November 09, 2016

08.11.2016: ЄС розширив санкції проти громадян РФ через окупацію Криму

ЄС розширив санкції проти громадян РФ через окупацію Криму
ЄС розширив санкції проти громадян РФ через окупацію Криму

Головні події і теми дня 08.11.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • ЄС розширив санкції проти громадян РФ через окупацію Криму.
  • На президентських виборах у США лідирує республіканець Трамп.
  • Порошенко звинуватив Саакашвілі у політиканстві.

В Україні

  • У Міністерстві оборони розпочала роботу група іноземних військових радників із США, Великобританії, Канади та Литви. Мета місії - приведення української армії до стандартів НАТО.
  • В Україні за жовтень вироблено 496 автомобілів і 48 автобусів, що на 22 % і 37 % нижче за аналогічний період минулого року.
  • Прокуратура оголосила про підозру поліцейському Олійнику, який застрелив 7 лютого 2016 року пасажира переслідуваного автомобіля.
  • Повернувся в Україну депутат Новинський, щодо якого Генпрокуратура подала подання щодо позбавлення недоторканості.
  • Генеральна прокуратура заявила про затримання на хабарі в $1 млн зловмисника, який обіцяв сприяння у закритті кримінальної справи щодо депутата Онищенка, який утік з України.
  • Із початку року ціни на промислову продукцію зросли на 29 %, у тому числі, за жовтень - на 5,4 %. За даними Держстату, споживчі ціни з початку року зросли на 9.4 %, у тому числі в жовтні - майже на 3 %, хоча за окремими позиціями зростання цін склало понад 50 %.
  • Ощадбанк запровадив комісію за оплату комунальних послуг.
  • Ситуація на валютному ринку спокійна: 25,56 ₴/$ (-0,01 грн), 28,22 ₴/€ (-0,07 грн), 4,01 ₴/10₽ (+0,01 грн).

Війна

  • Під часі бойових дій на Донбасі, за офіційними даними, поранено 4 військовослужбовців. Напруга на фронті зростає з кожним днем. Бойовики все частіше обстрілюють у нічний час із важкої артилерії населені пункти, контрольовані українським військом, використовуючи як прикриття житлові квартали.

Україна й світ

  • У США відбулися президентські вибори. Незважаючи на початкові прогнози, республіканець Трамп незначною мірою випереджає демократа Клінтон. Посол США в Україні Йованович стверджує, що в разі перемоги Трампа підтримка України не припиниться.
  • З ініціативи Литви Євросоюз доповнив список санкцій ще 151 громадяном Росії, пов'язаним з окупацією Криму, в тому числі, 6 депутатами Державної Думи РФ від Криму.
  • Євродепутат Саріуш-Вольський повідомив, що рішення про надання "безвізового режиму" для України і Грузії відкладається через суперечку всередині ЄС щодо візової лібералізації для Туреччини. Глава Єврокомісії Юнкер заявив, що візовий режим щодо Туреччині не буде пом'якшено доти, доки її законодавство не буде гармонізовано з європейським, включаючи поправки до закону про боротьбу з тероризмом.
  • США і Росія готові підтримати розширення складу Ради Безпеки ООН, проте не мають наміру обговорювати обмеження права вето постійних членів Ради.

Тренди

  • Колишній глава Одеської облдержадміністрації Саакашвілі звинуватив президента Порошенка у використанні його для боротьби з політичними конкурентами, зокрема, з колишніми прем'єр-міністром Яценюком і головою Дніпропетровської облдержадміністрації олігархом Коломойським. Після того, як Порошенко досяг поставлених цілей, підтримка починань Саакашвілі припинилася. Порошенко заявив, що "після поразки на грузинських виборах дехто вирішив зайнятися політикою", натякаючи, що Саакашвілі планував залишити Україну після перемоги його партії на виборах у Грузії. Таким чином, Порошенко прибрав ще одного рейтингового конкурента і, мабуть, планує залишитися на другий президентський термін. Проте своїми діями він створює собі впливових ворогів, які можуть у певний момент об'єднатися для усунення його від влади. Політологи відзначають, що підтримка партій серед населення знаходиться на вкрай низькому рівні, президентський "Блок Петра Порошенка Солідарність" ділить 2-3 місце з Опозиційним блоком із менш ніж 10 % рейтингом. Такі умови дають можливість старту нового загальнонаціонального політичного руху, який може бути збудований на принципах "справедливості".
  • Волонтери повідомили, що тендер на поставку санітарних автомобілів для евакуації поранених із передової виграла компанія "Богдан", близька до президента Порошенка. "Богдан" виготовляє автомобілі на базі китайських пікапів Great Wall Wingle 5 за ціною понад $32 тис. При цьому є можливість закупівлі списаних повністю робочих армійських санітарних джипів-евакуаторів із невеликим пробігом у Швейцарії або Німеччині за ціною, втричі нижчою за запропоновану “Богданом”. Противники такого рішення стверджують, що не можна імпортувати техніку стандарту нижче Євро-5, однак мова йде про експлуатацію у прифронтовій зоні протягом тривалого часу. Китайська техніка не проходила перевірки в бойових умовах, на відміну від європейських і американських аналогів. Окрім того, Міністерство оборони повідомило про постачання броньованих медичних евакуаторів із США які постачатимуться як технічна допомога. Таким чином, може виявитися, що закупівля китайських пікапів у "Богдана" не є необхідною для армії.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment