October 27, 2016

26.10.2016: Порошенко запропонував удвічі підняти мінімальну зарплату з 1 січня

Порошенко запропонував удвічі підняти мінімальну зарплату з 1 січня
Порошенко запропонував удвічі підняти мінімальну зарплату з 1 січня

Головні події і теми дня 26.10.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко запропонував удвічі підняти мінімальну зарплату з 1 січня.
  • Система електронного декларування працює з перебоями.
  • Мінські переговори знову не принесли результатів.
  • Черговий "гумконвой" Путіна вторгся на Донбас.

В Україні

  • Кабінет міністрів затвердив законопроект про внесення поправок до Бюджетного, Податкового та Митного кодексів. За твердженням чиновників, це спростить адміністрування податків, поліпшить умови ведення бізнесу і зменшить можливості для корупції в органах Державної фіскальної служби й митниці.
  • Уряд затвердив нову форму паспорта, що містить чіп, в який можуть бути записані дані про індивідуальний податковий номер, оцифровані відбитки пальців і ключ електронного підпису. Паспорти старого зразка обов'язковій заміні не підлягають.
  • Прем'єр-міністр Гройсман оголосив про спільне рішення уряду, президента й парламентської коаліції про підвищення з 1 січня мінімальної заробітної плати і прожиткового мінімуму до 3200 грн. При цьому до проекту бюджету на 2017 рік закладено мінімальну зарплату 1600 грн.
  • Національне антикорупційне бюро відкрило розслідування за фактом придбання і користування нерухомістю, що належать родині Генерального прокурора Луценка.
  • Міністерство юстиції стверджує, що 98% чиновників, що підлягають люстрації, вже звільнено. Глава департаменту люстрації Козаченко повідомила, що люстрація майже не зачепила судових органів.
  • Глава департаменту спеціальних розслідувань Генпрокуратури Горбатюк стверджує, що процедура заочного розслідування щодо чиновників режиму колишнього президента Януковича може застосовуватися тільки після 12 листопада відповідно до змін в кримінально-процесуальний кодекс, прийнятими у травні. Норма про заочне розслідування буде діяти тільки до 15 квітня 2017 року, однак закон не пояснює, чи має бути закінчено до цього терміну розслідування або винесено судове рішення.
  • У відповідь на звернення парламентського комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності до президента Порошенка щодо звільнення глави НБУ Гонтаревої, Нацбанк попросив Верховну Раду про заміну голови комітету Рибалки "у зв'язку з непрофесійністю, політичною заангажованістю, нездатністю забезпечити ефективну роботу комітету, підривом довіри до центробанку і створенням перешкод для оздоровлення та розвитку фінансового сектора". Заступник глави адміністрації президента Шимків повідомив про засудження "цькування глави НБУ" Національною радою реформ і наполягає на неприпустимості впливу на фінансову стабільність, досягнуту зусиллями керівництва НБУ.
  • Місія МВФ "через внутрішні причини" відклала приїзд до Києва для продовження роботи над новим меморандумом для видачі Україні чергового, четвертого траншу кредиту розширеного фінансування EFF. Чиновники уряду запевняють, що затримка тимчасова і місія прибуде "найближчим часом".
  • Міністерство фінансів має намір взяти у кредит в наступному році $ 9 млрд як у МВФ, так і за рахунок залучення коштів на міжнародному фінансовому ринку за допомогою аукціонів із розміщення єврооблігацій.
  • Курс гривні стабільний: 25,58 ₴ / $ (-0,01 грн), 27,94 ₴ / € (+0,12 грн), 4,11 ₴ / 10₽ (-0,02 грн). НБУ продовжує купувати у комерційних банків надлишки валюти, стримуючи різке зміцнення гривні. На аукціоні 26 жовтня він купив $ 30 млн із запропонованих $ 40,4 млн.

Війна

  • Під часі боїв і обстрілів бойовиків на Донбасі, за офіційними даними штабу антитерористичної операції, поранено одного військовослужбовця. Житлові квартали Торецька піддалися мінометному обстрілу бойовиків.
  • Ватажки "ДНР" та "ЛНР" перенесли "місцеві вибори" у самопроголошених "республіках" на невизначений термін.
  • Росія відправляє на Донбас черговий "гуманітарний конвой".
  • Бойовики повідомили про затримання "активістки Правого сектора" Коц, яка, як вони стверджують, готувала замах на "військовослужбовця збройних сил ДНР".
  • Україна наполягає на Мінських переговорах по врегулюванню на Донбасі і відсторонення ватажків бойовиків "ЛНР" і "ДНР" Захарченка та Плотницького від керівництва самопроголошеними республіками до проведення на цій території місцевих виборів відповідно до Мінських домовленостей. В інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" заступник глави адміністрації президента Єлісєєв, який брав участь у підготовці саміту глав "нормандської четвірки", заявив, що українська делегація вимагає відводу військ бойовиків до лінії розмежування, встановленої першими Мінськими домовленостями. Єлісєєв уважає, що "дорожня карта" реалізації Мінських домовленостей повинна включати умови для проведення виборів в ОРДЛО. Серед них - гарантія відмови Росії від постачання озброєнь на Донбас після виконання інших умов безпеки. За його словами, закон про вибори має бути ухвалений українським парламентом, на підготовку буде потрібно не менше 90 днів відповідно до стандартів ОБСЄ. Єлісєєв заявив, що країни-члени ОБСЄ опрацьовують питання зміни мандата місії і надання їй поліцейських функцій. Таке рішення має бути прийнято консенсусом і потребуватиме істотного збільшення фінансування.
    Спецпредставник ОБСЄ на Мінських переговорах Сайдик повідомив, що на зустрічі 26 жовтня обговорювалися питання реалізації "плану Штайнмайєра", амністії бойовиків, "модальності виборів" та економічні питання, зокрема, про постачання води та електроенергії на контрольовані бойовиками території. Сайдик запропонував здійснити відведення військ по всій "лінії розмежування", проте зазначив, що персонал місії досі не може здійснювати моніторингу на "нейтральних ділянках".
    Російський представник Гризлов достроково покинув переговори і не дав коментарів пресі.
  • Президент Порошенко заявив про відмову російської влади в допуску представників місії Міжнародного Червоного Хреста до заручників і політв'язнів, незаконно утримуваних в ОРДЛО.

Україна й світ

  • Верховний суд Росії залишив у силі вироки українським політв'язням Клиху й Карпюкові.
  • МЗС направив керівництву Росії ноту протесту у зв'язку з відвідуванням президентом РФ Путіним окупованого Криму для участі в ялтинському форумі "Загальноросійського народного фронту". Міністерство вважає, що російський президент може літати до Криму тільки з дозволу української влади. Путін заявив, що Росія не стане на коліна і не  проситиме подачки у Києва заради відновлення електро- та водопостачання півострова. Від окупаційної влади Путін зажадав максимальної фінансової віддачі від бюджетних коштів, укладених Росією в Крим і Севастополь.
  • Єврокомісія дозволила збільшити прокачку газу через газопровід OPAL, що зв'язує "Північний потік" і Чехію. У конкурсі на завантаження потужностей дозволено брати участь Газпрому. У 2014 році прокачування було обмежено після початку агресії Росії в Україні. На думку видання The Wall Street Journal, рішення про розблокування OPAL може свідчити про спроби "прагматичного курсу" ЄС, в результаті чого Росія може отримати дозвіл на будівництво другої черги газопроводу "Північний потік", а антимонопольне розслідування проти "Газпрому” буде закрито.
  • Заступник глави адміністрації президента Єлісєєв стверджує, що Україна отримала від ЄС гарантії надання "безвізового режиму" для громадян України. Він заявив, що українська влада й органи управління ЄС активно співпрацюють, щоби рішення було прийнято до 24 листопада 2016 року.
  • Глава національної розвідки США Клеппер уважає спонукальною причиною дій президента РФ Путіна прагнення зробити з Росії велику державу, подібну СРСР.
  • Глави військових відомств США, Польщі, Канади, Німеччини, Румунії і Туреччини домовилися про спільні дії щодо захисту чорноморського простору. Досягнуто угоди про розміщення сил НАТО в Румунії.
  • Росія заявила про передачу радіолокаційних даних слідчій комісії, що розслідує катастрофу малайзійського авіалайнера МН-17 у небі над Донбасом у липні 2014 року.

Тренди

  • Поїздка Савченко в Москву на розгляд апеляції українських політв'язнів Карпюка й Клиха викликала вкрай негативну реакцію користувачів українських соцмереж і експертів. Більшість коментаторів підкреслюють, що в подібному випадку українського журналіста Сущенка було затриманий російськими спецслужбами за підозрою у шпигунстві і, схоже, що ця поїздку, як і відвідування ОРДЛО, було узгоджено з владою РФ. Це свідчить про те, що Савченко не становить загрози для Росії і її маріонеткових "республік".
  • Президент Порошенко зажадав від уряду підвищення мінімальної заробітної плати вдвічі у порівнянні із закладеною в проекті бюджету на 2017 рік, при цьому не підвищуючи податків. Віце-прем'єр-міністр Розенко стверджує, що підвищення зарплат не вплине на призначення субсидій, а їх коригування буде проводиться вже в наступному опалювальному сезоні.
  • Українські ЗМІ повідомили, що члени Національного агентства по боротьбі з корупцією встановили собі доплати в десятки тисяч гривень, незважаючи на те, що вони так і не забезпечили стабільної роботи системи електронного декларування. Майже всі чиновники скаржаться на перебої в роботі системи, прем'єр-міністр Гройсман заявив, що не зміг подати декларацію до середини ночі через недоступність веб-сайту. Глава НАЗК Корчак повідомила, що в систему вже внесено 42 тисячі декларацій, та ініціювала екстрене засідання агентства у зв'язку з можливим зривом термінів. Експерти звернули увагу на великі суми у валюті, задекларовані багатьма чиновниками, і вважають, що це зроблено для виправдання дорогих покупок. Виправданням наявності таких сум у більшості випадків чиновники називають підприємницьку діяльність своїх родичів.
  • Видання "Українські новини" поширило інформацію про намір націоналізації найбільшого українського банку Приватбанк, незважаючи на те, що він розраховується з НБУ за виданими кредитами рефінансування з випередженням графіка і повністю виконує програму рекапіталізації.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment