October 10, 2016

09.10.2016: Взимку можливі віялові відключення електроенергії

Взимку можливі віялові відключення електроенергії
Взимку можливі віялові відключення електроенергії

Головні події і теми дня 09.10.2016 від Digests & Analytics Ukraine


Теми ЗМІ та соцмереж

  • Взимку можливі віялові відключення електроенергії.
  • Відведення військ в Станиці Луганській не відбулося.
  • Клімкін припускає застосування до Росії набагато жорсткіших заходів, аніж "візовий режим".

В Україні

  • Голова МЗС Клімкін вважає, що реформи у відомстві йдуть на повну. Він стверджує, що українська зовнішня політика стала більш відкритою внаслідок просування новин у соціальних мережах. Клімкін вітає збільшення бюджету Міністерства на 1 млрд грн, проте вважає цю суму недостатньою. Клімкін заявив, що відомство "вивчає питання про можливість виходу з СНД". Він попередив, що рівень економічних зв'язків з Росією в найближчій перспективі знижуватиметься, і до країни-агресора доведеться застосувати жорсткіші заходи, ніж візовий режим. За його словами, рішення ЄС про надання "безвізового режиму" варто очікувати в жовтні - листопаді.
  • Компанія Укренерго допускає віялові відключення електроенергії взимку, якщо триватимуть перебої з постачанням вугілля з шахт із "окремих районів Донецької та Луганської областей".
  • Держстат повідомив про зростання у вересні майже на 30% тарифів на електроенергію для населення.
  • Міністр оборони Полторак вважає, що Україна має шанс стати основним союзником США поза НАТО.

Війна

  • Попри запевнення заступника міністра у справах окупованих територій Туки про відведення військ 9 жовтня, Міністерство оборони прийняло рішення не відводити війська через те, що "протягом 7 діб було зафіксовано обстріли".
  • Бойовики не дотримуються "перемир'я" по всій лінії фронту. Широкине потрапило під артобстріл бойовиків, з мінометів було обстріляно Мар'їнку, Широкине, Авдіївку, Зайцеве. За офіційними даними, в ході обстрілу загинув військовослужбовець, ще одного було поранено.
  • СБУ затримала на Рівненщині російського шпигуна, якого звинувачують у спробі підкупу вищої посадової особи Міністерства оборони з метою отримання секретних відомостей.

Україна й світ

  • Міністр закордонних справ РФ Лавров звинуватив США в "русофобії" та визначив її причиною виходу з міжнародних угод.
  • Представник НАТО розкритикував перекидання до Калінінграда російських оперативно-тактичних комплексів "Іскандер", які можуть використовуватися у якості носіїв тактичних ядерних зарядів. Міністерство оборони Росії заявило, що вже неодноразово доставляло до Калінінграда такі комплекси з метою підвищення бойової підготовки і не збирається відмовлятися від цієї практики.
  • На думку преси, на чергових дебатах в США кандидат у президенти Клінтон впевнено перемогла республіканця Трампа.
  • У парламент Грузії за підсумками виборів пройшли три партії - "Грузинська мрія" чинного президента Іванішвілі, "Єдиний національний рух" колишнього президента Саакашвілі та проросійський "Альянс патріотів Грузії".

Тренди

  • Відсутність постачання палива з ОРДЛО призведе до необхідності запуску газомазутових блоків Запорізької та Трипільської ТЕС. Відповідно, ціна електроенергії буде набагато вищою. Однак, за думкою керівництва компанії ”Укренерго”, це варто зробити для збереження стійкості енергосистеми.
    Кількість вугілля на ТЕС на цей момент є меншою за  припустиму, проте міністр Насалик вважає, що нестачу може бути компенсовано за рахунок імпорту. При цьому наявних потужностей із перевалки вугілля в портах недостатньо, а транспортна інфраструктура не дозволяє збільшити обсяги. Тому, як і в 2014 році, поставки з окупованої території залишаються чи не єдиним джерелом постачання вугілля. З урахуванням введеної НКРЕКП формули розрахунку вартості вугілля (нібито його постачання йде з порту Роттердама), імпорт вугілля є не вигіднішгим за доставку з ОРДЛО.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment