October 13, 2016

12.10.2016: ПАРЄ прийняла резолюцію про засудження російської агресії в Україні

ПАРЄ прийняла резолюцію про засудження російської агресії в Україні
ПАРЄ прийняла резолюцію про засудження російської агресії в Україні

Головні події і теми дня 12.10.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • ПАРЄ прийняла резолюцію про засудження російської агресії в Україні.
  • НБУ дозволив російській "Альфа-груп" купити "Укрсоцбанк".
  • Рішення про зустріч глав держав "нормандської четвірки" поки не прийнято.

В Україні

  • 14 жовтня після "Маршу нації" у Києві буде офіційно оголошено про створення нової партії "Національний корпус" і проведено установчий з'їзд. Лідером партії буде колишній командир полку "Азов" Білецький.
  • Конституційний суд відмовився розглядати питання про законність перейменування Дніпропетровська на Дніпро.
  • Прес-служба "Нафтогазу" повідомила про достатні резерви для безперебійного постачання газу споживачам. У підземні сховища закачано близько 14,7 млрд м3 газу, подальше закачування припинено у зв'язку з початком опалювального сезону.
  • НБУ дозволив російській "Альфа-груп" придбати Укрсоцбанк у італійського UniCreditBank. Угода помітно збільшить присутність російського капіталу в українській банківській сфері. Половина банків із першої десятки - російські.
  • Нацбанк викупив у комерційних банків надлишки валюти на суму $ 30,7 млн ​​і підтримує курс гривні на стабільному рівні: 25,81 ₴/$ (-0,04 грн), 28,44 ₴/€ (-0,20 грн), 4 , 12 ₴/10₽ (-0,03 грн).

Київ

  • Офіційний друкований орган київської влади "Хрещатик" опублікував рішення Київради про заборону продажу алкоголю і пива в магазинах з 23:00 до 10:00. Заборона не торкнулася ресторанів. Антимонопольний комітет уже скасовував подібне рішення в Києві. На думку чиновників АМКУ, така заборона суперечить законодавству.

Війна

  • Бойовики нарощують інтенсивність обстрілу і використовують важку артилерію і міномети на лінії бойових дій від Попаснянського району в Луганській області до Маріуполя. Під Маріуполем і в Авдіївці українські позиції зазнали артилерійського обстрілу. Працівниками Державтоінспекції зафіксовано різке збільшення активності диверсійно-розвідувальних груп бойовиків. За офіційними даними, поранено 4 військовослужбовців.
  • На думку керівника українського боку в Спільній центрі з контролю і координації генерала Кременецького, бойовики не мають наміру виконувати угоду про розведення військ у Станиці Луганській. Моніторингова місія ОБСЄ констатує, що частину техніки відведено від лінії бойових дій, і підтвердила, що готова виконувати патрулювання і верифікацію розведення військ на "нейтральних" ділянках після їх розмінування.
  • Сторінка прес-центру штабу антитерористичної операції в соцмережі Фейсбук відновила свою роботу після хакерської атаки.
  • За статистикою Міжнародного Червоного Хреста, в ході війни на Донбасі безвісти зникли більше 2700 чоловік, доля половини з них - невідома.

Україна і світ

  • Парламентська асамблея ради Європи прийняла резолюцію, в якій війну в Україні названо російською агресією, а "ДНР" та "ЛНР" - нелегітимними утвореннями. ПАРЄ закликала Росію вивести свої війська з Донбасу. Крім того, прийнято ще одну резолюцію про правовий захист громадян на окупованій території України. Амністія не має поширюватися на осіб, які вчинили військові злочини. Підтверджено факти переслідування кримськотатарського корінного населення російською владою. ПАРЄ стурбована, що Україна відклала ратифікацію Римського статуту, що підтверджує юрисдикцію Міжнародного кримінального суду.
    Асамблея поставила під сумнів повноваження російської Державної Думи через проведення виборів в окупованому Криму і підтвердила неможливість проведення виборів на Донбасі до виконання вимог Мінських домовленостей щодо припинення вогню.
    Експерти вважають прийняті рішення серйозною дипломатичною перемогою України.
  • Президент Порошенко обговорив з віце-президентом США Байденом хід виконання Мінських домовленостей і перспективи продовження санкцій проти Росії.
  • Керівники Франції, Росії та Німеччини Олланд, Путін і Меркель з ініціативи німецької сторони обговорили в телефонному режимі ситуацію в Сирії і Україні. Прес-служби глав держав повідомили, що сторони бачать можливість урегулювання "внутрішньоукраїнського конфлікту" шляхом безумовного виконання Мінських домовленостей. Прес-секретар президента РФ Пєсков і офіційні особи українського МЗС підтвердили, що рішення про проведення зустрічі глав держав в "нормандському форматі" поки не прийнято.
  • Росія здійснила три успішних запуски міжконтинентальних балістичних ракет наземного і морського базування.
  • Комітет закордонних справ Європарламенту схвалив резолюцію про протидію пропаганді з боку Росії та Ісламської держави.

Тренди

  • Надання "безвізового режиму" для Грузії і України знову відкладено. Експерти вважають, що рішення все-таки буде прийнято найближчим часом, проте воно може стати лише "подачкою" від ЄС, яка підсолодить фактичну відмову від можливості приєднання до Євросоюзу.
  • Журналісти програми "Схеми" розкрили механізм використання офшорних фірм авіакомпанією, що належить бізнес-партнеру президента Порошенка Зайцеву. Компанія здійснює заборонені рейси в Росію через Білорусь і надає послуги особам із Партії регіонів і Опозиційного блоку, оплата яких відбувається через офшорні рахунки. Крім того, в американських і німецьких ЗМІ потоком ідуть публікації про використання президентом Порошенком і його оточенням влади в Україні для заробляння грошей.

Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment