October 14, 2016

13.10.2016: Путін уважає безальтернативними потрібні йому Мінські домовленості

Путін уважає безальтернативними потрібні йому Мінські домовленості
Путін уважає безальтернативними потрібні йому Мінські домовленості

Головні події і теми дня 13.10.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Путін уважає безальтернативними потрібні йому Мінські домовленості.
  • Росія надала притулок колишньому президентові Януковичу.
  • Савченко побувала на окупованій території.
  • Новим генеральним секретарем ООН став глава управління з прав біженців Гутерріш.

В Україні

  • Кабмін оголосив про пілотний запуск електронної реєстрації земельних ділянок. На думку чиновників, це прискорить процес розгляду документів і скоротить корупцію.
  • Випущено під заставу одного з активних учасників захоплення Харківської облдержадміністрації навесні 2014 року Головачова.
  • Україна не продовжила санкції проти дочірнього БМ-банку, що належить російському банку ВТБ, і дозволила провести йому додаткову емісію акцій на суму 1,75 млрд грн. Санкції зняті у зв'язку "з закінченням терміну їх дії".
  • Курс гривні стабільний: 25,79 ₴/$ (-0,02 грн), 28,47 ₴/€ (+0,03 грн), 4,12 ₴/10₽ (-0,03 грн). НБУ купив на аукціоні у комерційних банків $ 18,4 млн.

Київ

  • На проведення конкурсу Євробачення київська влада планує витратити 200 млн грн ($ 7,7 млн). Буде впорядковано Микільсько-Слобідську набережну і прибрано торгові кіоски на станції метро "Лівобережна".

Війна

  • Під час боїв на Донбасі, за офіційними даними, поранено 7 і контужено ще 2 українських військовослужбовців. Бойовики безперервно обстрілюють з важкої артилерії позиції української армії під Маріуполем і в Попаснянському районі. В Станиці Луганській тривають перестрілки, що перешкоджає розведенню військ. Міністр оборони Полторак запевняє, що відведення військ у Станиці Луганській не спричинить утрату території. Заступник міністра у справах окупованих територій Тука стверджує, що населені пункти не входять до "демілітаризованої зони".

Україна й світ

  • Російське керівництво надало тимчасовий притулок колишньому президентові Януковичу, який втік з України після подій на Майдані у 2014 році. Генеральна прокуратура стверджує, що інформація про надання притулку Януковичеві неофіційна. Апеляція вищого суду ЄС підтвердила необхідність відшкодування позовних витрат Януковичу і його синам в розмірі 6,4 млн грн у справі про оскарження ними майнових санкцій ЄС.
  • Міністр закордонних справ Німеччини Штайнмайєр констатував "підживлення" Росією конфлікту в Україні. Він змушений був визнати відсутність наразі умов для проведення виборів на Донбасі. Однак глава МЗС Німеччини наполягає на створенні передумов для їх проведення, незважаючи на порушення режиму перемир'я в регіоні.
  • Новим Генеральним секретарем ООН обраний колишній прем'єр-міністр Португалії Гутерріш, який працював головою Управління ООН з прав біженців.
  • Російська влада перевезли в Москву двох українських громадян, заарештованих в Криму спецслужбами за підозрою в "терористичній діяльності". Сімферопольський "суд" заарештував двох кримських татар, затриманих під час обшуків 12 жовтня. Також продовжено арешт заступника голови Меджлісу Чийгоза.
  • Президент РФ Путін заявив на засіданні російського РНБО про "безальтернативність конкретних пунктів Мінських домовленостей". Ідеться про проведення виборів на окупованій частині Донбасу і визнання особливого статусу "окремих районів Донецької та Луганської областей" (ОДРЛО).

Тренди

  • Депутат Савченко на сесії ПАРЄ заявила, що побувала на окупованій території на Донбасі і зустрічалася з тими, проти кого воювала. Вона стверджує, що більшість її співрозмовників "хочуть мирного життя" і повернення в Україну. Більшість активістів громадянського суспільства та військових експертів підкреслюють, що будь-який український військовослужбовець, який брав участь у бойових діях на Донбасі, при потраплянні на окуповану територію негайно буде затриманий "органами держбезпеки" "республік", тому дії Савченко викликають обґрунтовані підозри.
  • Глава адміністрації президента Райнін уважає можливою дестабілізацію ситуації в Харкові. При цьому керівники заколоту, мер Кернес і депутат від Опозиційного блоку Добкін, залишаються на свободі. Судовий процес щодо Кернеса буксує протягом 2-х років. Під підписку випущені активні учасники антиукраїнських виступів: колишня депутат від Комуністичної партії Олександрівська і проросійський активіст Головачов. Деякі аналітики вважають, що відбувається змова влади з проросійськими силами. Рейтинги антиукраїнських партій продовжують рости, їхню діяльність не припинено, винні в "російській весні" 2014 роки так і не отримали покарання.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment