October 24, 2016

23.10.2016: Порошенко стверджує, що Україна отримає контроль над кордоном після виборів в ОРДЛО

Порошенко стверджує, що Україна отримає контроль над кордоном після виборів в ОРДЛО
Порошенко стверджує, що Україна отримає контроль над кордоном
після виборів в ОРДЛО

Головні події і теми дня 23.10.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Порошенко стверджує, що Україна отримає контроль над кордоном після виборів в ОРДЛО.
  • Бойовики обстріляли околицю Маріуполя з важкої артилерії.

В Україні

  • Президент Порошенко дав інтерв'ю українським телеканалам. Він продовжує стверджувати, що альтернативи Мінським домовленостями немає, а в разі відмови України їх виконувати Захід зніме санкції проти Росії. Порошенко відкинув підозри в існуванні таємних угод, які були досягнуті в ході його переговорів із Путіним. За його словами, Україна отримає контроль над кордоном із Росією наступного дня після проведення виборів на окупованій території. Порошенко вкотре пообіцяв, що ЄС прийме рішення про надання "безвізового режиму" для України наприкінці листопада. Він сподівається, що угода про асоціацію з Євросоюзом вступить у силу, незважаючи на результати референдуму в Нідерландах.
  • Прем'єр-міністр Гройсман виступив проти підвищення зарплат депутатам.
  • "Реанімаційний пакет реформ" повідомив, що електронні декларації за тиждень до закінчення терміну (31 жовтня) подали всього 41% чиновників і депутатів. Президент Порошенко стверджує, що подасть декларацію вчасно.
  • За заявою Генеральної прокуратури працівників українського бюро Інтерполу перевірять на причетність до виведення з-під відповідальності чиновників режиму колишнього президента Януковича

Війна

  • За офіційними повідомленнями штабу АТО, під час бойових дій за попередню добу поранено 2 військовослужбовців. Бойовики постійно обстрілюють із важкої артилерії, мінометів і танків армійські позиції в Авдіївській промзоні, з мінометів обстріляли Зайцеве, населені пункти на Світлодарському виступі і в Попаснянському районі.
  • У результаті обстрілу бойовиками передмістя Маріуполя Талаківки з важкої артилерії постраждали кілька житлових будинків, порушено газопостачання. Прес-служба сектора "М" стверджує, що населений пункт, що знаходиться в тилу українських військ, було обстріляно навмисно, для підігріву невдоволення місцевого населення розташуванням українських військ поблизу житлових кварталів.
  • Місія ОБСЄ заявляє про неможливість проведення верифікації трьох "демілітаризованих" ділянок на лінії фронту через відмову української армії і бойовиків "ДНР" та "ЛНР" розмінувати територію.

Україна й світ

  • Суд над українським журналістом Сущенком, затриманим російськими спецслужбами в Москві за звинуваченням у шпигунстві, буде проходити в закритому режимі. За твердженням його адвоката Фейгіна, це пов'язано з тим, що слідство встановило гриф секретності на матеріали справи.

Тренди


  • Порошенко запевняє громадськість, що Україна отримає контроль над державним кордоном наступного дня після проведення "виборів" в ОРДЛО. Однак ніхто не може дати гарантій, що "вибори" не проходитимуть під повним контролем російських військових і проросійських бойовиків. Більшість незалежних українських експертів переконані в тому, що проведення "виборів" остаточно легалізує "владу" "ДНР" та "ЛНР" і перетворить конфлікт на внутрішньодержавний. Це дасть право президентові РФ Путіну стверджувати, що в Україні відбувається громадянська війна, для припинення якої потрібно ввести "миротворчий контингент", під виглядом якого будуть легалізовані російські війська і техніка, що воюють на Донбасі.
  • Російський міністр Лавров уважає розрив "великого договору про дружбу і співробітництво" від 1997 року з Україною "передчасним". Незважаючи на те, що Росія окупувала Крим і веде військові дії на Донбасі, українська влада також не вважає за необхідне розрив договору і дипломатичних контактів, мотивуючи це "необхідністю захисту інтересів українців, які працюють у РФ".
  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив, що уряд не підтримує підвищення депутатських зарплат. Однак колишній глава парламенту не міг не знати, що таке підвищення не належить до компетенції Кабінету міністрів, а приймається постановою Верховної Ради. Тому його заява є звичайним піаром, розрахованим на населення, необізнаним із законодавством. Депутати підвищили собі зарплату з 1 листопада до 36 тис. грн, а з 1 грудня вона зросте до 39 тис. грн. Розрив в оплаті праці між представниками влади і населенням може стати ще одним фактором зростання соціальної напруженості.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment