October 31, 2016

30.10.2016: Порошенко подав електронну декларацію одним із останніх

Порошенко подав електронну декларацію одним із останніх
Порошенко подав електронну декларацію одним із останніх

Головні події і теми дня 30.10.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко подав електронну декларацію одним із останніх.
  • На Донбасі поранено 4 військовослужбовців

В Україні

  • В Україні завершився перший етап електронного декларування доходів депутатів,  чиновників і пов'язаних із ними осіб. Президент Порошенко подав свою декларацію за годину до закінчення терміну декларування.
  • Міністр фінансів Данилюк стверджує, що підвищення мінімальної заробітної плати не спровокує зростання інфляції. За його словами, додаткові кошти в бюджет будуть залучені за рахунок детінізації економіки.
  • В Одесі на Куликовому полі сталася бійка між проросійськими маніфестантами і представниками "Правого сектора".

Війна

  • Під час бойових дій на Донбасі, за офіційними даними, за попередню добу поранено 4 військовослужбовців. Кількість обстрілів українських позицій бойовиками не зменшується, за добу штабом АТО зафіксовано 54 випадки порушення режиму припинення вогню. Бойовики обстрілюють українські позиції з усіх видів озброєння, в тому числі, на маріупольському напрямі і в Попаснянському районі, - з важкої артилерії. Українські війська змушені відкривати вогонь у відповідь.

Україна й світ

  • На перших за 20 років прямих президентських виборах у Молдові лідирує проросійський кандидат-соціаліст Додон, який назвав Крим російською територією. Однак він не набрав 50% голосів, тому буде призначено другий тур виборів.
  • У Грузії відбувся другий тур парламентських виборівув мажоритарних округах. Явка виборців склала трохи більше 37%. За попередніми підсумками, в більшості округів перемогла правляча партія "Грузинська мрія".
  • ЄС і Канада підписали Угоду про зону вільної торгівлі. Угода частково набуде чинності наступного року після ратифікації Европараламентом, проте повністю угода діятиме після ратифікації всіма парламентами країн-членів ЄС.
  • Президент Порошенко стверджує, що Україна виконала всі вимоги ЄС і може отримати "безвізовий режим" до 24 листопада.

Тренди


  • На думку експертів, результати електронного декларування доходів чиновників показали кілька головних тенденцій. Більшість із них уважає за краще зберігати кошти в іноземній валюті, в тому числі глава НБУ Гонтарєва. Багато декларантів вирішили показати великі суми готівки без зазначення джерел їх походження. Переважна більшість не задекларувала зарубіжну нерухомість і "забула” вказати великі земельні наділи, "палаци". Оцінка вартості об'єктів рухомого і нерухомого майна, нематеріальних і фінансових активів не проводилась, відомості в декларації внесені "зі стелі". У деклараціях присутня величезна кількість одруківок і помилок і відсутні відомості про ціну дорогого майна - годинників, коштовностей, предметів мистецтва.
    Експерти вважають, що реальні активи, якими володіють чиновники, у багато разів перевищують зазначені в декларації. Декларована сума, на їхню думку, повинна стати т.зв. "нульовою декларацією", що легалізує корупційні доходи, проте навіть із цих сум не були сплачені податки. На Заході наявність у чиновників великих сум готівки розглядається як ознака корупції і майже завжди призводить до розслідування податковими органами.
    МВФ, який відклав приїзд місії до Києва, після аналізу декларацій може вимагати зменшення готівкового обігу і посилення фінансового моніторингу.
    Публікація відомостей про майно чиновників підняла градус протестних настроїв у суспільстві і погіршила й без того негативне ставлення і довіру до представників влади.

No comments:

Post a Comment