October 09, 2016

08.10.2016: Україна готується відвести війська в Станиці Луганській

Україна готується відвести війська в Станиці Луганській
Україна готується відвести війська в Станиці Луганській

Головні події і теми дня 08.10.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Україна готується відвести війська в Станиці Луганській.
  • У Стокгольмі триває арбітраж між Нафтогазом і Газпромом.
  • Партія Саакашвілі програла вибори в Грузії.

В Україні

  • Міністр фінансів Данилюк пообіцяв представити концепцію пенсійної реформи до кінця року, як було рекомендовано МВФ.
  • У Стокгольмі тривають слухання у справі про постачання газу в Україну Газпромом. Комерційний директор Нафтогазу Вітренко повідомив, що рішення у справі буде прийнято до кінця березня 2017 року. За зустрічним позовом Нафтогазу про транзит російського газу рішення очікується в листопаді-грудні.
  • Голова Венеціанської комісії Букіккіо підтвердив готовність допомогти в реформуванні судової системи в Україні.

Війна

  • Напруга на Донбасі знову наростає, за добу зафіксовано майже 50 випадків порушення "режиму тиші". Бойовики все частіше використовують важку артилерію - в Попаснянському районі і в Водяному. Українські позиції були обстріляні з мінометів в Авдіївці, околицях Горлівки, на світлодарському виступі і в Широкино, де йдуть безперервні бої місцевого значення. За попередню добу, за офіційними даними, під час боїв і обстрілу поранено 4 військовослужбовців, ще 2 - контужені.
    Росія продовжує інтенсивне перекидання на окуповану територію важкої техніки, РСЗО, боєприпасів і палива залізничним транспортом.
  • У Станиці Луганській, де на 9 жовтня заплановано розведення військ, штаб антитерористичної операції обстрілів не зафіксував. У Петровському, де війська вже розведені, на демілітаризованій території будуть присутні українські військові зі Спільного центру з контролю і координації. Місія ОБСЄ заявила про неможливість контролю демілітаризованої ділянки в районі Золотого через мінування території по обидва боки лінії фронту. Представник у підгрупі з безпеки на Мінських переговорах Марчук уважає, що розведення військ на окремих ділянках - підготовка до вирішення проблеми, яка має бути врегульована на політичному рівні.

Україна й світ

  • Росія підтвердила перекидання в Калінінград ракетних комплексів "Іскандер", які можуть бути засобом доставки тактичної ядерної зброї. Армію Латвії приведено в бойову готовність у зв'язку з військовою активністю вздовж кордону, включаючи польоти бомбардувальників і винищувачів і навчання російських повітряно-десантних дивізій уздовж кордону країни.
  • Міністр закордонних справ Німеччини Штайнмайєр уважає, що нинішня ситуація у світі набагато гірша, ніж була в період "холодної війни". Він відверто боїться скочування в конфлікт між двома наддержавами - США і Росією.
  • Міністр оборони Польщі Мацеревіч стверджує, що його країна ніколи не погодиться з окупацією території України Росією
  • Полковник польської армії Бжушко призначений новим командиром змішаної литовсько-польсько-української бригади (ЛітПолУкрБріг).
  • Росія застосувала право вето до резолюції Франції по Сирії, яка передбачала створення безпольотної зони над Алеппо, який піддається безперервним бомбардуванням російської і сирійської авіації. Рада Безпеки ООН відхилила також російську резолюцію.
  • У Грузії відбулися парламентські вибори, на яких, за попередніми даними, перемогла партія "Грузинська мрія" чинного президента Іванішвілі. Опозиційна партія "Єдиний національний рух" колишнього президента Саакашвілі - на другому місці. Це ставить хрест на намірах глави Одеської облдержадміністрації Саакашвілі повернутися до Грузії і включитися в політичну боротьбу, оскільки проти нього там відкрито кримінальну справу і його буде негайно заарештовано.

Тренди

  • На думку журналіста Бутусова, масштабні бої на Донбасі незабаром можуть знову відновитися. У жодної зі сторін немає достатньо сил для повного закриття лінії фронту, але демобілізація 5-ї хвилі помітно послабила передові порядки. Російські окупаційні війська будують укріплення на напрямках можливих контрударів української армії і готуються до наступальних дій на декількох ділянках фронту. Про намір продовжити війну в будь-який момент свідчить безперервне перекидання Росією на Донбас танків бронетехніки, РСЗО, боєприпасів і палива і постійна ротація і навчання частин у бойових умовах. Окрім того, Донбас, як і Сирія, служить полігоном для випробувань нової зброї. За всіма ознаками, виведення озброєнь із Донбасу не планується.
  • Експерти вважають, що після прийняття мораторію на продаж землі урядовий законопроект про можливість надання в оренду чужої земельної ділянки (емфітевзис) відкриває можливість надконцентрації сільгоспугідь в одних руках і обезземелення власників земельних паїв, які не зможуть упливати на подальшу долю наділу після здачі його в оренду. Врешті-решт це призведе до розорення фермерських господарств і невеликих підприємств, що загрожує важкими наслідками для продовольчої безпеки країни. На думку експертів, земельну реформу в Україні мають проводити з метою наближення до європейських стандартів з запровадженням фермерсько-кооперативної, а не латифундистської моделі господарства.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment