October 30, 2016

29.10.2016: Україна перейшла на зимовий час

Україна перейшла на зимовий час
Україна перейшла на зимовий час

Головні події і теми дня 29.10.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Україна перейшла на зимовий час.
  • Президент Порошенко за добу до закінчення строку не подав декларації.
  • На Донбасі загинув ще один військовослужбовець.

В Україні

  • Україна переходить на зимовий час. У ніч із суботи на неділю о 4 годині ранку годинник переведено на годину назад.
  • Вищий спеціалізований суд поновив справу щодо встановлення факту збройної агресії Росії проти України, у визнанні якої відмовив Шевченківський районний суд Києва 12 травня 2016 року, мотивуючи тим, що це - загальновідомий факт і не впливає на права заявника.
  • На сайті НАЗК зареєстровано понад 100 тисяч декларацій чиновників. Президент Порошенко досі декларації не подав.

Війна

  • Під час бойових дій на Донбасі знову загинув 1 військовослужбовець, ще 7 - поранено. 3 співробітників Державної фіскальної служби були поранені в Лопаскіно Луганської області в ході рейду з контролю за контрабандою через річку Сіверський Донець. Кількість обстрілів бойовиків не зменшується, в тому числі, із застосуванням важкої артилерії. У Станиці Луганській, визначеної Тристоронньою контактною групою в Мінську ділянкою  для розведення військ, не припиняються перестрілки.
  • З неділі, 30 жовтня, пункти пропуску на окуповану територію переходять на зимовий режим роботи - з 8 до 17 годин.
  • Генеральна прокуратура почала процедуру заочного засудження "міністра оборони ДНР" Кононова.
  • Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій і ВПЛ Тука вважає, що у ОБСЄ недостатньо коштів для організації поліцейської місії на Донбасі, тому питання може бути вирішене тільки на рівні ООН.

Україна й світ

  • У Чорногорії запобігли спробі державного перевороту, яку намагалися здійснити проросійські серби. Кількох організаторів путчу затримано.

Тренди


  • Перехід на літній і зимовий час був запроваджений постановою Кабінету міністрів від 1996 року про порядок обчислення часу на території України. Верховна Рада кілька разів намагалася скасувати цей перехід. У період керівництва країною колишнім президентом Януковичем Партія регіонів намагалася встановити в Україні час, аналогічний московському, проте цю постанову було скасовано. Багато людей стверджують, що переведення стрілок збиває їх "внутрішній годинник" і погіршує самопочуття, незважаючи на твердження лікарів про безболісність такого переходу. Деякі експерти сумніваються в економічній ефективності такого переходу, проте сезонний час використовують понад 100 країн. При цьому деякі країни, в тому числі Росія, Японія, Казахстан, Туреччина, - не використовують сезонного часу. Україна географічно розташована у 3 годинних поясах, наразі використовується східноєвропейський часовий пояс, у якому розташовані Каїр, Мінськ, Гельсінки.
  • Чиновники задекларували величезні суми готівкової валюти, яку вони нібито тримають удома. При цьому джерелом походження коштів і цінностей найчастіше названо підприємницьку діяльність родичів. Експерти припускають, що в такий спосіб посадовці намагаються легалізувати майбутні великі покупки, проте більшість із них не зможе підтвердити джерело походження грошей на покупку елітної дорогої нерухомості і цінностей.
    На думку громадських активістів і користувачів соцмереж, підвищення в 2 рази мінімальної заробітної плати було спробою погасити обурення населення даними про матеріальне становище чиновників.

No comments:

Post a Comment