October 11, 2016

10.10.2016: 4 парламентські партії буде профінансовано з бюджету.

4 парламентські партії буде профінансовано з бюджету.
4 парламентські партії буде профінансовано з бюджету.

Головні події і теми дня 10.10.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • 4 парламентські партії буде профінансовано з бюджету.
  • Саміт Україна-ЄС відбудеться 24 листопада.
  • Україна не отримає "безвізовий режим" раніше кінця листопада.
  • Росія і Туреччина відновили роботи з будівництва газопроводу "Турецький потік-2".

В Україні

  • Національне агентство по запобіганню корупції прийняло рішення про виділення майже 70 млн грн 4 парламентським партіям на другу половину року. Від фінансування відмовилися "Опозиційний блок" та "Батьківщина".
  • Голова НАЗК Корчак повідомила, що цей час електронні декларації подали лише 10% чиновників (близько 5 тисяч осіб), ще 20 тисяч продовжують роботу над заповненням. З найвищих посадових осіб майже ніхто не подав декларації.
  • Курс гривні знову трохи зміцнився відносно долара: 25,83 ₴ / $ (-0,01 грн), 28,82 ₴ / € (+0,04 грн), 4,14 ₴ / 10₽ (-0,01 грн) . НБУ купив на аукціоні у комерційних банків надлишки валюти на суму $5,8 млн із запропонованих $13,8 млн.

Київ

  • Адміністрація столиці запропонувала інвесторам самостійно добудувати житлові комплекси, які зводила компанія підозрюваного в шахрайстві забудовника Войцеховського. Всі будинки, побудовані його компанією, не введено в експлуатацію і їх не буде підключено до міських комунікацій та опалення.

Війна

  • Бойовики не припиняють стрілянину з важкої артилерії по українським позиціям в околицях Маріуполя та і обстрілюють  з мінометів украиїнських вояків в усіх "гарячих точках": в Попаснянському районі, Зайцевому, Авдіївці, Мар'їнці, Широкиному і Талаківці. За офіційними даними, в ході обстрілів поранено 4 військовослужбовців.
  • Спостерігачі місії ОБСЄ не проводять моніторинг в місцях розведення військ "з міркувань безпеки". У повідомленні місії підкреслено, що спостерігачі можуть виконувати свої функції тільки за умови забезпечення гарантій безпеки та безперешкодного доступу до всіх ділянок відведення військ. Член української делегації на Мінських переговорах Марчук вважає, що потрібно розмінування доріг на демілітаризованих ділянках для забезпечення патрулювання території спостерігачами ОБСЄ.
  • Заступник міністра у справах окупованих територій і тимчасово переміщених осіб Тука заявив про відведення бойовиками частин від лінії фронту в Станиці Луганській, проте, згідно з повідомленням військової розвідки, бойовики ігнорують рішення контактної групи та не відводять війська. Міністерство оборони оголосило, що українські війська в односторонньому порядку відведено не буде.

Україна й світ

  • Президент Європарламенту Шульц вважає, що нові санкції проти Росії у зв'язку з агресією в Сирії вводити зарано, проте слід продовжити санкції, введені у зв'язку з агресією в Україні, через невиконання РФ Мінських домовленостей. На думку Шульца, потрібно продовжувати діалог з Росією, а не робити з неї країну-ізгоя. Глава представництва ЄС в Україні Мінгареллі заявив, що санкції, що були введені проти Росії у зв'язку з окупацією Криму, найближчим часом скасовані не будуть.
  • Саміт Україна-ЄС відбудеться 24 листопада. На ньому обговорюватимуться ратифікація Угоди про асоціацію та надання Україні візової лібералізації. Мінгареллі повідомив, що до цієї дати Рада ЄС навряд чи схвалить рішення про "безвізовий режим" для українців.
  • Мінгареллі повідомив, що Україна виконала більшість умов для отримання чергового траншу допомоги від ЄС у розмірі €600 млн. Рішення про його виділення буде прийнято найближчим часом.
  • До журналіста Сущенка, заарештованого в Росії за підозрою в шпигунстві, допустили українського консула. Сущенко повідомив про тиск, який на нього чинили російські спецслужби.
  • Президент ПАРЄ Аграмунт заявив про необхідність повернення на Асамблею російської делегації. Представник України в Раді Європи Кулеба вважає, що цю міжнародну організацію буде дискредитовано, якщо Росію, яка не виконала резолюції ПАРЄ, буде допущено до роботи Асамблеї.
  • ЗМІ повідомили про попередні переговори з підготовки зустрічі голів держав "Нормандської четвірки", проте прес-секретар президента РФ Пєсков не оприлюднив можливі терміни та місце її проведення. Українська влада не має наміру брати участь в саміті до виконання Росією умов безпеки в рамках мінських домовленостей.
  • Президент РФ Путін відвідав Туреччину з офіційним візитом, в ході якого було підписано угоду про відновлення будівництва другої черги газопроводу "Турецький потік" і оголошено про поглиблення військового співробітництва. Путін запропонував турецькому президенту Ердогану знижку на газ і поступове зняття заборони на ввезення фруктів.
  • Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун звернувся до Ради Безпеки з пропозицією створити трибунал щодо військових злочинів в Сирії. Подібну резолюцію було заблоковано у 2014 році Росією і Китаєм, які мають право вето..

Тренди

  • Адвокат Фейгін вважає, що обмін є єдиною можливістю повернути на батьківщину українського журналіста Сущенка, заарештованого в Москві російськими спецслужбами "за підозрою в шпигунстві". Об'єктом обміну може бути російський шпигун, затриманий попереднього тижня за підкуп офіцера з керівництва Міністерства оборони. Це демонструє спосіб, у який Росіе рятує своїх агентів  захопленням у заручники українських громадян, і демонструє нікчемність підтримки дипломатичних відносин з країною-агресором. При цьому керівництво українського МЗС заявляє, що збереження дипвідносин з Росією дає можливість вести переговори без посередників.
  • Троїцький районний суд Луганської області відпустив одного з засновників "ЛНР" Корсунського у зв'язку з тим, що він "не вчинив злочинів, окрім участі в терористичній організації" і "активно співпрацював зі слідством". Однак до цього часу Верховна Рада так і не визнала "ДНР" та "ЛНР" терористичними організаціями, незважаючи на постійне використання в риториці вищих осіб держави цього терміна. Саме через відмову української влади офіційно визнати "республіки" терористичними організаціями і факт агресії Росії на Донбасі міжнародне співтовариство вважає, що в Україні йде громадянська війна.
Доступ к полному дайджесту возможен только по подписке для оформления подписки нажмите кнопку "Подписаться" на боковой панели.

No comments:

Post a Comment