерами під прикриттям "тітушек".

Війна

  • Бойовики не припинили обстріли українських військ на Донбасі, у тому числі із важкої артилерії. За другу добу "перемир'я", за офіційними даними, поранено 5 військовослужбовців. На ділянці фронту в околицях Маріуполя українські військові були змушені відкрити вогонь у відповідь. Міністр оборони Полторак заявив, що бойовики не виконують досягнуті домовленості, і ці дії підтримуються Росією. Він стверджує, що ВСУ повністю контролюють ситуацію та готові адекватно відреагувати на загострення обстановки.
    Двоє бійців, які поверталися з лікування, судячи з усього, потрапили до полону в районі Золотого.
  • Міністерство оборони повідомило, що бойові втрати за рік становили 211 військовослужбовців, небойові 256. Крім того, було втрачено близько 100 одиниць бойової техніки.
  • Бійці добровольчих батальйонів підтвердили намір блокувати "зону АТО" й не пропускати в обох напрямках вугілля, метал, деревину, а також великі партії алкоголю та сигарет через відмову бойовиків звільнити полонених військовослужбовців і добровольців. Ініціатори блокади стверджують, що бойовики утримують набагато більше людей, ніж вказується в офіційних даних. Заступник міністра у справах окупований територій і внутрішньо переміщених осіб Тука заявив, що блокада ОРДЛО незаконна та може спричинити загострення ситуації на фронті.
    Помічник глави СБУ Тандит повідомив, що за рік бойовиками звільнено лише 16 заручників.
    Лідери бойовиків ЛНР і ДНР оголосили про готовність передати двох українських заручниць через депутата Савченко.

Україна й світ

  • Посол ЄС в Україні Мінгареллі похвалив діяльність керівництво країни в 2016 році та зазначив, що головними подіями саміту УкраїнаЄС, який відбудеться 2017 рокуі, будуть безвізовий режим та угода про асоціацію, після чого почнеться його імплементація. Мінгареллі заявив, що питання вступу України до Євросоюзу не стоїть на порядку денному, проте співпраця в політиці розвиватиметься, як і входження країни до єдиного європейського ринку. Він назвав основними пріоритетами майбутнього року для України створення Антикорупційного суду та приватизацію, а також продовження реформ децентралізації, державного управління та судової системи.

Тренди

  • Депутат Савченко розвинула бурхливу діяльність зі створення свого громадського руху, який збирається презентувати 27 грудня у Львові. Як свої досягнення вона збирається представити двох звільнених бойовиками жінок, про обмін яких вона домовилася з лідерами бойовиків ОРДЛО Захарченком і Плотницьким. Більшість експертів і чиновників вважають, що її діяльність спрямована на легалізацію невизнаних "республік" і повністю відповідає цілям Путіна з організації прямих переговорів української влади з бойовиками.

No comments:

Post a Comment