October 18, 2016

17.10.2016: Продовжено санкції України проти Росії

Продовжено санкції України проти Росії
Продовжено санкції України проти Росії

Головні події і теми дня 17.10.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Продовжено санкції України проти Росії.
  • Нацбанк затвердив тактику валютних інтервенцій до 2020 року.
  • Бойовики погрожують помститися за знищення "Мотороли".

В Україні

  • Президент Порошенко ввів у дію рішення РНБО про продовження санкцій відносно російських фізичних та юридичних осіб.
  • Міністр оборони Полторак повідомив про прийняття на контрактну службу понад 57 тис. чоловік.
  • Фонд держмайна запланував продаж Одеського припортового заводу на грудень 2016 року, компанії "Центренерго" - на травень-червень 2017 року. За словами голови фонду Білоуса, якщо ОПЗ не продати цього року, він збанкрутує.
  • Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Корчак повідомила, що на 17 жовтня електронні декларації подали трохи більше за 20% чиновників, ще приблизно 40% заповнюють декларації. Кінцевий термін подачі – 31 жовтня.
  • За перші 8 місяців дефіцит зовнішньої торгівлі виріс майже до $1,5 млрд. Основним торговим партнером став ЄС, на другому місці – Росія. Майже половину виручки було отримано за рахунок експорту чорних металів та сільськогосподарської продукції.
  • Банк ПУМБ, що належить олігархові Ахметову, купив у Фонда гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) Чугуївський олійно-екстракційний завод – найбільший актив, що був у заставі у банку "Форум", що ліквідується. На думку експертів, покупку може бути здійснено на користь сільськогосподарського холдингу Ахметова ХарвІст, у якого подібне виробництво відсутнє.
  • ФГВФО залучив з початку року додатково 6,6 млрд грн, з них 5,07 млрд грн – за рахунок облігацій внутрішньої позики. Учасниками фонду є 101 банк. За рахунок реалізації майна неплатоспроможних банків і погашення ними кредитів, ФГВФО отримав 5,3 млрд грн, від регулярного збору з діючих банків – 2,47 млрд грн.
  • Приватбанк повідомив про погашення понад 1 млрд грн кредиту рефінансування НБУ та відсотків за ним. Кредит повертається з перевищенням графіка за рахунок зростання депозитного портфеля та поліпшення фінансової ситуації.
  • Національний банк затвердив стратегію валютних інтервенцій регулятора на 2016–2020 рр. За словами чиновників, головним інструментом політики НБУ є процентна ставка, а інтервенції грають лише допоміжну роль та є доповненням до режиму інфляційного таргетування. Цінова стабільність буде пріоритетом, якщо неможливо буде підтримувати стабільність і поповнення міжнародних резервів банку.
  • НБУ має намір у найближчому майбутньому пом'якшити валютні обмеження, які було введено у 2014–2015 рр завдяки зменшенню частки валютної виручки, яка підлягає обов’ яковому продажу, та збільшенню термінів її повернення в Україну. Терміни валютної лібералізації залежатимуть від висновків місії МВФ про можливість продовження кредитування. Місія планує почати роботу в Україні 26 жовтня.
  • Курс гривні після вихідних залишається стабільним: 25,78 ₴/$ (–0,01 грн), 28,35 ₴/€ (–0,12 грн), 4,08 ₴/10₽ (+0,01 грн). На думку аналітиків, долар протягом тижня може подешевшати за рахунок продажу експортерами виручки для виконання бюджетних платежів. Збільшення пропозиції валюти дозволить НБУ наростити міжнародні резерви.

Війна

  • В ході бойових дій на Донбасі українська армія знову зазнала втрат. Один військовослужбовець загинув, ще 7 – поранено. Не припиняються артилерійські обстріли бойовиків на ділянках фронту в околицях Маріуполя, в Мар'їнці та Попаснянському районі. У Водяному та Мар'їнці в результаті обстрілів пошкоджено будинки. Штаб антитерористичної операції вважає, що метою бойовиків є повне знищення населених пунктів, які контролюють українські військові.
  • Ватажки "ДНР" погрожують терактами в українських містах у відповідь на загибель бойовика "Мотороли", знищеного у Донецьку "українською диверсійною групою".
  • СБУ допитала депутата Савченко, яка відвідала окуповані території Донбасу та контактувала з "керівництвом" донбаських "республік".
  • Заступник глави місії ОБСЄ в Україні Хуг заявив, що присутність спостерігачів не є необхідною умовою розведення сил на трьох ділянках, які “демілітарізують”.
    У населених пунктах Луганської області Золоте та Станиця Луганська, які було обрано для розведення військ, українські позиції української армії було обстріляно зі стрілецької зброї та мінометів.

Україна й світ

  • На думку посла ЄС в Україні Мінгареллі, одним з пріоритетів роботи Верховної Ради мають стати закон про ринок електроенергії, призначення нового складу Центральної виборчої комісії та прийняття законодавства в рамках судової реформи.
  • Протягом 5 років Євросоюз планує виділити €104 млн на підтримку реформи державного управління в Україні. Перший транш допомоги має надійти на початку 2017 року. Офіс реформ при Кабміні очолить міністр Саєнко.
  • Аерокосмічне агентство США NASA успішно запустило на Міжнародну космічну станцію ракету Антарес з українським двигуном.
  • Міністр закордонних справ Клімкін стверджує, що Єврокомісія підтримує надання візової лібералізації для України.
  • За словами прес-секретаря президента РФ Пєскова, зустріч голів держав "Нормандської четвірки", яку запропонувала провести 19 жовтня в Берліні канцлер Німеччини Меркель, навряд чи відбудеться, оскільки Кремль не бачить для себе позитивних результатів після консультацій помічників президентів в Мінську.
  • Президент Порошенко відвідає Норвегію з офіційним візитом.

Тренди

  • Бізнес позитивно сприймає пом'якшення валютних обмежень, анонсоване Нацбанком. При цьому дефіцит зовнішньої торгівлі постійно зростає, а вартість основних експортних позицій України на світовому ринку (металу та зернових) – падає. Більшість підприємств українських олігархів експортують продукцію пов'язаним офшорним компаніям за цінами значно нижчими від світових, отримуючи таким чином прибуток від подальшого перепродажу, а також за рахунок відшкодування ПДВ з українського бюджету. Антимонопольний комітет не перешкоджає такому вимиванню грошей з економіки, а механізм індикативних цін не працює. Послаблення валютного регулювання дозволить найбільшим експортерам полегшити виведення валюти за кордон, а західні інвестори не демонструють бажання вкладати гроші в економіку країни, яка веде війну.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment