November 17, 2016

16.11.2016: Порошенко підписав закон про виплати вкладникам банку "Михайлівський"

Порошенко підписав закон про виплати вкладникам банку "Михайлівський"
Порошенко підписав закон про виплати вкладникам банку "Михайлівський"

Головні події і теми дня 16.11.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко підписав закон про виплати вкладникам банку "Михайлівський".
  • Комітет Верховної Ради відмовився позбавляти недоторканності депутата Новинського.
  • Росія виходить з угоди про Міжнародний кримінальний суд.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про виплату вкладникам фінансових компаній, афілійованих із банком "Михайлівський".
  • Регламентний комітет Верховної Ради одноголосно відмовився задовольнити подання Генеральної прокуратури про позбавлення недоторканності і притягнення до відповідальності депутата від Опозиційного блоку Новинського і продовжить розгляд подання на наступному засіданні.
  • Верховна Рада прийняла звернення до Європарламенту із закликом якнайшвидшого надання "безвізового режиму" для громадян України.
  • У центрі Києва тривають мітинги, більшість учасників яких залучені на платній основі. Спостерігачі ОБСЄ з'ясували, що учасникам мітингів платять до 250 грн на день.
  • Колишнього заступника начальника Національної поліції Трояна призначено тимчасово виконуючим обов'язки глави відомства після звільнення Деканоїдзе.
  • Найбільший український файлообмінний сервіс ex.ua оголосив про своє закриття після 30 листопада у зв'язку з тиском влади.
  • Спеціальна антикорупційна прокуратура вимагає арешту голови Рахункової палати України Магути у зв'язку з підозрою про присвоєння державної квартири.
  • НБУ визнав неплатоспроможним "Артем-банк" через погану якість кредитного портфеля, відмови збільшити резерви під кредити і проблем із обслуговуванням зобов'язань перед клієнтами і кредиторами. Із Фонду гарантування вкладів вкладникам буде виплачено 177 млн ​​грн.
  • Курс гривні продовжує швидко падати: 26,35 ₴/$ (+0,33 грн), 28,19 ₴/€ (+0,19 грн), 4,08 ₴/10₽ (+0,11 грн). НБУ спробував погасити ажіотаж, продавши на аукціоні $33,6 млн, однак інфляційні очікування ринку досить великі і попит на валюту дуже високий. Банки купують готівкові долари за курсом дорожче 27 грн.

Війна

  • За офіційними даними штабу АТО, за попередню добу в боях на Донбасі поранено 2 військовослужбовців. Бойовики обстрілюють позиції української армії по всій протяжності лінії фронту з мінометів, гранатометів і стрілецької зброї, населені пункти в околицях Маріуполя і Мар'їнки - з важкої артилерії.
  • Представник України на переговорах Тристоронньої контактної групи в Мінську Кучма повідомив про намір залишити свою посаду, однак керівництво країни не може знайти йому заміни протягом тривалого часу. Він стверджує, що головна дійова особа в процесі - це Росія, від якої залежить, чи продовжиться конфлікт або його буде заморожено. При цьому Кучма вважає за необхідне продовжити переговори для вирішення поточних проблем і обміну полоненими й заручниками. Прес-секретар Кучми Оліфер заявила, що він поки залишається у переговорному процесі.

Україна й світ

  • Українські політв'язні Клих і Карпюк, незаконно засуджені в Росії, передали консулу документи для подачі позову до Європейського суду з прав людини.
  • Польський Сейм затвердив створення військ територіальної оборони в кількості 50 тис. осіб.
  • Прем'єр-міністр Канади Трюдо заявив про продовження підтримки України в боротьбі проти агресії Росії. При цьому Канада продовжить діалог із Росією щодо протидії тероризму і розділу арктичного шельфу.
  • США підтримують резолюцію, прийняту комітетом із прав людини ООН, в якій Росію названо окупантом, що захопив український Крим і порушує права людини на півострові.
  • Посли країн "великої сімки" у спільній заяві після зустрічі з президентом Порошенком закликали українських політичних лідерів підтримати прогрес у проведенні реформ, досягненні стабільності, демократії і процвітання.
  • Після звіту прокурора Міжнародного кримінального суду, в якому захоплення Криму Росією визнано війною проти України, президент РФ Путін прийняв рішення про вихід з угоди про створення МКС (Римського статуту) з 16 листопада 2016 року.

Тренди

  • Закон про виплату з ФГВФО вкладникам фінансових компаній, що належать власникові банку "Михайлівський" Поліщуку, деякі банкіри називають популістським і дискримінаційним щодо інших банків. Кошти будуть компенсовані за рахунок платників податків. Для виплати потрібно близько 1,2 млрд грн. Фонд гарантування вкладів сподівається відшкодувати втрати за рахунок стягнення грошей із власника банку і фінансових компаній і топ-менеджменту банку. Арешт торгово-офісного комплексу "Гулівер", який, як підозрює Генпрокуратура, належить Поліщукові, не вирішить питання, оскільки основними кінцевими власниками є офшорні компанії, і процес доведення його приналежності може затягнутися на роки, в той час як виплати з ФГВФО будуть здійснені найближчим часом. Банкіри сходяться на думці, що клієнти "Михайлівського" знали, що їх вклади не захищені ФГВФО, однак їх привабили високими ставками депозитів. Отже, саме вони разом із менеджментом банку повинні розділити відповідальність.
  • Державна служба статистики констатувала, що головним інвестором в Україну був і залишається Кіпр, на який припадає майже чверть інвестицій. Наступні в списку - Нідерланди, Німеччина і Росія. Понад 93% прямих інвестицій з України також припадає на Кіпр.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment