November 15, 2016

14.11.2016: Пішла у відставку глава Національної поліції Деканоїдзе

Пішла у відставку глава Національної поліції Деканоїдзе
Пішла у відставку глава Національної поліції Деканоїдзе

Головні події і теми дня 14.11.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Пішла у відставку глава Національної поліції Деканоїдзе.
  • Подала у відставку глава Одеської митниці Марушевска.
  • Міністр внутрішніх справ попередив про жорсткі заходи до "провокаторів" під час мітингів.
  • Новий президент Болгарії Русев заявив про необхідність зняття санкцій з Росії.

В Україні

  • Глава Національної поліції Деканоїдзе подала у відставку. Вона повідомила, що виконала своє завдання, проте корупцію у відомстві подолати не змогла, хоча й зробила багато для його реформування. За словами Деканоїдзе, головними завданнями, які належить вирішити, є достатнє фінансування, реформа прокуратури та судів, запобігання втручанню політиків у роботу поліції. Деканоїдзе поскаржилася на відсутність достатніх повноважень для проведення змін і висловила надію, що нового главу Національної поліції буде призначено за результатами відкритого та прозорого конкурсу.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков негайно підписав відставку. Виконувачем обов'язки глави Нацполіціі став Троян – колишній заступник Деканоїдзе.
  • Відставку глави Одеської митниці Марушевскої не прийнято. Глава фіскальної служби Насиров заявив, що Марушевска може бути звільнена тільки після передавання всіх справ і документів, відповідно до законодавства.
  • Суд заарештував торгово-розважальний комплекс "Гулівер", що належить бізнесмену Поліщуку – власнику збанкрутілого банку "Михайлівський".
  • НАБУ повідомило про оголошення Інтерполом у міжнародний розшук судді Чауса, що обвинувачується у корупції і хабарництві.
  • Держстат повідомив про зростання ВВП на 1,8 %, порівняно з третім кварталом 2017 року.
  • Профіцит зовнішньої торгівлі за 9 місяців становив $654 млн, порівняно з $3,07 млрд за аналогічний період минулого року. Обсяг експорту знизився на 7,8 %, імпорту – на 0,9 %. При цьому баланс торгівлі товарами за 9 місяців 2016 року зведено з дефіцитом $178 млрд, на відміну від профіциту у $710 млн в аналогічному періоді минулого року. Імпорт послуг зріс з $3,11 млрд до $3,22 млрд.
  • Курс гривні знову знизився щодо долара: 25,75 ₴/$ (+0,12 грн), 27,75 ₴/€ (-0,20 грн), 3,91 ₴/10₽ (-0,02 грн). НБУ пояснює ослаблення гривні вихідними днями у США та зростанням політичної нестабільності в Україні. У деяких обмінних пунктах курс покупки перевищив 27 грн за дол.

Війна

  • Під артилерійський обстріл бойовиків потрапили Новобахмутівка та Мар'їнка. Кількість обстрілів і зіткнень за минулу добу зменшилася. За офіційними даними штабу антитерористичної операції, унаслідок обстрілів під Авдіївка поранено одного військовослужбовця.

Україна та світ

  • Президент РФ Путін заявив про зростання ризику несанкціонованого відбору російського газу Україною при транзиті її територією через холодну зиму.
  • Єврокомісар Могеріні заявила про підготовку протягом трьох місяців плану забезпечення безпеки та оборони Європи. За її словами, про відмову від НАТО, створення сил територіальної оборони або європейської армії зі своїм генеральним штабом не йдеться. Трьома основними завданнями будуть реагування на зовнішні конфлікти, підтримка держав-партнерів і захист ЄС.
  • США розширили список санкцій російських громадян і компаній, включивши до нього "депутатів Держдуми РФ від Криму".
  • Новообраний президент Болгарії Радев заявив про намір домагатися зняття європейських санкцій з Росії.
  • У телефонній розмові президент РФ Путін і новообраний президент США Трамп обговорили подальші взаємини між державами. У їх числі були названі партнерський діалог на принципах рівноправності, взаємної поваги та невтручання до внутрішніх справ один одного, розвиток торгово-економічних зв'язків і необхідність об'єднання зусиль у боротьбі з міжнародним тероризмом.
  • Спецслужби Росії продемонстрували відео з визнанням "українських диверсантів". Експерти вважають, що свідчення могли бути вибиті із громадян України під тортурами.

Тренди

  • Рада ЄС підкреслив важливість своєчасного завершення візової лібералізації для Грузії та України, проте не назвавши точні дати прийняття такого режиму. ЗМІ повідомляють, що проти рішення виступають Франція, Німеччина та Бельгія. Посол ЄС в Україні Мінгареллі повідомив, що в даний момент Європарламент і Рада ЄС обговорюють механізм припинення "безвізового режиму", який мав бути включений до всіх подібних угод. Мінгареллі вважає, що Україна отримає "безвізовий режим" у "найближчому майбутньому". Еврокоміссар Хан не виключає такого рішення в грудні. Віце-прем'єр Климпуш-Цинцадзе заявила, що формальних перешкод у наданні візової лібералізації для України немає, однак після прийняття рішення Європарламентом до реального відкриття кордонів може пройти ще кілька місяців, протягом яких буде проведено внутрішні процедури ЄС.
  • Із 15 по 22 листопада в центрі Києва заплановано проведення кількох акцій: на підтримку ошуканих вкладників, проти підвищення тарифів на комунальні послуги. До реально протестуючих проти погіршення життя громадян приєднається велика кількість проплачених "майданарбайтерів" – у соцмережах поширюються оголошення про участь у мітингах з оплатою від 80 до 150 грн у день. Міністр внутрішніх справ Аваков закликав співробітників МВС і Національної гвардії застосувати всі засоби для забезпечення безпеки мирних мітингів, аж до застосування зброї. Заступник голови Національної поліції Крищенко повідомив, що безпеку заходів забезпечуватимуть 5 тис. правоохоронців, яким буде дано право поверхневого обшуку. За його словами, співробітники МВС нададуть активну протидію провокаціям, у тому числі спроб захоплення урядових будівель. Деякі експерти пов'язують відставку глави Національної поліції Деканоїдзе з її незгодою брати участь у діях, які можуть призвести до масових заворушень і загибелі людей.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment