October 07, 2016

06.10.2016: Мораторій на продаж землі продовжено до 2018 року

Мораторій на продаж землі продовжено до 2018 року
Мораторій на продаж землі продовжено до 2018 року

Головні події і теми дня 06.10.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Мораторій на продаж землі продовжено до 2018 року.
  • Верховна Рада відмовилася заборонити гастролі російських артистів.
  • Російський консул не з'явився до МЗС для дачі пояснень по затриманню журналіста Сущенко.

В Україні

  • Верховна Рада переважною більшістю голосів продовжила мораторій на продаж землі "до врегулювання на законодавчому рівні процедури обороту земель сільгосппризначення, але не раніше 1 січня 2018 року".
    Провалено закон про заборону медійної продукції Росії та виступів російських виконавців в Україні. Проти голосували не тільки депутати Опозиційного блоку, але й правлячої партії "Блок Петра Порошенка". Члени БПП також виступили проти скасування безвізового режиму з Росією.
    Депутати проголосували за звільнення благодійної та статутної діяльності церков від податків та продовжили термін їхньої перереєстрації до 1 січня 2018 року.
    Прийнято закон щодо вдосконалення захисту прав власності при реєстрації прав на нерухоме майно. Реєстратор зобов'язаний негайно повідомити власника про факт внесення даних до реєстру. Справжність підписів засновників підприємства повинна бути нотаріально засвідченою. У власника є 10 днів на оскарження реєстрації. Особи, які вважають свої права порушеними, можуть подати скаргу до Міністерства юстиції або його територіальних управлінь протягом 60 днів. Мін'юст за результатами розгляду скарги має право ініціювати позбавлення свідоцтва нотаріуса, який вчинив фіктивну угоду.
    Погоджено збільшення бюджету міністерства оборони та силових структур у 2016 році.
    У повторному першому читанні прийнято зміни до закону про освіту. Вони передбачають введення нових форм навчання - інституційну, індивідуальну, освіту на робочому місці та дуальну (в навчальному закладі та на виробництві). В освітніх установах пропонується ввести самоврядування. Якщо законопроект буде прийнято, в школах введуть 12-річне навчання.
    Звільнено від зборів на пенсійне страхування СМС благодійних організацій.
    Закон про спецконфіскаціі, який намагається просунути фракція Народного фронту, знову не внесено до порядку денного парламенту.
    Верховна Рада не встигла розглянути законопроект про скасування безвізового режиму з Росією.
  • Президент Порошенко підписав закон, що дозволяє ув'язненим користуватися інтернетом без доступу до електронної пошти.
  • Рада суддів і Державна судова адміністрація заявили про повне зняття охорони Національної поліції з понад половини будівель судів. Поліція охороняє в цілодобовому режимі близько 20% будівель.
  • Спеціальна антикорупційна прокуратура направила до Росії запит на видачу колишнього депутата Онищенка. Голова відомства Холодницький повідомив, що ведеться перевірка наявності у Онищенка російського паспорта.
  • Нафтогаз повністю перейшов під контроль Кабінету міністрів. Міністерство економічного розвитку передало 100% акцій компанії уряду.
  • Україна приєдналася до Міжнародної хартії відкритих даних. Метою хартії є розкриття інформації державних органів в Інтернеті.
  • НБУ стверджує, що наявні міжнародні резерви можуть покрити 4 місяці імпорту.
  • Коливання офіційного курсу гривні були незначними: 25,89 ₴ / $ (-0,01 грн), 28,96 ₴ / € (-0,07 грн), 4,15 ₴ / 10₽.

Війна

  • За офіційними даними, під час "режиму тиші" на Донбасі знову загинув український військовий, ще одного було поранено та одного контужено. Українські позиції піддаються мінометним та артилерійським обстрілам, по всій лінії фронту діють снайперські групи бойовиків.
  • Міністр оборони Полторак повідомив, що з початку року на Донбасі загинуло 173 українських військовослужбовці, гібридна російська армія понад 12 тисяч разів порушила режим припинення вогню.

Україна й світ

  • Прокуратура Нідерландів стверджує, що не отримувала радарні дані від Росії у зв'язку з катастрофою малайзійського авіалайнера MH17.
  • Росія продовжує незаконно утримувати українського журналіста Сущенко. Консул РФ, якого було викликано для дачі пояснень з приводу недопуску до нього українського консула, демонстративно не з'явився до МЗС.
  • Росія посилює напруженість не тільки в Сирії та на Донбасі, а й у цілому світі. Двічі за добу російські винищувачі порушили повітряний простір Фінляндії. Сформовано вже другу дивізію стратегічних бомбардувальників, дислоковану на Далекому Сході, з метою "патрулювання повітряного простору Японського моря, Тихого океану, аж до Гавайських островів, і острова Гуам”. У РФ починається повномасштабна перевірка готовності цивільної оборони, в якій повинні взяти участь понад 40 млн осіб, 200 тис. бійців аварійно-рятувальних формувань, 50 тис. одиниць техніки. Видання The Independent повідомляє про намір будівництва в Підмосков'ї підземних укриттів на випадок ядерного удару.
    США провели успішне випробування макетів ядерних бомб. Командування армії США вважає ймовірним конфлікт з Росією.
    Росія скликає екстрене засідання Ради Безпеки ООН по Сирії. Авіація президента Асада і Росії бомблять оточене місто Алеппо. Спецпредставник ООН по Сирії де Містура повідомив, що східна частина міста може бути повністю зруйнованою авіанальотами. Міністр оборони Росії Шойгу визнав, що Сирія використовується як полігон для випробувань новітньої зброї. РФ розгорнула в Сирії системи ППО С-300 та попередила, що буде збивати літаки, які загрожують урядовій авіації. США у відповідь заявили, що продовжують спроби знайти мирний компроміс, однак несуть відповідальність за сирійський народ.
  • Рада Безпеки ООН схвалила кандидатуру на пост Генерального секретаря. Ним стане колишній прем'єр-міністр Португалії Гутерреш.

Тренди

  • Введення візового режиму з Росією окремим законом, на думку експертів, є популізмом. Безвізовий режим було введено міжурядовою угодою 1997 року. Згідно з Конституцією, відповідальність за укладення та розірвання міжнародних договорів лежить на президентові. Верховна Рада може лише дати згоду на визнання угод або їхню денонсацію. Повноваження щодо скасування безвізового режиму знаходяться в компетенції Кабміну, який призначає Верховна Рада. Експерти вважають, що набагато більш ефективним було б розірвання дипломатичних відносин з країною-агресором, однак президент Порошенко та низка політичних сил вважають інакше і ставлять в основу економічні інтереси, в тому числі, свої власні.
  • Реальний стан кібербезпеки в Україні демонструє злом російськими хакерами сторінки прес-центру АТО в соцмережі Фейсбук. Роботу сторінки не було відновлено ​​протягом доби, на ній опубліковано матеріали, які заперечують участь Росії в катастрофі MH17, "anti-Bellingcat", а також заклики "не вірити брехні українських пропагандистів".
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment