December 03, 2016

02.12.2016: Припинено водопостачання окупованих районів Луганської області

Припинено водопостачання окупованих районів Луганської області
Припинено водопостачання окупованих районів Луганської області

Головні події і теми дня 02.12.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Припинено водопостачання окупованих районів Луганської області.
  • Солом'янський районний суд Києва допитав колишнього командувача внутрішніми військами Шуляка.
  • Долар сильно подорожчав на міжбанку і в обмінних пунктах.

В Україні

  • Міністерство економічного розвитку оголосило про зростання ВВП України за 10 місяців на 1,2 % і підтвердило прогноз зростання ВВП на 2016 рік на рівні 1 %.
  • Міністерство аграрної політики повідомило про рекордний урожай зернових і зернобобових культур у 2016 році. Він склав 64,2 млн т, що на 4 млн т більше, ніж минулого року.
  • Національне агентство з питань регулювання в сфері енергетики і комунальних послуг підвищило тарифи на опалення для юридичних осіб і бюджетних організацій на 22 %. Тарифи для релігійних організацій не змінилися.
  • Укртелеком підвищив на 10 % тарифи на стаціонарний телефонний зв'язок для бюджетних організацій і населення з 1 грудня, а з 1 січня для бюджетних організацій – ще на 20 %.
  • На період новорічних свят Укрзалізниця скасувала онлайн-резервування квитків для припинення спекуляцій і незаконного перепродажу.
  • Всесвітній банк скоротив фінансування Укравтодору на 2017 рік на $220 млн у зв'язку з "недостатньою швидкістю обігу коштів" у компанії.
  • Курс гривні продовжує швидко падати: 25,90 ₴/$ (+0,26 грн), 27,56 ₴/€ (+0,31 грн), 4,04 ₴/10₽ (+0,01 грн). За оцінкою фінансових аналітиків, на курс тисне зайва гривнева ліквідність. Окрім того, імпортери інтенсивно скуповують валюту перед піком передноворічних продажів. Валюту також купують компанії для виведення дивідендів. На стабільність упливає і погіршення суспільно-політичної ситуації в країні. Тому експерти прогнозують подальше зростання попиту на валюту і поступову девальвацію гривні, яка змусить НБУ продавати валюту для підтримки курсу.

Війна

  • Під час бойових дій за попередню добу, за офіційними даними, загинув військовослужбовець, ще двох поранено. Бойовики підсилюють обстріли позицій українських військ під Маріуполем, у тому числі, з використанням важкої артилерії. Бої та обстріли бойовиків не припиняються по всьому фронту від Станиці Луганської до Азовського моря.
  • Припинено водопостачання частини Луганської області, контрольованої бойовиками, через несплату. З 20-го грудня, після введення в дію обвідної лінії електропередач, компанія ЛЕО планує відключити від електропостачання територію "ЛНР" через відмову самопроголошеної республіки оплачувати електроенергію. Частину боргів за поставлені ресурси за минулий період, відповідно до домовленостей, досягнутих у Мінську, погасили міжнародні благодійні організації.

Україна й світ

  • Після підписання угоди про скорочення видобутку нафти країнами ОПЕК ціни на світових ринках стрімко зростають. За два останні дні нафта марки Brent подорожчала більш ніж на 15 % до $54,5 / барель.
  • Президенти Польщі та України висловили обурення рішенням Єврокомісії дозволити Газпрому збільшити обсяги прокачування через газопровід OPAL, що дасть можливість російському газовому монополісту зменшити транзит через Україну і підриває енергетичну безпеку ЄС.
  • Між міністерствами оборони України і Польщі підписано договір у сфері ракетобудування і використання ракетних технологій.
  • Печерський суд наклав арешт на скіфське золото, що належить Україні і знаходиться як експонат у музеї Амстердамського університету. Прокуратура АР Крим, яка розслідує справу, направила в Інтерпол запит про розшук золота. Музей відмовляється повернути цінності до рішення суду щодо визнання їх приналежності. На золото, вивезене з Криму, претендує і Росія.
  • Палата представників Конгресу США підтримала законопроект про заборону військового співробітництва з РФ.

Тренди


  • Суд допитав у режимі відеоконференції у справі про розстріл Майдану співробітниками спецпідрозділу "Беркут" колишнього командувача внутрішніми військами Шуляка, викликаного як свідка, незважаючи на пред'явлені йому в 2015 році Генеральною прокуратурою підозри в організації розстрілів активістів і дезертирстві. Шуляк, як і колишній президент Янукович, заперечував свою участь у віддачі наказу про стрільбу на ураження і звинуватив активістів у використанні ними вогнепальної зброї.

No comments:

Post a Comment