October 22, 2016

21.10.2016: Росія відмовилася видати українських політв'язнів Сенцова й Кольченка

Росія відмовилася видати українських політв'язнів Сенцова й Кольченка
Росія відмовилася видати українських політв'язнів Сенцова й Кольченка

Головні події і теми дня 21.10.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Росія відмовилася видати українських політв'язнів Сенцова й Кольченка.
  • Заступникові головного військового прокурора Кулику пред'явлено звинувачення в незаконному збагаченні

В Україні

  • Кабінет міністрів запровадив у Міністерстві оборони посаду держсекретаря, відповідно до вимог закону про держслужбу. Він зобов'язаний організувати роботу апарату й забезпечувати дотримання режиму державної таємниці.
  • Генеральна прокуратура повідомила про завершення розслідування у справі про участь колишнього заступника глави Нафтогазу Кацуби у відмиванні грошей чиновниками режиму президента Януковича і про готовність почати заочне засудження олігарха Курченка - банкіра "сім'ї Януковича".
  • СБУ заборонила в'їзд в Україну російській співачці Корольовій, яка збиралася виступити в Києві в середині грудня.
  • Генеральна прокуратура, СБУ та Національна поліція провели масштабні обшуки і арешти в Укрзалізниці та на фірмах, що поставляють державній компанії кабельну продукцію за завищеними цінами.
  • Спеціальна антикорупційна прокуратура висунула звинувачення у незаконному збагаченні заступникові головного військового прокурора Кулику.
  • З листопада Нафтогаз різко підвищує ціну на газ для промислових споживачів.
  • Держстат повідомив про зростання промислового виробництва у вересні на 2 %
  • Нацбанк спростив порядок узгодження керівників комерційних банків. У них не будуть вимагати підтвердження іноземних дипломів про освіту і ділової репутації для осіб, що мають тривалий досвід роботи в міжнародних фінансових установах та в самому НБУ. Кандидати на посаду повинні будуть пройти співбесіду замість тестування.
  • НБУ купив $30 млн у комерційних банків, що дозволило компенсувати коливання курсу гривні: 25,66 ₴/$ (-0,04 грн), 27,94 ₴/€ (-0,29 грн), 4,11 ₴/10₽ (-0,01 грн). Зміцнення гривні щодо євро пояснюється зростанням курсу долара щодо євро на міжнародному валютному ринку і демонструє несамостійність української грошової одиниці і фінансової системи, яка повністю прив'язана до долара.

Війна

  • Інтенсивність обстрілів позицій української армії бойовиками наростає з кожним днем. Після використання важкої артилерії і мінометів в околицях Маріуполя, Донецька, Горлівки, в Станиці Луганській і в Попаснянському районі, в Троїцькому бойовики обстріляли українських військових з РСЗВ "Град". Не припиняються локальні зіткнення в Авдіївці, Мар'їнці, Широкиному. За офіційними даними, під час боїв поранено військовослужбовця.
  • Місія ОБСЄ заявила про відмову бойовиків і української армії розмінувати "демілітаризовані зони", що не дозволяє провести верифікацію розведення військ.

Україна і світ

  • Росія відмовилася видати Україні політв'язнів - жителів Криму Сенцова й Кольченка, засуджених російським судом до тривалих термінів ув'язнення за "створення терористичної організації". Відмова мотивована тим, що Сенцов і Кольченко є "російськими громадянами", позаяк офіційно не відмовилися від російського громадянства при окупації Криму в 2014 році. Український МЗС вимагає негайного звільнення українських політв'язнів. Міністерство юстиції загрожує Росії розширенням санкцій у відповідь на відмову у видачі Сенцова й Кольченка.
  • Міністр закордонних справ Клімкін не зміг відповісти депутатам Верховної Ради на питання про можливість застосування й законності Мінських домовленостей.

Тренди

  • Прес-служба Приватбанку заявила про спробу дискредитації й інформаційну атаку на банк. Видання "Апостроф" повідомило про "намір НБУ націоналізувати Приватбанк відповідно до пункту 31 меморандуму МВФ". Кампанію підхопили інші українські ЗМІ й "боти" в соцмережах. Офіційні особи Приватбанку відкинули всі підозри і запевнили громадськість, що банк виконує всі фінансові зобов'язання і вийшов з кризи без втрат, на відміну від більшості інших українських банків. Аналітики не виключають, що атака на Приватбанк була проведена владою у відповідь на звинувачення в корупції й непрофесійності голови НБУ Гонтаревої.
  • Президент Порошенко стверджує, що на переговорах "нормандської четвірки" в Берліні не досягнуто жодних додаткових домовленостей. Ця теза була розкручена підконтрольними владі ЗМІ, а також окремими журналістами й блогерами. Однак міністр закордонних справ Клімкін проговорився, що західні партнери все-таки наполягли на проведенні виборів у окремих районах Донецької і Луганської областей, що стане умовою для передачі кордону під контроль України. Однак проведення виборів під дулами російських військ експерти вважають нелегітимним, подібно "референдуму" в Криму в березні 2014 року. Більш того, якщо Путінові не сподобаються результати таких "виборів", він може з ними не погодитися, і маріонеткові республіки відмовляться виконувати "вимоги Мінських домовленостей". У парламенті депутати заявили голові МЗС, що "домовленості" не є офіційно затвердженими міжнародною угодою, отже, вони не мають виконуватися.
  • Уряд має намір "осучаснити" пенсії і підвищити їх до рівня прожиткового мінімуму. Віце-прем'єр-міністр Розенко повідомив, що для цього треба буде додатково "знайти" 8-10 млрд грн, не передбачених у бюджеті 2016 року. У проекті бюджету наступного року також треба буде передбачити збільшення фінансування Пенсійного фонду, яке належить узгодити з МВФ, у зв'язку наміром влади отримати чергові транші кредиту.
  • Міжнародна громадськість поступово приходить до висновку про необхідність різкого посилення тиску на Росію у зв'язку з її агресією в Сирії і підтримку президента Асада. ООН має намір розслідувати військові злочини - бомбардування Алеппо російською і сирійською авіацією і застосування Асадом хімічної зброї в провінції Ідліб.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment