October 05, 2016

04.10.2016: Народний фронт проти скасування мораторію на продаж землі

Народний фронт проти скасування мораторію на продаж землі
Народний фронт проти скасування мораторію на продаж землі

Головні події і теми дня 04.10.2016 від Digests & Analytics Ukraine


Теми ЗМІ та соцмереж


  • Народний фронт виступив проти скасування мораторію на продаж землі.
  • Розпочався осінній призов в армію.
  • Бойовики зривають відведення військ.


В Україні

  • Партія Народний фронт, слідом за Батьківщиною і Радикальної партією, виступила проти скасування мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення. Глава Верховної Ради Парубій уважає, що разом із затвердженням такого рішення мають бути прийняті закони, що регулюють земельні відносини.
  • Верховна Рада скасувала імпортне мито на металобрухт
  • Прийнято закон про екологічні норми оцінки впливу підприємств на навколишнє середовище. Закон двічі слухали в другому повторному читанні. Проти нього рішуче заперечував великий бізнес. Запроваджено європейську оцінку впливу на навколишнє середовище, в тому числі для отримання дозволу на будівництво нових об'єктів. Законом передбачено ліквідацію екологічної експертизи і запуск єдиного відкритого реєстру з оцінкою впливу промислових об'єктів на навколишнє середовище .. Для підприємств малого бізнесу і дрібних об'єктів оцінки не знадобиться.
  • Уряд скасував порядок обов'язкової державної реєстрації та перереєстрації інвестицій, запроваджений у 2013 році. Прем'єр-міністр Гройсман анонсував створення при Кабінеті міністрів Офісу просування і супроводу інвестицій, який стане порталом для інвесторів і майданчиком для обговорення їхніх проблем і труднощів.
  • Заступник глави Міністерства охорони здоров'я Ковтонюк оголосив про перехід на страхову медицину з 2017 року. Перехід почнеться із запуску сімейної медицини і триватиме протягом трьох років - до 2020 року.
  • Одеський припортовий завод продовжив роботу після відновлення контракту з Нафтогазом. Борг підприємства за поставлений газ складає $ 380 млн. Це менше, ніж хоче виручити від приватизації ОПЗ Фонд держмайна.
  • Після "експерименту" зі скасуванням державного регулювання цін на "соціальні продукти" їх вартість в супермаркетах значно підвищилася. Більше тисячі представників аграрного сектора провели акцію під Верховною Радою з вимогою повернення спеціального режиму ПДВ для сільгоспвиробників. За їх словами, це дозволить повернути в агросектор оборотні кошти, дозволить укласти їх в переробку і призведе до зниження цін на продукти.
  • В Україні стартував осінній призов в армію, прикордонні війська та Національну гвардію.
  • Прокуратура затримала 4 співробітників спецпідрозділу "Беркут", які брали участь у розстрілі активістів Майдану, після того, як один із підозрюваних в суді дав проти них свідчення.
  • МВФ запропонував розширити повноваження Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку і надати їй право проведення аудиторських перевірок компаній, включаючи доступ до банківської таємниці юридичних і фізичних осіб, у зв'язку з неможливістю ефективного контролю за випуском і торгівлею фіктивними цінними паперами.
  • Згідно із прогнозом МВФ World Economic Outlook, в 2017 році експерти фонду очікують зростання ВВП України на 2,5 %, а інфляцію 11 %, яка до кінця року може знизитися до 8,5 %.
  • Офіційний курс гривні незначною мірою зміцнився: 25,86 ₴/$ (-0,06 грн), 28,87 ₴/€ (-0,25 грн), 4,14 ₴/10₽.

Війна

  • За останню добу ситуація на фронті різко загострилася. За добу зафіксовано 68 обстрілів. У Попаснянському районі бойовики обстрілювали позиції української армії з важкої артилерії. Зайцеве, Новоолександрівка, Новозванівка, Авдіївська промзона і Талаковка піддалися мінометному обстрілу, локальні перестрілки з використанням стрілецької зброї і гранатометів ідуть по всій лінії бойових дій. Під час нічного обстрілу Мар'їнки постраждала школа. Згідно зі зведеннями штабу антитерористичної операції, в ході військових дій поранено військовослужбовця. Під час бою з диверсійною групою загинув боєць Добровольчого корпусу Правого сектора.
  • Згідно з повідомленнями розвідки, бойовики повернули на позиції підрозділи в районі Петровського, позначеного Тристоронньою контактною групою як ділянка для розведення військ. У Золотому бойовики виставили додаткові блокпости поблизу лінії бойових дій. Представник України в Спільному центрі з контролю і координації Кременецький стверджує, що зі Станиці Луганської війська не йдуть, а просто створюється демілітаризована зона з метою запобігання використанню стрілецької зброї. Однак, за даними розвідки, бойовики не відвели свою техніку за межі демілітаризованої ділянки. Вночі населений пункт знову обстріляли бойовики.

Україна й світ

  • Верховний комісар ООН з прав людини аль-Хуссейн пропонує обмежити право вето постійним членам Ради Безпеки при здійсненні ними злочинів проти людяності, військових злочинів і актів геноциду.
  • Адвокатові Фейгіну вдалося зустрітися з українським журналістом Сущенком, затриманим ФСБ у Москві за підозрою у шпигунстві. Сущенко категорично відкидає пред'явлені йому звинувачення.
  • Віце-президент США Керрі заявив, що у Росії не має бути сумнівів у підтримці США України. За його словами, переговори з главою МЗС РФ Лавровим не знімають із США відповідальності в дотриманні принципів свободи і виконання міжнародного законодавства.

Тренди

  • На думку головного редактора видання Деньги.ua Крамаренка, підвищення акцизів на тютюнові вироби, закладене в бюджеті на наступний рік, призведе до зниження надходжень до державної скарбниці, а також спричинить перерозподіл споживання на користь дешевих сортів сигарет, які несуть більшу шкоду для здоров'я. На думку експерта, в меморандумі МВФ йдеться про підвищення акцизу пропорційно темпам інфляції - близько 12%, але в проекті їх збільшено в два рази. У підсумку така політика призведе до падіння виробництва і, відповідно, податкових надходжень.
  • Згідно з опитуванням громадської думки, проведеним Київським міжнародним інститутом соціології, до Верховної Ради потрапили б 7 партій, якби вибори проводилися 30 вересня. Це Батьківщина - 15,4%, Блок Порошенко - 14,5%, Опозиційний блок - 13,1%, Об'єднання "Самопоміч" - 10,3%, Радикальна партія - 9,6%, Громадянська позиція - 6% і нова партія "За життя", організована колишніми членами Опозиційного блоку, депутатами Рабиновичем і Мураєвим, - 5,3%. На думку низки експертів, постановка питання некоректна, оскільки напередодні виборів партії проводять мобілізацію електорату, і розклад може відрізнятися від будь-яких попередніх опитувань.
  • Міністр оборони Полторак стверджує, що на момент підписання Мінських домовленостей Україна дуже потребувала перепочинку, оскільки з військової точки зору Росія була незмірно сильнішою. Він наполягав на їх підписанні. Домовленості дозволили Україні виграти час і зміцнити армію. Однак він, як і раніше, не бачить альтернативи мінському процесу і вважає, що досягнуті угоди потрібно виконувати. За словами Полторака, Росія є єдиною стороною, яка їх ігнорує.
  • В системі електронного декларування стався черговий збій - декларації були недоступні протягом доби. Роботу системи відновили, проте доступу до вже завантажених документів у користувачів немає. До закінчення терміну подачі залишилось усього три тижні, заповнення декларації займає тривалий час. Донині було подано близько 1600 декларацій. Серед тих, що подали, немає жодного міністра, всього один депутат Верховної Ради Гаврилюк, десять детективів НАБУ, двоє членів Національного агентства запобігання корупції. На думку заступника міністра юстиції Пєтухова, ситуація з декларуванням "досить тривожна".
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment