October 19, 2016

18.10.2016: Парламентарі вимагають відставки голови НБУ Гонтаревої

Парламентарі вимагають відставки голови НБУ Гонтаревої
Парламентарі вимагають відставки голови НБУ Гонтаревої

Головні події і теми дня 18.10.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Профільний комітет парламенту вимагає відставки голови НБУ Гонтаревої.
  • Знижено пенсійний вік для учасників АТО.
  • Путін погодився на зустріч "Нормандської четвірки" в Берліні.

В Україні

  • Порошенко затвердив подовження на 1 рік санкцій проти 29 російських банків. Відносно дочірнього "Банку Москви" санкції діятимуть тільки на виведення капіталу. Також заборонено функціонування російських платіжних систем Лідер, Anelik, Юністрім, Blizko, Золота корона та Колібрі.
  • Парламент прийняв закон про зниження пенсійного віку учасникам "антитерористичної операції": чоловікам по досягненні 55 років, жінкам - 50-55 років.
  • Прийнято рішення про проходження обов'язкової військової підготовки студентами-медиками.
  • Депутати "Опозиційного блоку" наполягають на прийнятті закону про вибори на Донбасі і стверджують, що партії, які виступають проти Мінських домовленостей і такого закону, "провокують продовження війни".
  • Комітет Верховної Ради з питань фінансів та банківської діяльності підтримав проект постанови зі зверненням до президента про звільнення голови НБУ Гонтаревої. Минулого тижня комітет звернувся до Генпрокуратури та НАБУ з вимогою про притягнення до кримінальної відповідальності Гонтаревої за ігнорування нею участі в засіданнях комітету.
  • Генеральна прокуратура планує завершити досудове розслідування проти колишнього голови парламентської фракції Партії регіонів Єфремова за фактами зловживання владою та службовим становищем, при цьому в березні 2016 року справу про розпалювання Єфремовим національної ворожнечі було закрито. Після спроби виїзду за кордон Єфремова було заарештовано. Наприкінці вересня суд подовжив термін його арешту ще на 2 місяці.
  • Слідство Генеральної прокуратури оголосило про підозру колишньому голові Вищого господарського суду Ємельянову та його заступнику Татькову за фактами незаконного втручання в роботу суддів з метою винесення неправомірних рішень.
  • Генеральний штаб проводить на всій території України командно-штабні навчання "Рубіж 2016" разом із проведенням тактичних навчань підрозділів Збройних сил, у тому числі,  відбиття вторгнення авіації.
  • У проекті держбюджету на 2017 рік закладено сума дотацій Пенсійному фонду в розмірі 156 млрд грн. Пенсіонерам, що працюють, заплановано виплачувати лише 85% пенсії.
  • НБУ запровадив новий порядок, який посилює санкції до банків за порушення параметрів фінансової реструктуризації.
  • Національний банк змінив порядок розрахунку офіційного курсу гривні. Нова методика враховуватиме лише угоди між банками на міжбанківському ринку та між банками і НБУ, на відміну від попереднього, який базувався на середньозваженому курсі угод на міжбанківському ринку між банками, банками та їхніми клієнтами, банками і НБУ, та НБУ і клієнтами.
  • Як було спрогнозовано аналітиками, офіційний курс гривні зміцнився у зв'язку з необхідністю бюджетних платежів в гривні великими експортерами, для чого вони змушені були продавати валюту: 25,66 ₴/$ (-0,12 грн), 28,21 ₴/€ (- 0,14 грн), 4,08 ₴/10₽. Пропозиція на ринку помітно перевищила попит. Нацбанк скористався ситуацією і купив на аукціоні у комерційних банків $ 65,7 млн.

