December 09, 2016

08.12.2016: Верховна Рада зняла недоторканність із депутата Новинського

Верховна Рада зняла недоторканність із депутата Новинського
Верховна Рада зняла недоторканність із депутата Новинського

Головні події і теми дня 08.12.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Верховна Рада зняла недоторканність із депутата Новинського.
  • Глава НБУ обіцяє прийняти рішення про націоналізацію Приватбанку протягом двох тижнів.
  • Європейський мовний союз залишив Євробачення-2017 в Києві.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закони про створення Дорожнього фонду і зміну системи управління автодорогами загального призначення.
    Також підписано закон про споживче кредитування, який зобов'язує банки інформувати позичальників про реальні процентні ставки по кредитах із конкретними сумами, строками оплати і штрафами. Заборонено рекламування послуг "безвідсоткового" кредитування і видачу кредитів без підтвердження фінансового стану. Закон не поширюється на позики терміном до 1 місяця і позики, що надаються кредитними спілками.
  • Верховна Рада зняла недоторканність із депутата Новинського. Новинський заявив, що отримав громадянство указом Януковича за клопотанням чинного президента Порошенка, який був у той час міністром економічного розвитку.
    Депутати вкотре відхилили урядовий законопроект про "спецконфіскаціі" в дохід держави необґрунтованих активів, причому пропозиція відправити його на доопрацювання також не набрала достатньої кількості голосів.
    У першому читанні прийнято "антикорупційні поправки" до Податкового кодексу, запропоновані урядом. Вони включають в себе передачу адміністрування всіх баз даних Держфіскальної служби (включаючи податкову і митну бази) Міністерству фінансів, створення фінансової поліції замість податкової міліції, впровадження єдиного кабінету платника податків, єдиного реєстру податкових декларацій, створення єдиного реєстру відшкодування ПДВ замість двох існуючих і встановлення податкових канікул для малого бізнесу.
    Прийнято закон про обмеження ввезення друкованих ЗМІ та видавничої продукції "держави-агресора", в яких містяться заклики до насильницької зміни конституційного ладу і територіальної цілісності України, пропаганда війни, насильства та жорстокості, розпалювання міжнаціональної ворожнечі, комуністичної та тоталітарної пропаганди.
  • Комітет Верховної Ради з питань економічної політики підтримав законопроект про приватизацію державних підприємств спиртової промисловості, що входять в "Укрспирт". Активи будуть розділені на дві категорії - потужності для виробництва харчового і технічного спирту. З 80 спиртзаводів, підпорядкованих Міністерству аграрної політики, працюють лише 15.
  • У відповідь на вимогу глави НАБУ Ситника про надання доступу до даних електронних декларацій, Національне агентство з питань запобігання корупції заявило, що може надати доступ тільки за рішенням суду, і просить правоохоронні органи утриматися від тиску на відомство, в тому числі через засоби масової інформації.
  • Рейтингове агентство Fitch констатувало, що українська банківська система не може наростити кредитування реального сектора економіки у зв'язку зі значним обсягом проблемних кредитів і проблем із ліквідністю і платоспроможністю. Головним фактором відновлення ринку агентство назвало нарощування капіталу до мінімально встановленого рівня.
  • НБУ залишив облікову ставку без змін на рівні 14% річних, пояснивши рішення необхідністю нівелювати інфляційні та інші ризики, зокрема, затримку з отриманням 4 траншу кредиту розширеного фінансування МВФ і посилення політичної напруженості. Регулятор зберіг оцінку інфляції за підсумками в розмірі 12% і прогноз на 2017 рік на рівні 8% і на 2018 - 6%.
  • На думку глави НБУ Гонтаревої, монетарне стимулювання економіки протягом наступних декількох років буде передчасним через загрозу цінової стабільності.
  • Протягом двох тижнів Гонтарева обіцяє оголосити результати верифікації виконання Приватбанком програми докапіталізації, на підставі чого буде прийнято рішення про продовження діяльності банку або його націоналізації. Про неплатоспроможність банку не йдеться.
  • Тенденція перевищення продажу готівкової валюти населенням над покупкою зберігається. У листопаді приватні особи продали валюти на $ 21,3 млн більше, ніж купили.
  • Гривня продовжила зміцнюватися на міжбанку. Офіційний курс склав 25,77 ₴ / $ (-0,25 грн), 27,74 ₴ / € (-0,18 грн), 4,07 ₴ / 10₽. НБУ купив на аукціоні у комерційних банків $ 45,6 млн.

Війна

  • Під час боїв на Донбасі, за офіційними даними, за попередню добу поранено трьох військовослужбовців. Кількість обстрілів бойовиків незначною мірою зменшилася, однак безперервні зіткнення тривають в околицях Донецького аеропорту, Авдіївки і Широкиного.

Україна й світ

  • Комітет постійних представників країн ЄС схвалив механізм припинення безвізового режиму. Це рішення розблокувало процес надання візової лібералізації для України. Тепер його має затвердити Європарламент, після чого Рада ЄС має ухвалити остаточне рішення. При цьому рішення про безвізовий режим для Грузії може бути прийнято раніше, оскільки воно формально не прив'язане до механізму припинення.
  • Польща і Україна підписали угоду про будівництво газового інтерконнектора між газопроводами у прикордонній смузі.
  • Глава Газпрому Міллер не братиме участі в тристоронньому саміті з "зимового пакету", який відбудеться в Брюсселі за участю Єврокомісії та України.
  • Сенат США затвердив виділення у 2017 році військової допомоги Україні в розмірі $ 350 млн.
  • 27 сенаторів із двох провідних партій США звернулися до новообраного президента Трампа із закликом зайняти жорстку позицію щодо Росії і збільшити підтримку України.
  • Асамблея Європейської мовної спілки підтвердила, що пісенний конкурс "Євробачення-2017" буде проведено в Києві.

Тренди


  • Поліція повідомила про виявлення "квартири-сейфа" колишнього прем'єр-міністра Азарова, в якій зберігалися цінності і документи на суму $ 3 млн. Низка експертів уважають, що це повідомлення покликане перебити резонанс від загибелі співробітників МВС під час перестрілки в Княжичах під Києвом. Міністр внутрішніх справ Аваков, який зазвичай активно коментує події на своїй сторінці в соцмережі Фейсбук, ніяк не відреагував на перестрілку. ЗМІ вказують на очевидні нестиковки в озвученій поліцією версії того, що сталося. Спецпідрозділ КОРД, співробітники якого розстріляли своїх товаришів по службі, наполовину складається з колишніх співробітників "Беркута", які брали участь у репресіях проти активістів Майдану. На думку деяких експертів, КОРД є особистою гвардією міністра Авакова. Про те, що президент Порошенко серйозно ставиться до ситуації, свідчить миттєве скликання наради силових структур, на якій він закликав "не влаштовувати розбірок".
  • НБУ у Верховному суді оскаржить рішення про відновлення діяльності або віднесення до категорії неплатоспроможних 9 банків. Глава НБУ Гонтарева вважає, що повернення на ринок "нездорових" банків, які не відповідають нормам фінансового моніторингу та надають недостовірну звітність, підірве фінансову стабільність, тим більше, що законодавством не передбачено механізму відновлення їх діяльності. Однак власники банків, які виграли справи проти НБУ, стверджують, що чиновники регулятора займаються рейдерством і виводять банки з ринку заради заволодіння їх майном.
  • Асоціація підприємств інформаційних технологій України (АПІТУ) відкликала законопроект, що зменшує максимальну вартість посилок, не оподатковуваних митом, з € 150 до € 22 "через негативну реакцію громадськості". Метою законодавчої ініціативи була заборона "неконтрольованого безмитного ввезення електроніки в країну". АПІТУ обґрунтовувала законопроект тим, що від неконтрольованого ввезення телефонів страждають офіційні продавці, які платять всі податки. Глава Держфіскальної служби Насиров вже погодив цю норму. Таким чином, законопроект вже міг бути поданий на розгляд Верховної Ради. Експерти прогнозують, що після прийняття такого закону ціни на електроніку різко підскочили б, істотно збільшивши прибуток продавців. У відповідь на дії АПІТУ на сайті Кабміну була зареєстрована петиція про підвищення безподаткової максимальної вартості посилок з-за кордону з € 150 до € 220, яка швидко набирає голоси.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment