October 26, 2016

25.10.2016: НБУ перерахує до бюджету 38 млрд грн прибутку за 2015 рік

НБУ перерахує до бюджету 38 млрд грн прибутку за 2015 рік
НБУ перерахує до бюджету 38 млрд грн прибутку за 2015 рік

Головні події і теми дня 25.10.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • НБУ перерахує до бюджету 38 млрд грн прибутку за 2015 рік.
  • Україна піднялася на 3 місця у щорічному рейтингу Doing Business.
  • Держборг України зріс у вересні майже на $ 2 млрд.

В Україні

  • Україна піднялася на 3 позиції у щорічному рейтингу Світового банку простоти ведення бізнесу Doing Business-2017 і посідає 80 місце зі 190 країн.
  • Головою ради НБУ затверджено колишнього міністра економіки Данилишина. Оновлена рада НБУ затвердила звітність регулятора за 2015 рік, включаючи розподіл прибутку. До бюджету буде перераховано 38,4 млрд грн декількома траншами, "щоби це не вплинуло на цінову стабільність".
  • Міністерство фінансів повідомило про зростання державного боргу у вересні на $ 1,9 млрд. Борг зріс за рахунок чергового траншу кредиту МВФ і кредиту, взятого під гарантії США, і досяг $ 68,6 млрд. З початку року державний і гарантований державою борг збільшився на 5% або $ 3,11 млрд, а у гривневому еквіваленті - на 13% або майже на 206 млрд грн. Експерти прогнозують зростання держборгу до кінця поточного року до 80% ВВП.
  • Пропозиція валюти на ринку перевищила попит. НБУ стримує зміцнення гривні, викупивши у банків надлишки валюти на загальну суму $ 15,8 млн: 25,60 ₴ / $ (-0,04 грн), 27,83 ₴ / € (-0,10 грн), 4,13 ₴ / 10₽ (+0,01 грн).

Війна

  • За офіційними даними, в результаті обстрілу бойовиків на Донбасі поранено 6 українських військовослужбовців, із них один - у Станиці Луганській, визначеної для розведення військ.

Україна й світ

  • Президент Порошенко обговорив із віце-президентом США Байденом перспективи допомоги США в імплементації Мінських домовленостей.

Тренди

  • Генеральний прокурор Луценко стверджує, що департамент спеціальних розслідувань не може впоратися з розслідуванням злочинів режиму колишнього президента Януковича, а його очільник Горбатюк протидіяв передачі справ до суду. Управління фактично розформовано, справи, пов'язані з економічними злочинами, передано іншому департаменту. Горбатюк заявив про свою незгоду з позицією прокуратури і вважає, що процедуру заочного засудження треба переглянути. В іншому випадку Україна, найімовірніше, програє процеси проти Януковича і його співучасників в українських судах та Європейському суді з прав людини. Крім того, передача справ іншим підрозділам потребує часу для ознайомлення з матеріалами учасників процесу і нових слідчих, і прокуратура не встигне довести справу до суду. Адвокати родичів "Небесної сотні" вважають, що такими діями влада розвалює справи і виводить Януковича і його оточення з-під відповідальності.
  • Експерти Світового банку заявили, що поліпшення позиції України в рейтингу Doing Business відбулося завдяки, в основному, методологічним оцінками. Покращилися умови реєстрації та оподаткування підприємств, у той же час погіршилися позиції в міжнародній торгівлі, вирішенні проблем платоспроможності та реєстрації права власності. Через відсутність реформ дерегуляції Україна так і не вийшла на рівень інших східноєвропейських країн. Серед них - Румунія (36-е місце), Білорусь (37-е), Росія (40-е), Молдова (44-е), Туреччина (69-е).
  • Один із колишніх учасників Мінських переговорів Безсмертний уважає, що поліцейська місія ОБСЄ зможе почати роботу на Донбасі не раніше, ніж через 3-5 років, навіть за умови повної підтримки Заходу, у зв'язку зі складністю процедури оформлення нового мандата. Крім того, для її повноцінної роботи потрібне додаткове фінансування, на що має бути згода всіх країн-членів ОБСЄ.
  • Колишній депутат Онищенко, який утік з України після позбавлення недоторканності, заявив, що звинувачення на його адресу у фінансуванні сепаратизму надумані. Він стверджує, що завжди фінансував Порошенка. Адміністрація президента, своєю чергою, заявляє, що Онищенко, обвинувачений у створенні злочинної групи, що займалася розкраданням державних коштів через договори про спільну діяльність із Укргазвидобуванням, навмисно політизує свою справу для уникнення відповідальності. Кілька місяців тому Онищенко заявив про підготовку купівлі для Порошенка телеканалу "112", власник якого попросив політичного притулку в Бельгії.
  • На думку експертів, наявна процедура затвердження загальноєвропейських договорів не передбачає відкликання голосу із загальноєвропейських угод, тому згода уряду Нідерландів, отримана у 2014 році на "тимчасове застосування" Угоди про асоціацію України і ЄС, буде діяти незалежно від результатів референдуму необмежений час. Такий варіант може влаштувати всі сторони - уряд Нідерландів виконає вимоги населення, при цьому угода збереже статус тимчасової, але без указівки кінцевого терміну її застосування.

No comments:

Post a Comment