Війна

  • Бойовики знову посилили артобстріли в околицях Маріуполя. Тривають перестрілки по всій лінії фронту в Донецькій області та у Попаснянському районі Луганської області. В ході бойових дій на Донбасі, згідно з офіційними зведеннями, поранено 3 військовослужбовців, ще 4 – контужено.
  • Спікер адміністрації президента з питань АТО Лисенко повідомив про неможливість відведення військ у Станиці Луганській через постійні обстріли бойовиків. Прес-секретар українського представника на Мінських переговорах Оліфер заявила про невиконання бойовиками рамкової угоди Тристоронньої контактної групи про розведення військ на трьох ділянках, а також про розміщення бойовиками важкої техніки в прифронтовій зоні в околицях Маріуполя. За її словами, Україна повністю виконує свої зобов'язання.

Україна й світ

  • Зустріч глав держав "Нормандської четвірки" все ж-таки відбудеться 19 жовтня у Берліні.
  • Російський міністр фінансів Силуанов не бачить сенсу обговорювати перспективи реструктуризації "боргу Януковича", доки Україна не визнає цей борг суверенним і не запропонує умови кращі, ніж для комерційних кредиторів.
  • У Росії впроваджено закриту військову мережу передачі даних, яка не має виходу до глобальної мережі Інтернет. У цій мережі можуть працювати лише комп'ютери, які сертифіковані Службою захисту держтаємниці і не мають можливості підключення зовнішніх носіїв. Закритою мережею передаєватиметься інформація військового характеру, в тому числі, секретна, всередині мережі є сайти, до яких є доступ тільки з сертифікованих комп'ютерів.
  • Президент США Обама і прем'єр-міністр Італії Ренці заявили про необхідність збереження санкцій проти Росії у зв'язку з агресією в Україні до повного виконання нею Мінських домовленостей.

Тренди

  • Президент Путін погодився на проведення зустрічі голів держав "Нормандської четвірки" 19 жовтня в Берліні за день до відкриття саміту Ради Європи, на якому буде розглянуто стратегію відносин з Росією. За словами прес-секретаря президента РФ Пєскова, домовленості, які було досягнуто у ході консультацій помічників голів держав у Мінську, відкрили можливість проведення зустрічі лідерів Німеччини, Франції, України та Росії. Які саме рішення було узгоджено, ніхто з учасників переговорів не повідомив. Президент Порошенко заявив, що "не варто завищувати очікування від зустрічі". Однак можна припустити, що Росія або досягла істотних поступок від України в Мінську, або планує поставити ультиматум про дослівне виконання Україною мінських домовленостей. В іншому випадку, Путін не погодився би приїхати до Берліна. За твердженнями західних політиків, дискусія точитиметься навколо припинення вогню на "лінії розмежування", а представник адміністрації президента Єлісєєв стверджує, що Порошенко буде наполягати на виведенні російських військ з Донбасу та отриманні контролю над кордоном з Росією.
  • Президент Порошенко закликав ЄС офіційно визнати російську агресію на Донбасі. Однак, за винятком постанови Верховної Ради, статус "окремих районів Донецької та Луганської областей" (ОРДЛО) досі не визначено, їх не визнано окупованими, що дає підстави західним лідерам називати війну на Донбасі громадянською.
  • Опозиція організувала скоординовану атаку на голову НБУ Гонтареву. До неї підключилися навіть деякі члени фракції Блоку Порошенка, незадоволені тим, що президент фактично керує Національним банком. Окрім комітету Верховної Ради, яка прийняла рішення про висловлення недовіри Гонтаревій, її діяльність піддалася різкій критиці з боку депутатів фракції Народного фронту, лідера Батьківщини Тимошенко. Позафракційний депутат Тарута поширював серед членів правління Світового банку у Вашингтоні брошуру з фактами корупційних дій Гонтаревої. Експерти припускають, що на місце глави НБУ мітить глава Народного фронту Яценюк, однак переконані, що Порошенко не погодиться на звільнення Гонтаревої.
  • До кінця жовтня в аптеках мають з'явитися вакцини від вірусів грипу, епідемію яких медики прогнозують в нинішньому сезоні. Вакцинація від грипу повинна проводитися не раніше, ніж за 2 тижні до запланованого спалаху захворювання. Щеплення від грипу не входить в число обов'язкових, тому бюджетні кошти не залучаються на закупівлю вакцини.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment