November 09, 2016

31 жовтня – 06 листопада 2016 Україна: Головні події і теми тижня

Головні теми тижня 31 жовтня – 06 листопада 2016 від "Digests & Analytics Ukraine"

Уряд уніс до парламенту доопрацьований проект бюджету - Директор Національної телекомпанії Аласанія подав у відставку - Перші результати електронного декларування - Україна посилює енергобезпеку - Українська влада змирилася з існуванням ОРДЛО

Уряд вніс до парламенту доопрацьований проект бюджету

Уряд уніс до другого читання в парламент проект бюджету на 2017 рік, відкоригований з урахуванням пропозицій про подвоєння мінімальної заробітної плати, й очікує прийняття його парламентом до 1 грудня. Прем'єр-міністр Гройсман і чиновники уряду стверджують, що рішення про підвищення мінімальної зарплати погоджено обома фракціями правлячої парламентської коаліції, президентом і Кабміном і має привести до детінізації доходів, що дозволить підвищити податкові відрахування, хоча експертне співтовариство так і не побачило розрахунків, що підтверджують плани уряду. Міністр соціальної політики Рева стверджує, що мінімальну зарплату в Україні отримують приблизно 3,7 млн ​​осіб, з яких близько 1,1 млн працюють у державному секторі. Збільшення зарплати, за словами міністра, дозволить зрівняти її з прожитковим мінімумом.
Уряд вніс до парламенту доопрацьований проект бюджету на 2017
Уряд вніс до парламенту доопрацьований
проект бюджету на 2017 рік
До Києва прибула місія МВФ. Оголошена мета візиту - узгодження змін меморандуму про співпрацю для надання четвертого траншу кредиту розширеного фінансування для України. Реакції експертів фонду на пропозиції уряду про зростання мінімальної зарплати поки немає. Нацбанк також зволікає з оголошенням зміненого прогнозу.
Щорічний "рейтинг процвітання країн" британського Legatum Institute показав катастрофічне падіння рівня життя населення України, яка опустилася на 107-е місце з 149 країн. У 2015 році вона займала 70-е місце в рейтингу, в 2014 - 63-тє. Пропозиції уряду можуть призвести до зворотного ефекту і переходу бізнесу в тінь. При реалізації такого сценарію план по збільшенню надходжень до бюджету від податків не буде виконано. Збільшення кількості грошей в обігу за рахунок зростання зарплат, не забезпечене зростанням обсягів виробництва товарів і послуг, продуктивності праці разом із полегшенням умов ведення бізнесу, неминуче призведе до зростання інфляції і подальшого падіння рівня життя населення.

Директор Національної телекомпанії Аласанія подав у відставку

Звільнено директора Національної телекомпанії України Аласанію. Свою відставку він мотивував спробами уряду урізати й без того мізерний бюджет компанії за рахунок виділення коштів на проведення пісенного конкурсу Євробачення-2017, бюджет якого досіне затверджено. Аласанія не хоче потрапити під кримінальне переслідування у зв'язку з неправомірним витрачанням бюджетних коштів, оскільки легальні способи організації заходу відсутні.
Директор НТКУ Аласанія подав у відставку
Директор НТКУ Аласанія подав у відставку
Формування суспільного телебачення, яке почало мовлення ще у квітні 2015 року, так і не було завершено, що визнав і прем'єр-міністр Гройсман. Глава парламентського комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Сюмар заявила, що якщо не запустити Суспільного телебачення до кінця поточного року, процес буде відкладено ще на рік. Сюмар стверджує, що процесу протидіють чиновники й політики, і підкреслила, що в разі затримки початку роботи каналу його контент будуть визначати олігархи. Аласанія однією з причин відставки також назвав тиск із боку президента, уряду й політиків із метою розміщення на телеканалі замовних матеріалів.
Журналісти, медіа-експерти та депутати звернулися до Порошенка з вимогою про припинення саботажу створення суспільного телебачення урядом, відновлення фінансування компанії у повному обсязі й відмови від виділення коштів на Євробачення за рахунок суспільно важливого проекту.

Результати першого етапу електронного декларування

30 жовтня в 24:00 закінчився термін подачі електронних декларацій чиновниками, депутатами, суддями і працівниками правоохоронної системи. Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) оголосило попередні результати декларування. Подано більше 103 тисяч декларацій, із них - 11,7 тисяч виправлених. Декларації подали 413 депутатів, 734 судді, 852 слідчі, 877 прокурорів, 79 міністрів і держсекретарів. Прес-служба СБУ повідомила, що декларацій її співробітників немає у відкритому доступі відповідно до законодавства. Незважаючи на попередження голови НАЗК Корчак і генерального прокурора Луценка про можливе притягнення до адміністративної та кримінальної відповідальності, семеро депутатів не подали декларацій учасно.
Корчак повідомила, що спочатку буде перевірено своєчасність подачі електронних декларацій і складено адміністративні протоколи щодо тих, хто не подав звіту в термін до 30 жовтня. Після цього будуть розглянуті заяви від ЗМІ і громадян щодо невідповідності даних із декларацій реальним доходам. Корчак стверджує, що перевірка декларацій не перетвориться на "полювання на відьом"
Завершено перший етап електронного декларування
Завершено перший етап електронного декларування
Генеральний прокурор Луценко повідомив про намір перевірити сплату податків депутатами і чиновниками, які задекларували понад $ 100 тис. готівкою або на рахунках у банках, а також подарунки вартістю понад $ 10 тис. Він стверджує, що депутати пишуть один на одного доноси після ознайомлення з деклараціями. У НАЗК відсутні повноваження для проведення слідчих дій, тому заява Корчак про можливу участь співробітників її відомства у складі слідчих груп Генеральної прокуратури протизаконна. Свою допомогу в перевірці декларацій також запропонував глава НАБУ Ситник. Він повідомив, що наразі його відомство вже перевіряє відомості, подані 20 чиновниками. Посол США Йованович уважає, що повноваження НАБУ в частині перевірки фінансових звітів чиновників мають бути розширені, і наполягає на прискоренні формування антикорупційного суду.
Результати декларування майна депутатами і чиновниками не стали несподіванкою для громадян України, хоча більшість експертів відзначили істотне заниження вартості задекларованого майна в порівнянні з реальними цінами. За підрахунками експертів громадянської мережі "Опора", вартість матеріальних і нематеріальних активів депутатів і чиновників перевищує 12 млрд грн, однак активісти громадянського суспільства та аналітики вважають цю суму заниженою в рази і припускають, що ці перевірки можуть стати приводом для легалізації корупційних доходів.
Експерти попереджають, що Порошенко, який фактично повністю контролює "антикорупційні" органи, після оприлюднення електронних декларацій депутатів отримує можливість "продавлювати" в парламенті потрібні йому рішення, а також усувати чиновників, недостатньо лояльних особисто до нього або представників його адміністрації. Корупція у вищих владних колах нівелює і вихолощує будь-які пропозиції західних консультантів.

Україна посилює енергобезпеку

У Стокгольмі триває арбітражний розгляд зустрічних позовів Нафтогазу і Газпрому. Серед претензій, пред'явлених Україні, - захоплення Росією державного підприємства "Чорноморнафтогаз" і втрати від незаконного видобутку газу з українського шельфу.
За твердженням менеджменту компанії Чорноморнафтогаз, російське підприємство з такою ж назвою щорічно незаконно видобуває понад 2 млрд м3 природного газу з родовищ, захоплених у результаті окупації Криму. Міністр енергетики Насалик пропонує виставити ці родовища на конкурс для укладення угод про розподіл продукції (УРП), оскільки, за його словами, в України немає шансів на судове повернення шельфу, на відміну від закордонних партнерів.
АМКУ знову оштрафував Газпром
АМКУ знову оштрафував Газпром
Експерти переконані, що жодна серйозна компанія не братиме участі в подібному конкурсі. На їхню думку, міністр не збирається захищати державні інтереси і фактично легітимізує захоплення родовищ Росією.
Тим часом Україна зробила ще один серйозний крок, який посилює тиск на російського газового монополіста. Антимонопольний комітет України у зв'язку з простроченням виплати збільшив суму штрафу з 86 млрд грн до 172 млрд грн (близько $ 6,7 млрд) за антиконкурентні дії Газпрому при транзиті природного газу через територію України.
Для забезпечення енергетичної безпеки України підписала угоду з фінансовою установою уряду США OPIC, яке надасть кредитні гарантії на $ 400 млн для закачування газу в українські підземні сховища. Газ закачуватиметься влітку для подальшої реалізації його споживачам в опалювальний період.

Українська влада змирилася з існуванням "ДНР" та "ЛНР"

Українська влада своїми діями демонструє небажання й нездатність вирішити проблему російської окупації Донбасу. Президента Порошенка, схоже, повністю влаштовує стан “не-війни". Переговори в Мінську не принесли відчутних результатів. Рішення і меморандуми, прийняті Тристоронньою контактною групою, не виконуються. Однією з цілей президента РФ Путіна було включення донбаських "республік" до переговорного процесу. Формат "Тристоронньої групи" дозволив легалізувати участь "ДНР" та "ЛНР" у переговорному процесі, оскільки без їх "згоди" не приймається жодного рішення, за які вони не несуть ніякої відповідальності. Такий стан речей повністю влаштовує Росію, яка заперечує участь своїх військ у війні на Донбасі, перекладаючи відповідальність на "непідконтрольних їй бойовиків".
Після фактичного провалу переговорів лідерів країн "нормандської четвірки" в Берліні ситуація на Донбасі остаточно зайшла у глухий кут. Президент Порошенко і його оточення не планують військового сценарію звільнення окупованих територій, а порушення Конституції і закону про оборону, що зобов'язує їх відновити територіальну цілісність і суверенітет, їх не бентежить. Рішення про демобілізацію 6-ї хвилі продемонструвало відмову від ведення наступальних дій. Експерти й суспільство не вірять у можливість дипломатичного рішення, тому дії українського керівництва розв'язують руки Росії, яка перекидає на Донбас велику кількість важких озброєнь, боєприпасів і палива і використовує його як полігон для бойової підготовки військ і випробувань нової техніки. Зіткнення йдуть безперервно по всій лінії фронту. Бойовики ведуть обстріли з мінометів, танків і важкої артилерії, зафіксовано використання РСЗВ "Град".
Українська влада готує суспільство до визнання ОРДЛО
Українська влада готує суспільство до визнання ОРДЛО
У той же час Міністерство у справах окупованих територій поступово готує громадську думку до можливої повномасштабної економічної співпраці з "республіками" під приводом необхідності підтримки українських громадян, які проживають на неконтрольованій території. Радник міністра Гримчак повідомив про підготовку списку товарів, які можна буде провозити через контрольні пункти в'їзду-виїзду в "ДНР" та "ЛНР". Він заявив, що лінія фронту не є державним кордоном, отже, товари, що переміщуються через неї, не можуть бути "контрабандою". При цьому не йдеться про скасування постанови Кабміну від січня 2015 року, який прирівняв "лінію розмежування" до державного кордону.
Потік товарів на окуповану територію окремих районів Донецької та Луганської областей (ОРДЛО) настільки великий, що дозволяє заповнити прилавки великих магазинів. Із цього потоку знімають корупційну ренту обидві сторони конфлікту, і він став практичною основою економіки "республік".
Для енергетики України критичним ресурсом є вугілля, що видобувається на шахтах, розташованих в ОРДЛО, що прямо визнав міністр енергетики Насалик. Та ж ситуація і з продукцією металургійних підприємств, що належать олігархові Ахметову. Через лінію фронту поїзди проходять без контролю безперервним потоком в обидва боки. Для роботи підприємств на окупованій території обов'язковою є реєстрація на підконтрольній Україні території і сплата податків до українського бюджету. .Це означає, що до таких підприємств немає претензій із боку українських спецслужб, навіть якщо вони платять "податки" в "бюджет республік". Якщо на Донбасі буде реалізовано придністровський сценарій, це дозволить підприємствам, які не мають української реєстрації, поставляти продукцію не тільки на контрольовану України територію, а й на експорт.
В українському бюджеті немає коштів для офіційних виплат пенсіонерам, які проживають в ОРДЛО. Судячи з усього, влада вирішила перенести ці виплати "на потім", тому віце-прем'єр-міністр Розенко заявив, що жителі Донбасу зможуть отримати пенсії в повному обсязі тільки після деокупації.
Остаточна капітуляція у вигляді визнання "особливого статусу" ОРДЛО і амністії бойовиків негативно сприймається суспільством. У президента Порошенка після першого етапу електронного декларування з'явився серйозний важіль тиску на незговірливих депутатів для прийняття потрібних законопроектів Верховною Радою, навіть якщо такі дії можуть спричинити дестабілізацію в країні.

На цьому тлі показовою стала поява статті директора Національного інституту стратегічних досліджень Горбуліна, який підтвердив наміри влади нічого не робити й очікувати подальшого розвитку подій, орієнтуючись на головних партнерів - США, Німеччину і Францію. Однак безкінечне затягування часу без реальних змін в економіці і посилення країни призводить до фактичного ослаблення України і перетворення її на "розмінну монету" у відносинах супердержав.

No comments:

Post a Comment