December 21, 2016

20.12.2016: Верховна Рада вночі ухвалила бюджет і поправки до Податкового кодексу

Верховна Рада вночі ухвалила бюджет і поправки до Податкового кодексу
Верховна Рада вночі ухвалила бюджет і поправки до Податкового кодексу

Головні події і теми дня 20.12.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Верховна Рада вночі ухвалила бюджет і поправки до Податкового кодексу.
  • США розширили санкції проти російських компаній і громадян.

В Україні

  • Депутати Верховної Ради в авральному режимі прийняли безліч законів. Більшість із них, включаючи закон про Державний бюджет на 2017 рік, було прийнято без ретельного розгляду після внесення поправок "з голосу". Остаточного тексту більшості документів на сайті парламенту немає.
    Дозволено підвищення розміру державного боргу, якщо курс гривні щодо долара на кінець року відрізнятиметься від визначеного в бюджеті на 2016 рік.
    Внесено велику кількість змін до Податкового кодексу про ставку ренти на видобуток газу. Ставка акцизу на алкогольні напої збільшується на 20 %, слабоалкогольні – на 12 %, тютюнові вироби – на 30 %. Вводиться автоматизована система контролю за визначенням оціночної вартості. Збережено спрощену систему оподаткування, включаючи четверту групу для сільгоспвиробників. Бази Державної фіскальної служби не передано Міністерству фінансів.
    Внесено зміни до Бюджетного кодексу, що перенаправляють частину коштів від митних надходжень та акцизу на пальне, а також 5 % ренти за видобуток газу – до місцевих бюджетів.
    Прийнято закон про Вищу раду правосуддя, яка матиме право вносити подання про призначення та звільнення суддів, а також давати згоду на їх затримання та арешт.
    Більшістю голосів прийнято бюджет на 2017 рік. Остаточного тексту проекту депутати не бачили, до нього внесено безліч правок. Проти законопроекту голосували Батьківщина та Опозиційний блок. Розмір дохідної частини бюджету заплановано в сумі 721 млрд грн (близько $27 млрд), видаткової – 790 млрд грн (близько $30 млрд). Заплановано дефіцит бюджету – 3 % або 77,5 млрд грн ($2,9 млрд).
  • За дев'ять місяців 2016 прибуток Нафтогазу зріс, порівняно з минулим роком, майже в 100 разів і досяг 25,5 млрд грн, із яких 78 % – оплата транзиту Газпромом.
  • Міністерство освіти визнало дипломи про вищу духовну освіту та присвоєння вищого духовного ступеня.
  • Головою Одеської обласної державної адміністрації обрано колишнього директора держпідприємства "Поліграфічний комбінат Україна" Степанова. Він працював в 2008-2010 роках першим заступником голови цієї адміністрації, потім – заступником голови державної податкової адміністрації.
  • В Україні в 17 областях перевищено епідемічний поріг захворювань на грип. За офіційними даними, захворіли понад 377 тис. осіб, із них 2/3 – діти.
  • Генеральна прокуратура передала до суду справу за обвинуваченням колишнього міністра оборони Єжеля у зловживанні службовим становищем і завданні збитків державі в особливо великих розмірах.
  • Віце-прем'єр-міністр Розенко заявив, що частину січневих пенсій буде виплачено вже у грудні.
  • Національна комісія з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) прийняла рішення про зниження оптової ціни на електроенергію з 1 січня на 10 %, з 1 квітня – ще на 5 %.
    НКРЕКУ надано повноваження для регулювання у сфері поводження із побутовими відходами.
  • Верховна Рада прийняла закон про гарантування вкладів фізичних осіб державних банків, у тому числі сум, що перевищують розмір відшкодування. Перш за все, ідеться про націоналізований Приватбанк, в якому 20 млн приватних вкладників.
    Банк розблокував платежі юридичних осіб, таким чином, підприємці змогли вчасно заплатити податки. Обмеження на виведення коштів на рахунках, отриманих до 19 грудня, залишаються. Керівництво НБУ заявляє що обмеження буде знято відразу ж після призначення наглядової ради та керівництва банку. Установлено ліміт на зняття готівки – не більше 20 тис. грн протягом трьох годин.
    Банк має перейти у державну власність 21 грудня. Всесвітній банк вважає, що наглядова рада банку має бути незалежною для його ефективної реструктуризації.
  • Курс гривні незначно знизився: 26,47 ₴/$ (+0,07 грн), 27,43 ₴/€ (-0,08 грн), 4,28 ₴/10₽ (+0,01 грн). Для підтримки курсу Нацбанк продав на аукціоні $28,4 млн. Глава НБУ Гонтарева заявила, що ситуація на банківському та валютному ринку перебуває під контролем.

Київ

  • Антимонопольний комітет зобов'язав Київраду скасувати заборону на продаж алкоголю вночі. Депутати Київради вважають це рішення необов'язковим і не збираються скасовувати заборону.

Війна

  • За офіційними даними, у ході боїв на Донбасі загинув військовослужбовець, 10 – поранено, 9 – контужено. Інтенсивні бої йдуть у районі Світлодарська. Бойовики ведуть обстріли із важкої артилерії і мінометів усією лінією фронту, у тому числі в околицях Маріуполя й Донецька. В Опитному під час обстрілу поранено місцеву мешканку. Речник Держдепартаменту США заявив, що Росія у черговий раз порушила мінські домовленості, почавши наступ на позиції українських військ, що призвело до найбільшої кількості жертв із червня 2015 року.

Україна й світ

  • США розширили список російських фізичних осіб і підприємств, які працюють в окупованому Криму та підтримують агресію Росії в Україні. Серед них дочірні підприємства концерну "Новатэк" та "Агробанк", інститут "Стройпроект" – проектант мосту через Керченську протоку, "Кримська залізниця", "Кримські порти" та два судна.
  • Посли ЄС затвердили надання "безвізового режиму" для Грузії, який набуде чинності з дати вступу в силу механізму припинення такого режиму. Розгляд надання візової лібералізації для Грузії в Європарламенті заплановано на 19 січня.

Тренди

  • Процес прийняття головного фінансового документу країни – Державного бюджету – у нинішньому році не відрізнявся від попередніх. Бюджет було прийнято вночі в результаті безлічі підкилимних домовленостей і розподілу фінансових потоків між партіями та їх бенефіціарами – олігархами. Депутати не бачили остаточного тексту законопроекту й голосували "втемну". Тепер, як і в минулі роки, перед затвердженням бюджету президентом до документу буде внесено величезну кількість "змін і доповнень", які не пройшли обговорення у парламенті. Торги за окремі положення бюджету продовжаться, безумовно, і після формального "голосування", а остаточний варіант з'явиться у відкритому доступі за кілька днів після підпису Порошенка, як й у минулі роки. Ні парламент, ні президент не мають наміру змінювати подібний метод прийняття бюджету, оскільки це дає можливість внести корупційні правки поза правовим полем.
  • Власники Приватбанку – олігархи Коломойський і Боголюбов, судячи з усього, почали процес виведення коштів із нього через кредити пов'язаним підприємствам відразу ж після підписання мінських домовленостей і дій президента Порошенка з офшорами, та особливо – після початку тиску влади на групу "Приват". Про ситуацію із Приватбанком фінансисти знали з 2015 року, однак у влади не вистачало політичної волі втрутитися до процесу, оскільки банк є найбільшим і має доступ до фінансових даних більш ніж на 20 млн українських громадян, включаючи представників влади. Насамкінець "націоналізація" трапилася в момент, коли стало зрозуміло, що "щось треба робити". Тепер діру в балансі державного Приватбанку буде покрито за рахунок платників податків. Безсумнівно, що коріння проблеми банку мають політичне рішення та пов'язані із намаганням президента Порошенка стати головним олігархом країни.

No comments:

Post a Comment