October 08, 2016

07.10.2016: У Петрівському розведено війська

У Петрівському розведено війська
У Петрівському розведено війська

Головні події і теми дня 07.10.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • У Петрівському розведено війська.
  • МЗС вимагає від Росії звільнити журналіста Сущенка.
  • Мінфін представив докази тиску Росії у справі про "борг Януковича" в Лондонському суді.

В Україні

  • Президент Порошенко підписав закон про скасування ліцензії на оптову торгівлю вином для невеликих виробників, що виготовляють його з власної сировини.
  • Національне антикорупційне бюро завершило розслідування стосовно головного військового прокурора сил АТО Кулика у справі про незаконне збагачення і готове передати справу до суду.
  • Генеральна прокуратура передала до суду справу стосовно колишнього міністра юстиції Лавриновича, якого звинувачують у розтраті бюджетних коштів в особливо великому розмірі.
  • Державна служба статистики зафіксувала у вересні інфляцію в розмірі 1,8%. З початку року споживчі ціни на товари і послуги підвищилися на 6,4%.
  • Прем'єр-міністр Гройсман підтвердив, що дефіцит Пенсійного фонду становить понад 150 млрд грн. За його словами, наразі уряд не бачить способів вирішення цієї проблеми.
  • Офіційний курс долара майже не змінився: 25,84 ₴/$ (-0,05 грн), 28,79 ₴/€ (-0,17 грн), 4,15 ₴/10₽. НБУ викупив на аукціоні у комерційних банків надлишки валюти на суму $18,1 млн.

Київ

  • Мер Києва Кличко стверджує, що столиці потрібна муніципальна поліція, яка буде підконтрольна територіальній громаді.

Війна

  • Штаб антитерористичної операції нарахував близько 40 випадків порушення режиму припинення вогню. Бойовики обстріляли з мінометів Мар'їнку, Зайцеве, Новозванівку й Новоолександрівку. Авдіївська промзона знов піддали артнальотам. Обстріли зі стрілецької зброї і гранатометів ішли по всій лінії фронту. За офіційними даними, під час боїв було поранено трьох військовослужбовців.
  • У селі Петрівському Донецької області, незважаючи на протести жителів Волновахи, відбулося розведення військ України та проросійських бойовиків. У Станиці Луганській відведення військ поки не планується у зв'язку з постійними обстрілами.

Україна й світ

  • Директор Європейського департаменту МВФ Томсен уважає, що для продовження підтримки з боку міжнародних донорів України має впоратися з головним викликом - перемогти корупцію.
  • МЗС України вимагає від Росії негайного звільнення журналіста Сущенка. Влада РФ пред'явила Сущенкові офіційне звинувачення у шпигунстві.
  • Міністерство фінансів передало Лондонському суду докази тиску на Україну з боку Росії при укладенні договору про надання позики на суму $ 3 млрд, який називають "боргом Януковича". Україна наполягає, що Росія є справжньою стороною угоди, яка продовжує вимагати компенсації, незважаючи на агресію щодо України і збиток, який Москва завдала і продовжує завдавати економіці і населенню країни. Розгляд справи заплановано на січень 2017 року.
  • Держдума РФ ратифікувала угоду з Сирією про постійне розміщення на території країни авіаційних з'єднань військово-космічних сил. Держсекретар США Керрі заявив про необхідність розслідування військових злочинів Росії в Сирії. Директор департаменту інформації МЗС РФ Захарова назвала заяву Керрі "пропагандою" і, своєю чергою, звинуватила США у військових злочинах в Іраку, Лівії і Ємені. Вона стверджує, що ракетні комплекси РФ були розгорнуті у відповідь на загрозу США обстріляти крилатими ракетами сирійські військові аеродроми.
  • Представники американської розвідки офіційно звинуватили Росію в організації кібератак на сервери Демократичної партії з метою вплинути на президентські вибори.
  • Єврокомісар із закордонних справ Федеріка Могеріні вважає за необхідне збільшення витрат на оборону країнами-членами ЄС, однак заперечує наміри створити єдину європейську армію.

Тренди

  • У разі захоплення Петрівського, де були відведені українські війська, бойовики отримають можливість обстрілу Волновахи. Під загрозу потрапляє залізнична магістраль до Маріуполя. Заступник голови Верховної Ради Геращенко переконує, що відведення військ не є здачею території, а спрямоване виключно на збереження життя українців. На думку глави Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Жебрівського, Богданівка і Петрівське були обрані для розведення військ у зв'язку з відсутністю там обстрілів протягом тривалого часу. На гарячих ділянках, наприклад, у промзоні Авдіївки, російське командування бойовиків не готове відводити війська. Деякі експерти вважають, що розведення військ може бути використане президентом РФ Путіним як привід для пом'якшення або зняття санкцій.
  • Глава НБУ Гонтарєва в офіційній заяві на сайті НБУ спробувала відхреститися від брокерської діяльності на користь компаній-нерезидентів, асоційованих із режимом колишнього президента Януковича. Вона стверджує, що її компанія ICU виступала лише посередником при розміщенні облігацій державного Ощадбанку. За словами Гонтаревої, вона підтримує закон парламентської фракції "Народного фронту" про спецконфіскації, яким ці кошти можуть бути повернуті в бюджет, але категорично заперечує свою співучасть у злочинній операції.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment