December 14, 2016

13.12.2016: Главі ЦВК Охендовському вручено підозру у справі про "чорну бухгалтерію" Партії регіонів

Главі ЦВК Охендовському вручено підозру у справі про "чорну бухгалтерію" Партії регіонів
Главі ЦВК Охендовському вручено підозру

Головні події і теми дня 13.12.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Главі ЦВК Охендовському вручено підозру у справі про "чорну бухгалтерію" Партії регіонів.
  • НБУ готовий передати функцію зберігання готівкових коштів уповноваженим банкам.
  • На Приватбанк ведеться планомірна інформаційна атака.

В Україні

  • На північно-західному шельфі Чорного моря, що прилягає до Одеської області, виявлено родовище газу обсягом до 35 млрд м3. Крім того, поблизу можуть розташовуватися ще кілька великих родовищ.
  • Депутат Савченко вийшла із партії "Батьківщина", але поки залишається членом фракції у Верховній Раді.
  • СБУ підозрює звільненого із полону полковника Збройних сил Без'язикова у зв'язках з ФСБ Росії і роботі на бойовиків.
  • Національне антикорупційне бюро за результатами розслідування справи про "чорну бухгалтерію" Партії регіонів вручило підозру главі Центральної виборчої комісії Охендовському.
  • СБУ повідомила, що сайт Міністерства оборони був атакований за допомогою шкідливого програмного забезпечення, аналогічного використаному для атаки на Івано-франківське обленерго, сайти Держказначейства та Мінфіну.
  • Борги Нафтогазу, Енергоатому та Укрзалізниці становлять 3/4 від сумарного боргу державних підприємств у 87 млрд грн, при цьому головним боржником є ​​Енергоатом. НБУ вважає, що фінансові показники держмонополій дозволяють їм обслуговувати свої зобов'язання та в майбутньому погасити борги.
  • За 11 місяців 2016 року надходження до Фонду гарантування вкладів фізосіб ФГВФО від регулярного збору становили 3,33 млрд грн, разом залучено 7,69 млрд грн.
  • Міністерство фінансів буде змушене до кінця року провести додаткове розміщення державних облігацій у гривні та валюті через провал приватизації, яка мала поповнити бюджет на 17 млрд грн, і затримку отримання від ЄС другого траншу макрофінансової допомоги в сумі €600 млн.
  • Грошова маса зросла за рік на 5 % і перевищила 1 трлн грн. НБУ пояснив тенденцію зростанням депозитів у гривні. Кредитна активність банків невелика через високий рівень боргового навантаження у корпоративному секторі та необхідність реструктуризації прострочених кредитів.
  • НБУ визначив умови передавання та зберігання готівки в уповноважених банках. Вони матимуть право підкріплювати власну касу й каси інших банків із переданих їм на зберігання коштів регулятора за його рішенням. Банки отримуватимуть статус уповноважених у результаті відбору за критеріями, що встановлені Нацбанком.
  • Згідно із даними звіту НБУ про фінансову стабільність, розрив між кредитним ризиком і сформованими резервами Приватбанку становить близько 97 млрд грн. НБУ проводить верифікацію другого етапу докапіталізації Приватбанку. У меморандумі про виконання Україною програми співпраці з МВФ за необхідності націоналізації системного банку, підтримки державних банків або ФГВФО передбачено фінансову підтримку державою банківської системи у розмірі 166 млрд грн.
  • Нацбанк прогнозує зростання ВВП України 2016 року на 1,1 %. Внутрішнє споживання та інвестиційний попит відновлюються, однак процеси гальмують повільні інфраструктурні реформи та військові дії на Донбасі.
  • Офіційний курс гривні незначно зміцнився 26,11 ₴/$ (-0,06 грн), 27,70 ₴/€ (-0,03 грн), 4,28 ₴/10₽ (+0,03 грн). НБУ на торги не виходив.

Війна

  • За офіційними даними штабу антитерористичної операції, за попередню добу втрат в українському війську немає. Як і раніше, піддається обстрілу Станиця Луганська, визначена як ділянка для розведення військ.
  • ОБСЄ закликала бойовиків та Україну відвести війська від Донецької фільтрувальної станції, яка регулярно дістає пошкоджень унаслідок обстрілів, що призводить до припинення водопостачання по обидва боки від лінії фронту.

Україна й світ

  • Канцлер Німеччини Меркель і французький президент Олланд висловилися за подовження санкцій проти Росії через відсутність прогресу в імплементації мінських домовленостей.
  • Рада з міжнародних відносин США назвала головними загрозами наступного року можливий військовий конфлікт НАТО та Росії через її агресивні дії у Східній Європі, ядерне протистояння із Північною Кореєю, а також кібератаки на критичну інфраструктуру США. Крім того, високою є ймовірність загострення нестабільності в Афганістані, зростання напруженості в Туреччині через дії курдських угрупувань і продовження війни в Сирії.
  • Австрія заблокувала резолюцію Європарламенту про продовження переговорів з Туреччиною щодо надання їй членства в ЄС.
  • Європарламент і Рада ЄС досягли угоди про візову лібералізацію для Грузії, яка отримає "безвізовий режим" після рішення Ради ЄС. Доповідь Європейської служби зовнішньої політики й безпеки та Єврокомісії підтвердила виконання Україною всіх умов для надання візової лібералізації. Рішення Європарламенту про "безвізовий режим" для України очікується 1 лютого 2017 року.

Тренди

  • На думку юристів і громадських активістів, Національне агентство з боротьби з корупцією (НАЗК) може стати механізмом для політичних репресій і розправи з противниками чинного президента. При цьому з Міністерством юстиції досі не узгоджено алгоритм перевірки електронних декларацій і не визначено терміни цієї перевірки.
  • Після провалу конкурсу з продажу Одеського припортового заводу, Фонд держмайна готує зміну керівництва підприємства, згортання приватизації або перенесення її на віддалене майбутнє. ЗМІ припускають, що бізнес-партнер президента Порошенка, депутат Кононенко, пролобіює призначення свого ставленика на посаду директора підприємства, що може свідчити про намір Порошенка взяти під контроль фінансові потоки найбільшої державної компанії.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment