November 18, 2016

17.11.2016: Рада ЄС ухвалила рішення про надання "безвізового режиму" громадянам України і Грузії

Рада ЄС ухвалила рішення про надання "безвізового режиму" громадянам України і Грузії
Рада ЄС  схвалила надання "безвізового режиму" громадянам України

Головні події і теми дня 17.11.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Рада ЄС ухвалила рішення про надання "безвізового режиму" громадянам України і Грузії.
  • ОБСЄ зафіксувала значну ескалацію бойових дій на Донбасі.
  • Адміністрація Порошенка опублікувала повний текст його розмови з телефонним шахраєм.

В Україні

  • Президент Порошенко вивів депутата Народного фронту Пашинського з посади глави наглядової ради "Укроборонпрому".
  • Порошенко ветував закон про державну підтримку кінематографа і повернув його до Верховної Ради з пропозицією винесення в окремий закон порядку надання державних компенсацій на виробництво кіновідеопродукції.
  • Верховна Рада прийняла рішення про виділення фінансування кримськотатарському телеканалу ATR.
  • Депутати прийняли рішення про можливість прискореної процедури держзакупівель, необхідних для проведення Євробачення.
  • Із 1 січня 2018 року дороги загального користування місцевого значення передаються в розпорядження місцевим органам влади одночасно з унесенням змін до Бюджетного кодексу. Створено Державний дорожній фонд у складі спеціального фонду держбюджету для фінансування будівництва і ремонту доріг, який почне роботу з цієї ж дати.
  • Парламентська фракція "Самопоміч" заявила про відмову голосувати доти, доки до порядку денного Верховної Ради не буде внесено питання про притягнення до кримінальної відповідальності депутата від Опозиційного блоку Новинського.
  • Міністр соціального забезпечення Рева запропонував монетизувати пільги учасникам антитерористичної операції для поїздок у громадському транспорті.
  • Президентська адміністрація повідомила про направлення на розгляд Венеціанської комісії законопроекту про Конституційний суд, розробленого радою з питань судової реформи. Законопроект передбачає зміну структури, повноважень і процедури добору суддів, а також можливість подачі громадянами конституційних скарг.
  • Конкурсна комісія вищого корпусу державної служби призначила держсекретарів у 6 міністерств.
  • Генеральна прокуратура зупинила слідчі дії щодо колишнього президента Януковича і більшості чиновників його режиму у зв'язку з "розшуком підозрюваних".
  • Міністерство внутрішніх справ оголосило конкурс на посаду начальника Національної поліції.
  • Генпрокуратура виявила факт невнесення до декларацій великих доходів і автотранспорту чотирма депутатами.
  • Припинив роботу в Україні ще один сайт із нелегальним контентом – torrents.net.ua.
  • Гривня помітно зміцнилася на міжбанківському ринку після падіння з початку тижня: 26,05 ₴ / $ (-0,29 грн), 27,92 ₴ / € (-0,27 грн), 4,01 ₴ ​​/ 10₽ (-0 , 07 грн).

Війна

  • Штаб антитерористичної операції повідомив про загибель одного військовослужбовця, а також про одного пораненого під час боїв на Донбасі протягом попередньої доби. Представник США в ОБСЄ вважає можливим масштабний наступ бойовиків і російських військ на Маріуполь у зв'язку з безперервними потужними обстрілами і відмовою бойовиків допустити спостерігачів на контрольовану ними територію в околицях Маріуполя. Обстріли українських позицій тривають по всій лінії фронту від Маріуполя до Станиці Луганської, бойовики обстрілюють українські позиції з важкої артилерії, танків і мінометів.
  • Заступник глави місії ОБСЄ Хуг заявив про істотне зростання напруженості і кількості обстрілів на Донбасі з початку року. Представник США в ОБСЄ Бер заявив, що з початку конфлікту тільки через два пункти пропуску (Гуково і Донецьк) на українсько-російському кордоні, де знаходяться спостерігачі організації, в Україну в'їхало понад 30 тисяч осіб у військовій формі. Російська влада не пускає спостерігачів за межі цих пунктів пропуску, тому проконтролювати переміщення військ на інших ділянках кордону неможливо.

Україна й світ

  • Комітет постійних представників країн-членів ЄС в Раді Європи ухвалив рішення про надання Україні і Грузії візової лібералізації, яка допускає 90-денне перебування громадян цих держав на території Євросоюзу протягом 180 діб. Режим буде введено в дію одночасно з прийняттям механізму його припинення, який зараз розробляється.
  • Речник Держдепартаменту Кірбі повідомив, що до інавгурації нового президента США головними пріоритетами діяльності держсекретаря Керрі будуть урегулювання конфліктів в Україні, Сирії та Ємені, кліматичні зміни, проблеми міжнародної торгівлі та економічного розвитку.
  • Канцлер Німеччини Меркель на спільній прес-конференції із президентом США Обамою висловила готовність до роботи з новообраним президентом Трампом і його адміністрацією з усіх глобальних проблем, включаючи врегулювання конфлікту в Україні. Вона підкреслила відданість Німеччини дипломатичним методам вирішення міжнародних проблем у тісній кооперації зі США, зокрема, шляхом організації “нормандського формату” переговорів. Меркель готова до співпраці з Росією, однак це не повинно зупиняти Європу в захисті основоположних принципів міжнародного права – поваги усіма суверенітету і територіальної цілісності інших країн.
  • Посольство США звернулося до фракцій "Народного фронту" і "БПП" із пропозицією підтримати закон, що дає право Національному антикорупційному бюро самостійно проводити прослуховування телефонних переговорів.
  • Росія в порушення норм міжнародного морського права проводить геологорозвідувальні роботи на кримському шельфі Азовського моря.

Тренди

  • Після прийняття Радою Європи рішення про надання візової лібералізації Україні і Грузії президент Порошенко закликав ЄС завершити процес надання "безвізового режиму", який він обіцяв українцям до 24 листопада. Однак законопроект, який визначає механізм припинення режиму, досі не розроблено європарламентарями, терміни його прийняття невідомі, хоча керівництво ЄС заявляє, що це станеться "найближчим часом". "Безвізовий режим" може бути скасовано, якщо міграція з окремих країн різко зросте і залишиться аномально високою протягом більш ніж 3 місяців.
  • Заступник глави НБУ Рожкова заявила, що рішення про можливу націоналізацію Приватбанку може бути прийнято тільки після завершення верифікації другого етапу докапіталізації. За її словами, МВФ не поспішає з вимогою націоналізації.
  • Розмова Порошенка з телефонним шахраєм, що називався "президентом Киргизстану", показав відсутність захисту телефонних переговорів глави держави з боку спецслужб. Спроба прес-секретаря президента Цеголка представити розмову як демонстрацію "моральних якостей" Порошенка після опублікування його монтажу в Росії лише підкреслило безпорадність чиновників адміністрації.
  • Лідер проросійського руху "Український вибір" Медведчук регулярно здійснює прямі перельоти на приватному літаку між Києвом і Москвою без проміжної посадки в Білорусі. Авіасполучення між Україною і Росією повністю припинено з 25 жовтня 2015 року. Журналісти з'ясували, що на такі перельоти Медведчук отримує дозвіл від влади України й Росії "для проведення офіційних переговорів".
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment