October 25, 2016

24.10.2016: Генпрокурор реорганізував департамент спецрозслідувань

Глава департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Горбатюк
Глава департаменту спецрозслідувань Генпрокуратури Горбатюк

Головні події і теми дня 24.10.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Генпрокурор реорганізував департамент спецрозслідувань, що займається "справою Януковича".
  • Російська "Новая газета" опублікувала резонансну статтю про контрабанду на Донбасі.

В Україні

  • Міністр регіонального розвитку Зубко повідомив, що в Україні в процесі децентралізації створено 209 об'єднаних регіональних громад. Найближчим часом буде оголошено про утворення ще 45 громад. Зубко констатував, що процес створення системи управління в цих громадах іде з пробуксовкою через відмову Верховної Ради прийняти зміни до Конституції в частині децентралізації (які містять положення про особливий статус "окремих районів Донецької та Луганської областей" (ОРДЛО).
  • Генеральний прокурор Луценко оголосив про реорганізацію управління спеціальних розслідувань, яке веде слідство щодо колишнього президента Януковича, чиновників його режиму і учасників розстрілу активістів на Майдані, створення нового управління і передачу йому частини справ. Глава управління Горбатюк уважає, що це рішення спрямоване на розвал справ у суді. Він також підкреслив, що закон про заочне засудження не відповідає Конституції і дасть можливість підслідним уникнути відповідальності.
  • Генеральна прокуратура підтвердила закриття кримінальної справи щодо колишнього члена Партії регіонів Медяника, який брав активну участь у створенні самопроголошених донбаських "республік" "у зв'язку з відсутністю складу злочину".
  • НБУ вніс зміни в порядок касового обслуговування банків.
  • Президент Порошенко призначив у раду Нацбанку двох представників за своєю квотою - колишнього міністра економіки Данилишина й економіста Фурмана.
  • Офіційний курс гривні практично не змінився: 25,64 ₴/$ (-0,02 грн), 27,93 ₴/€ (-0,01 грн), 4,12 ₴/10₽ (+0,01 грн).

Київ

  • За даними Київенерго, борг жителів столиці за спожиту електроенегрію становить майже 1 млрд грн і продовжує рости. Основними боржниками є державні та комунальні підприємства й населення. Київенерго повідомило, що не отримує з бюджету компенсації субсидій і пільг.
  • Згідно з результатами соціологічного дослідження, проведеного групою "Рейтинг", діяльністю київського мера Кличка незадоволені майже 50% жителів. Проблема зростання комунальних тарифів є основною для 3/4 киян, третина респондентів незадоволені корупцією в органах влади, роботою комунальних служб, якістю доріг і комунальних послуг.

Війна

  • Ситуація на Донбасі не поліпшується, за добу штаб антитерористичної операції зафіксував понад 40 випадків порушення режиму припинення вогню. За офіційними даними, поранено 7 військовослужбовців. Спостерігачі на окупованій території повідомляють про обстріл бойовиками житлових кварталів у контрольованих ними населених пунктах із метою демонстрації порушення Мінських домовленостей українськими військами.

Україна й світ

  • На думку міністра юстиції Нідерландів ван дер Стюре, справу про знищення пасажирського авіалайнера МН17 в небі над Донбасом у липні 2014 року може бути розглянуто міжнародним трибуналом або національним судом однієї з країн-учасниць міжнародної слідчої групи. У другому випадку, на думку міністра, справа мають розглядати в Нідерландах. Ван дер Стюре визнав, що для реалізації обох варіантів є серйозні юридичні перешкоди.
  • Чотири європейських держави - Ліхтенштейн, Албанія, Норвегія і Чорногорія слідом за ЄС продовжили санкції щодо Росії до 15 березня 2017 р
  • Слідчий комітет Росії відкрив кримінальні провадження щодо шістьох українських офіцерів за військові злочини.

Тренди

  • Міністр закордонних справ Німеччини Штайнмайєр уважає, що Мінські домовленості дозволили зупинити військові дії в Україні й переростання конфлікту в повномасштабну війну в Європі. Таким чином, Штайнмайєр ще раз підкреслив, що влада Німеччини переслідує в Україні виключно національні інтереси й готова принести Україну в жертву агресорові заради безпеки власної країни. Штайнмайєр не згадав, до чого призвела політика умиротворення агресора в 1938 році в Мюнхені. Мюнхенська змова, подібно Мінській, продемонструвала, що будь-які домовленості з агресором лише заганяють проблему в глухий кут і врешті-решт призводять до повномасштабної війни.
  • Українські соцмережі сколихнула стаття в російській “Новой газете”, в якій війна на Донбасі названа бізнес-проектом зі створення "чорної діри" для транзиту контрабанди. Учасниками процесу названо багатьох бойовиків і провідних українських політиків, бізнесменів і працівників силових структур.
    Стаття не вказує, хто саме з російських політиків і кримінальних авторитетів керує "спектаклем", в якому щодня гинуть українські військовослужбовці, і хто саме є кінцевим бенефіціаром в Україні, що дає підстави сумніватися в якості "журналістського розслідування" і вважати його однією зі спецоперацій російських спецслужб.

Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment