October 15, 2016

14.10.2016: Україна відзначила День захисника

Україна відзначила День захисника
Україна відзначила День захисника

Головні події і теми дня 14.10.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Україна відзначила День захисника.
  • Колишній командир "Азова" Білецький створив нову партію.
  • Партія "Свобода" провела в Києві смолоскипну ходу на честь річниці створення УПА.

В Україні

  • Третій рік поспіль Україна відзначає День захисника. На урочистих заходах виступили керівники держави. Президент Порошенко нагородив орденами і медалями учасників бойових дій.
  • У Києві відбувся "Марш нації", у якому взяли участь добровольці, військовослужбовці, волонтери та активісти. Ввечері партія "Свобода" провела смолоскипний марш на честь річниці Української повстанської армії (УПА). МВС констатувало, що маніфестація пройшла без ексцесів.
  • Колишній командир полку Азов Білецький став лідером нової партії "Національний корпус". Серед програмних тез партії - передача президентові всіх важелів влади, включаючи керівництво урядом, легалізація короткоствольної вогнепальної зброї, відновлення ядерного статусу держави, створення Балто-Чорноморського союзу.
  • Міністерство юстиції назвало "маніпуляцією громадською думкою" заяву адвокатів колишнього президента Януковича про вимогу суду ЄС виплатити йому судові витрати по оскарженню позову Януковича.
  • Міністр оборони Полторак стверджує, що після завершення демобілізації 6-ї хвилі в зоні бойових дій на Донбасі не залишиться жодного військовослужбовця строкової служби.

Війна

  • За повідомленням штабу антитерористичної операції, за попередню добу в українській армії втрат немає. Під Маріуполем і в Попаснянському районі бойовики безперервно використовують важку артилерію. На інших "гарячих ділянках" фронту тривають обстріли українських позицій із мінометів, озброєння БМП і танків.
  • Станицю Луганську, яку обрано ділянкою для розведення військ, знову обстріляно бойовиками зі стрілецької зброї. Головне управління розвідки повідомило про перекидання бойовиками до цього населеного пункту додаткових підрозділів. Спостерігачі ОБСЄ зафіксували в Петровському озброєних бойовиків. Однак міністр оборони Полторак продовжує стверджувати, що відведення військ не несе загрози для місцевих жителів.

Україна й світ

  • У Єревані глави держав 6 колишніх радянських республік, що входять до військової Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) - Росія, Білорусь, Казахстан, Вірменія, Киргизстан і Таджикистан, - прийняли рішення про створення спільного центру кризового реагування.
  • Відомство канцлера Німеччини Меркель підтвердило, що рішення про переговори лідерів "нормандської четвірки" ще не прийнято.

Тренди


  • У Києві відбулася міжнародна виставка військової техніки, технологій та амуніції "Оборона і безпека". Однією з основних проблем армії учасники назвали відсутність державної політики щодо виробництва боєприпасів, особливо стрілецьких. Потреби армії в патронах ростуть постійно, країна вже 2,5 року веде війну, а після втрати Луганська, де був розташований єдиний в Україні патронний завод, нове виробництво так і не було побудовано. Наявні запаси виснажуються, наступні поставки будуть тільки за рахунок імпорту.
  • На думку журналіста телеканалу ABC News Рівеллі, Росія прагне створити враження, що насувається ядерна війна з США, в тому числі, у власного населення. Деякі експерти зазначають маніпулятивну риторику РФ, яка останнім часом все частіше говорить про "третю світову війну", хоча насправді єдиною стороною конфлікту може вважатися тільки Росія, яка веде агресивну політику і застосовує методи "гібридної війни".

No comments:

Post a Comment