November 25, 2016

24.11.2016: Лідери ЄС пообіцяли "безвізовий режим" для України і продовження санкцій проти РФ

Лідери ЄС пообіцяли "безвізовий режим" для України і продовження санкцій проти РФ
ЄС пообіцяв "безвізовий режим" і продовження санкцій проти РФ

Головні події і теми дня 24.11.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Лідери ЄС пообіцяли "безвізовий режим" для України і продовження санкцій проти РФ.
  • Тимошенко подала заяви в НАБУ на очільників НБУ і ФГВФО.
  • На Донбасі загинув ще один військовослужбовець.

В Україні

  • Міністерство юстиції повернуло на доопрацювання Національному агентству з питань запобігання корупції проект алгоритму перевірки електронних декларацій і майнового стану чиновників і депутатів. Член НАЗК Радецький стверджує, що агентство не може почати перевірки декларацій через блокування процесу Мін'юстом.
  • Печерський суд продовжив ще на 2 місяці арешт колишнього глави парламентської фракції Партії регіонів Єфремова.
  • На думку глави НБУ Гонтаревої, Україна може не отримати до кінця року четвертий транш кредиту МВФ.
  • Курс гривні на міжбанківському ринку стабільний по відношенню до долара: 25,59 ₴/$, 26,99 ₴/€ (-0,14 грн), 3,96 ₴/10₽ (-0,04 грн)

Війна

  • У зоні бойових дій на Донбасі ситуація залишається складною. Штаб антитерористичної операції повідомив про загибель військовослужбовця в результаті обстрілу Мар'їнки. Представник США в ОБСЄ Байєр заявив, що за останні два тижні спостерігачі місії на Донбасі зафіксували найбільшу з 2014 року кількість порушень режиму припинення вогню, за що несуть відповідальність бойовики і російські війська. Крім того, бойовики постійно залякують спостерігачів, за що ніхто не несе відповідальності.
  • Росія відправила на Донбас черговий "гуманітарний конвой". Згідно з повідомленнями спостерігачів на окупованій території, кількість вантажівок у конвої була меншою за заявлену, а фури прибули до Донецька напівпорожніми.

Україна й світ

  • У Брюсселі відбувся саміт Україна-ЄС. Глава ЄС Туск уважає, що санкції проти Росії повинні бути продовжені до повернення Криму. Президент Єврокомісії Юнкер заявив, що Україна виконала всі вимоги ЄС, тому рішення про надання їй "безвізового режиму" потрібно прийняти до кінця року. Туск підтвердив, що члени Євросоюзу затвердили візову лібералізацію для України, однак до її введення потрібно узгодити позиції країн союзу про механізм швидкого припинення її дії.
  • Україна і ЄС підписали договір про енергетичну солідарність і угоду про фінансування антикорупційної ініціативи Євросоюзу в Україні.
  • Європарламент визнав факт упливу російської пропаганди на політику країн ЄС і фінансування РФ низки європейських організацій і партій. Для протидії російській інформаційній агресії європарламентарі пропонують зміцнити стратегічні комунікації всередині Євросоюзу, підвищити рівень освіченості й медіаграмотності населення, сприяти в поширенні правдивої інформації і викритті фальсифікацій.
  • Представник США в ОБСЄ Байєр висловив обурення репресіями, які окупаційна влада продовжує застосовувати проти корінного населення Криму - кримських татар, і порушенням прав українців, які відмовилися прийняти російське громадянство.
  • Компанія "Бєлавіа" повідомила, що скандал із поверненням до Києва лайнера авіакомпанії під загрозою застосування винищувачів вже залагоджено і суму компенсації узгоджено.
  • Угорщина скасовує плату за видачу віз українським громадянам і пропонує владі України зробити такий же крок на паритетній основі.

Тренди

  • На теледебатах під час праймеріз перед висуненням кандидатів на посаду президента Франції від правої партії "Союз за народний рух" перевагу отримав проросійський кандидат Фійон, який виступає за скасування санкцій щодо Росії, оскільки вони "показали свою неефективність". Окрім того, санкції вимагають скасувати лідер націоналістичної партії Ле Пен і представник лівих Маріані, який відвідав Крим. Обидва також братимуть участь у виборах. У червні обидві палати парламенту Франції проголосували за скасування санкцій. На думку низки французьких журналістів, політика президента РФ Путіна, спрямована на розкладання ЄС ізсередини шляхом контролю за громадською думкою, почала приносити плоди.
    Таким чином, після президентських виборів можна очікувати різкого потепління відносин Франції та Росії і можливого скасування санкцій ЄС.
  • Повноваження членів Центральної виборчої комісії закінчилися на початку червня 2014 року, відразу ж після президентських виборів, однак вони продовжують обіймати свої посади. Фракції правлячої коаліції неодноразово заявляли про необхідність заміни членів ЦВК, проте списку кандидатур, унесений президентом у червні 2016 року, не було підтримано депутатами. Глава Верховної Ради Парубій стверджує, що Порошенко готовий замінити частину списку новими кандидатами для затвердження нового складу ЦВК. Однак більшість експертів переконані, що контроль над Центральною виборчою комісією є для Порошенка пріоритетом з урахуванням заяв його оточення про намір балотуватися на другий президентський термін, тому нові кандидати будуть також повністю йому підконтрольні. З іншого боку, фракція "Народного фронту" захоче зберегти свій вплив на процес, тому президент намагатиметься "протиснути" своїх кандидатів шляхом домовленостей з іншими фракціями, зокрема, з Опозиційним блоком і позафракційними депутатами.
  • Європарламент призупинив на невизначений термін переговори про прийняття Туреччини до ЄС у зв'язку з численними порушеннями прав людини. Крім того, зупинено переговори про надання турецьким громадянам "безвізового режиму". Ці дії можуть привести до виходу Туреччини з угоди про протидію незаконній міграції в ЄС і підштовхують президента Ердогана до участі в інших економічних і військових союзах.
  • Глава партії "Батьківщина" Тимошенко подала в НАБУ заяву про зловживання коштами збанкрутілих банків на главу НБУ Гонтареву і "бізнес-партнера президента Порошенка" главу ФГВФО Ворушиліна. Гонтарева стверджує, що проти керівництва банку ведеться спланована акція, і вимагає притягнути до відповідальності політиків, що знижують авторитет регулятора і фінансову стабільність. Рейтинги Тимошенко і її політичної сили ростуть, вона гостро критикує дії Порошенка і Гройсмана, і, ймовірно, готується до позачергових виборів.

Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment