November 29, 2016

28.11.2016: Януковичу пред'явлено підозру в державній зраді.

Януковичу пред'явлено підозру в державній зраді.
Януковичу пред'явлено підозру в державній зраді.

Головні події і теми дня 28.11.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Колишньому президентові Януковичу пред'явлено підозру в державній зраді.
  • АМКУ дозволив Тігіпкові купити Universal Bank.
  • НКРЕКП підтвердив суми рахунків за теплопостачання, виставлені киянам.

В Україні

  • Генеральний прокурор Луценко оголосив колишньому президентові Януковичу підозру за 7 статтями кримінального кодексу, в тому числі в державній зраді, створенні і керівництві організованою злочинною організацією, перевищенні влади і службових повноважень, участі в умисному вбивстві двох і більше осіб. Під час допиту в режимі відеоконференції у справі про співробітників спецпідрозділу "Беркут", які брали участь у розстрілі активістів Майдану, Янукович повністю заперечував свою провину за події зими 2013-2014 року. Він сказав, що не пам'ятає майже нічого з того, що сталося два роки тому, і переклав відповідальність за "заворушення" на "радикалів" і "опозицію". Побиття студентів 30 листопада він назвав спланованою провокацією і заявив, що співробітники "Беркуту" в цьому епізоді перевищили свої повноваження. Янукович, як і раніше, вважає себе легітимним президентом. Генеральна прокуратура вважає свідчення Януковича нікчемними. За твердженням слідчого прокурора, колишній президент не збирався відповідати на питання звинувачення.
    Колишній глава Адміністрації президента, депутат від Опозиційного блоку Льовочкін назвав звинувачення Януковича про його причетність до розгону Майдану брехнею і переклав відповідальність на колишнього міністра внутрішніх справ Захарченка.
    Відеодопит командувача внутрішніми військами Шуляка відбудеться 2 грудня.
    Генеральний прокурор не виключає пред'явлення підозри у державній зраді і колишньому прем'єр-міністрові Азарову.
    Головний військовий прокурор Матіос повідомив про можливе закриття кримінальних справ проти Януковича і його спільників у зв'язку із закінченням гранично допустимого терміну розслідування і запропонував внести зміни до Кримінально-процесуального кодексу.
    На думку колишнього президента Кучми, у Януковича був шанс зберегти Крим і уникнути кровопролиття, якби він пішов на часткове задоволення вимог Майдану і відправив у відставку главу МВС Захарченка й уряд. Кучма вважає, що кризу можна було врегулювати політичним шляхом.
  • Колишній глава Національної телекомпанії Аласанія стверджує, що скасувати проведення конкурсу Євробачення-2017 в Україні вже неможливо.
  • Головою Національного агентства з управління корупційними активами буде призначено заступника міністра юстиції Янчука.
  • Антимонопольний комітет дозволив колишньому віце-прем'єр-міністрові Тігіпку купити грецький Universal Bank через кіпрську компанію, якою він володіє. Крім того, йому дозволено купити більш ніж 50 % акцій страхової компанії Eigon Life Україна.
  • За 10 місяців 2017 року зібрано 9,1 млрд грн військового збору.
  • Міжнародні резерви України скоротилися вперше за 7 місяців на 1,9 % або $0.3 млрд, до $15,2 млрд.
  • НБУ спростував повідомлення ЗМІ про відставку його голови Гонтаревої.
  • Гривня трохи зміцнилася на міжбанківському ринку. Офіційний курс встановлено на позначці 25,66 ₴/$ (-0,06 грн), 27,17 ₴/€ (-0,08 грн), 3,95 ₴/10₽ (-0,03 грн). Перед податковими виплатами в останні дні місяця курс гривні зросте.

Київ

  • Національна комісія з регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг підтвердила, що рахунки киянам за опалення розраховані правильно.
  • Компанія олігарха Ахметова ЕСТА-холдинг відкрила в центрі столиці повністю реконструйований Центральний універмаг.
  • Жителів Києва обурила будівля театру у вигляді "крематорію" або "цеху" в історичному центрі на Андріївському узвозі.

Війна

  • Під час бойових дій на Донбасі за попередню добу, за офіційними даними, поранено 6 військовослужбовців. Інтенсивність обстрілів бойовиків по всій лінії фронту не знижується, інтенсивні бої відбуваються в околицях Маріуполя і Донецька.

Україна й світ

  • Канада запровадила додаткові санкції проти 15 осіб, пов'язаних із окупацією Криму, в тому числі, проти 6 депутатів Державної Думи РФ, обраних на півострові.
  • Офіційний представник МЗС ФРН Шефер заявив, що рішення про мандат збройної місії на Донбасі може бути погоджено або навіть прийнято на саміті міністрів закордонних справ ОБСЄ, який відбудеться 8-9 грудня у Гамбурзі.
  • Московський суд продовжив арешт журналістові "Укрінформу" Сущенку, якого російські спецслужби підозрюють у шпигунстві.

Тренди

  • Керівник української делегації на Мінських переговорах Кучма вважає, що на запланованій зустрічі міністрів закордонних справ "Нормандської четвірки" вдасться домовитися про реалізацію "дорожньої карти" виконання мінських домовленостей. На його думку, кожна зі сторін запропонує свій варіант, але український план урегулювання є єдино можливим. Головною вимогою України є виконання вимог безпеки і припинення вогню. Кучма стверджує, що немає прецедентів проведення виборів на окупованій території, і в разі реалізації такого сценарію Україна отримає проблему, яка не має рішення.
    Колишній президент уважає, що підключення США до переговорів "Нормандської четвірки" дозволило би підвищити їх ефективність. В існуючому форматі проблема Донбасу навряд чи має рішення.
  • Політологи і соціологічні служби фіксують зростання протестних настроїв і не виключають проведення дострокових виборів. Згідно з опитуванням групи "Рейтинг", на виборах президента главу партії "Батьківщина" Тимошенко підтримали би майже 18% респондентів, чинного президента Порошенка - всього 14%. За лідерів Опозиційного блоку Бойка і Радикальної партії Ляшка проголосувало би по 10% виборців. Майже половина опитаних підтримують розпуск парламенту і відставку Порошенка.
    Серед політичних партій також лідирують Батьківщина, Блок Петра Порошенка, Опозиційний блок і Радикальна партія. Всього в парламент при перевиборах мають шанс потрапити 8 партій. Серед них немає Народного фронту, що входить до правлячої коаліції.

Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment