November 04, 2016

03.11.2016: Верховна Рада полегшила експорт IT-послуг

Верховна Рада полегшила експорт IT-послуг
Верховна Рада полегшила експорт IT-послуг

Головні події і теми дня 03.11.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Верховна Рада полегшила експорт IT-послуг.
  • Генпрокурор Луценко подав подання про позбавлення недоторканності депутата Новинського.
  • Україна впала на з 70-го на 107-е місце в рейтингу процвітання.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла закон про усунення адміністративних обмежень при експорті послуг. Визнається укладення договорів в електронній формі, обов'язковий переклад документів на українську мову не потрібен, якщо вони оформлені англійською. Рахунок (інвойс) буде вважатися первинним документом. За твердженням депутатів профільного комітету та експертів НБУ, закон сприятиме розвитку IT-української індустрії.
    Прийнято закон про продовження мораторію на перевірки бізнесу до 31 грудня 2017 року. У першому читанні прийнято президентський законопроект про Вищу раду правосуддя, розроблений для набрання чинності змін до Конституції в частині судової реформи.
  • Генеральна прокуратура подала в парламент подання про позбавлення недоторканності і притягнення до кримінальної відповідальності депутата від Опозиційного блоку Новинського, який підозрюється в співучасті разом із чиновниками режиму колишнього президента Януковича в узурпації повноважень патріарха Української православної церкви Московського патріархату Володимира і викраденні його помічника.
  • Керівник департаменту спецрозслідування Горбатюк повідомив про відсутність підозр щодо депутата Добкіна і мера Харкова Кернеса у справі про побиття активістів харківського Євромайдану. Для прийняття остаточного рішення Горбатюк має намір провести перевірку результатів розслідування, проведеного харківською прокуратурою.
  • Конституційний суд розпочав перевірку відповідності Конституції закону "про диктатуру партійних лідерів", відповідно до якого керівники партій можуть виключати зі списків кандидатів після закінчення виборчого процесу.
  • Місія МВФ прибула до Києва. Оголошена мета візиту - узгодження змін меморандуму про співпрацю для надання четвертого траншу кредиту розширеного фінансування для України.
  • Європейський банк реконструкції і розвитку погіршив прогноз зростання ВВП України в 2016 році з 2% до 1,5%.
  • Офіційний курс гривні незначною мірою знизився: 25,59 ₴ / $ (+0,03 грн), 28,32 / € ₴ (-0,04 грн), 4,03 ₴ / 10₽.

Війна

  • Згідно з офіційними зведеннями штабу антитерористичної операції, під час бойових дій на Донбасі поранено військовослужбовця. Місія ОБСЄ повідомила про різке загострення обстановки на лінії фронту, кількість зафіксованих нею порушень режиму припинення вогню минулого тижня зросла на 40%. Обстріли Станиці Луганської, обраної ділянкою для розведення військ, не припиняються ..

Україна й світ

  • На сайті президента Порошенка з'явилося повідомлення про телефонні переговори з президентом Киргизстану Атамбаєвим. Однак представник МЗС Киргизстану спростував факт таких переговорів. У соцмережах з'явилася інформація, що президента міг "розіграти" російський телефонний шахрай. Міністерства закордонних справ України і Киргизстану оголосили про намір розслідувати інцидент, інформацію про переговори видалено з сайту Порошенка.
  • Представництво ЄС в Україні категорично заперечує проти зміни закону про боротьбу з корупцією, запропонованого депутатом Дерев'янком, яке обмежує діяльність правозахисних антикорупційних організацій, зобов'язуючи їх посадових осіб подавати електронні декларації.
  • Україна у щорічному "рейтингу процвітання країн" Legatum Institute британського на 107 опустилася-е місце з 149 Країн. У 2015 році вона посідала  70-те місце в рейтингу, у 2014 році - 63-є.
  • Набула чинності Паризька хартія по клімату після одночасного затвердження Китаєм і США. Її ратифікували 72 країни, що виробляють більше половини світових викидів парникових газів.
  • Уряд Канади має намір якомога швидше ратифікувати угоду про зону вільної торгівлі з Україною. Документи передані до канадського парламенту для затвердження.
  • Представник Німеччини в ОБСЄ Ерлер нагадав Росії про її зобов'язання за Будапештським меморандумом, а також про порушення положень Гельсінкського заключного акту Наради з безпеки і співробітництва в Європі. Ерлер закликав Росію поважати суверенітет і територіальну цілісність України, відмовитися від економічного тиску й загрози застосування ядерної зброї. Однак Будапештський меморандум не є повноцінним міжнародним договором і не ратифікований парламентами країн, що його підписали, тому РФ не вважає себе зобов'язаною його виконувати.

Тренди

  • Видання "Українська правда" повідомило, що олігарх Коломойський намагається створити в парламенті нове депутатське об'єднання "Укроп", в яке можуть увійти мажоритарні депутати від партії "Свобода" і групи "Народний контроль". У зв'язку зі спробами тиску на бізнес групи Приват, Коломойський, імовірно, шукає варіантів упливу на Порошенка через парламент. Більшість законів у Верховній Раді приймаються мінімально необхідною кількістю голосів, тому поява нової депутатської групи може змінити баланс сил і перешкодити президентові і його оточенню контролювати парламент.
  • На думку громадських активістів та експертів реанімаційного пакету реформ, закон про Вищу раду правосуддя, ухвалений у першому читанні Верховною Радою, містить положення, які дозволять уникнути відповідальності суддями, які брали участь у переслідуванні активістів Майдану і пов'язаними із режимом колишнього президента Януковича.
  • За твердженням члена Національного агентства щодо запобігання корупції Радецького, кримінальні справи стосовно чиновників, що мають корупційні доходи, можуть бути відкриті не раніше січня 2017 року. До цього моменту НАЗК перевірятиме "своєчасність подання декларацій". Експерти у відповідь зазначають, що "своєчасність" забезпечено реєстрацією декларації до 30 жовтня, а дії чиновників відомства спрямовані на затягування розслідування та виведення корупціонерів з-під відповідальності.
  • Незважаючи на подовжений Верховною Радою мораторій на перевірки бізнесу, силові структури не припиняють втручання в діяльність IT-компаній. Державна фіскальна служба провела обшук у інтернет-провайдера Ланет. Правоохоронні органи ігнорують вимоги закону про виймання інформації із серверів без вилучення техніки, чим повністю паралізують діяльність компаній.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment