October 04, 2016

03.10.2016: Опубліковано звіт МВФ про виконання Україною програми EFF

Опубліковано звіт МВФ про виконання Україною програми EFF
Опубліковано звіт МВФ про виконання Україною програми EFF

Головні події і теми дня 03.10.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Опубліковано звіт МВФ про виконання Україною програми EFF.
  • Розведення військ у Петровському зірвано.
  • У Росії на 2 місяці заарештували журналіста Сущенка.
  • Парубій запропонував запровадити візовий режим із РФ.

В Україні

  • Глава парламенту Парубій запропонував на найближчому засіданні прийняти рішення щодо запровадження візового режиму з Росією. За його словами, міжнародні партнери підтримають такий крок України.
  • Парубій уважає, що заміна членів Центральної виборчої комісії не отримає підтримки у Верховній Раді, і збирається звернутися до президента з проханням про перенесення переобрання на більш пізній час.
  • Представництво Євросоюзу не погоджувало законопроект глави парламентської фракції Блоку Порошенко Гриніва, що обмежує право доступу до електронних декларацій і пом'якшує відповідальність за неправильні дані, внесені в них. Гринів повідомив, що відкликав законопроект після бесіди з президентом Порошенком.
  • Депутат Народного фронту Пашинський заявив про підготовку закону про державно-приватне партнерство в оборонній промисловості, що фактично означає приватизацію державних підприємств цієї галузі. Він заявив, що проект підготовлено спільно з главою Укроборонпрому Гладковським і заступником міністра економічного розвитку Бровченком.
  • Чиновники за місяць зареєстрували в системі електронного декларування близько 2200 декларацій.
  • Опубліковано звіт МВФ про другий перегляд програми розширеного фінансування (EFF) України. Фонд вітає рішення про підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, встановлення гнучкого курсу гривні, проведення діагностики найбільших банків, початок реструктуризації Нафтогазу, антикорупційну реформу і реформу державного управління. Почала проводитися бюджетна консолідація, хоча б шляхом "одноразових і низькоякісних заходів".
    Наступними Фонд рекомендує провести докапіталізацію ще 12 банків за підсумками проведеної діагностики, привести у відповідність норматив із кредитування пов'язаних осіб.
    Тарифи можуть бути приведені до ринкового рівня не раніше квітня 2017 року, після чого уряд має розробити механізм їх щоквартального перегляду відповідно до ринкових цін на енергоносії та курсових коливань.
    До кінця 2017 дефіцит Нафтогазу має стати нульовим, реструктуризація компанії повинна тривати.
    Приватизація повинна бути продовжена. Відповідно до планів, Одеський припортовий завод має бути приватизовано у 2016 році, а компанію Центроенерго - до березня 2017 року.
    Спрощена система оподаткування повинна бути реформована, оскільки вона є неадекватною і дозволяє грати на різниці між нею і загальною системою. На думку фонду, реформа може збільшити ВВП на 1%.
    МВФ уважає, що запуск ринку землі розкриє додатковий потенціал для економічного зростання.
    До кінця 2016 року повинна бути прийнята пенсійна реформа, яка має на меті зменшення можливостей для раннього виходу на пенсію, посилення критеріїв отримання мінімальної пенсії, вирівнювання пенсій без привілеїв, за винятком військових. Надбавки до пенсій потрібно відокремити від трудової пенсії і фінансувати їх не з Пенсійного фонду, а з держбюджету.
    Успішна реалізація перерахованих вище заходів відкриває можливості для продовження фінансування у 2016 році і далі.
  • МВФ поліпшив прогноз щодо інфляції в Україні в 2016 році з 15,1% до 13% і підвищив прогноз зростання ВВП з 1% до 1,5%
  • Офіційний курс гривні змінився незначною мірою: 25,92 ₴/$ (-0,02 грн), 29,12 ₴/€ (+0,17 грн), 4,14 ₴/10₽ (-0,05 грн).

Війна

  • В ході бойових дій на Донбасі за попередню добу загинув військовослужбовець, ще двоє - поранені в результаті артилерійських і мінометних обстрілів. Протягом ночі кількість обстрілів бойовиків незначною мірою знизилося. За заявами штабу антитерористичної операції, вночі бойовики не використовували важке озброєння, однак провокативний вогонь вели по всій лінії фронту.
  • Бойовики зірвали розведення військ у Петровському, неподалік від Волновахи. За словами спікера адміністрації президента з питань АТО Лисенка, бойовики також не відвели війська в Золотому. В Станиці Луганській відбувся мітинг протесту проти відводу військ. Депутати Станично-Луганської райради звернулися до голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації з проханням про заборону відведення військ, оскільки представники ОБСЄ не зможуть гарантувати захист мирного населення.

Україна й світ

  • США заявили, що розривають угоди з Росією по Сирії і заморожують усі дії щодо дотримання там режиму перемир'я, оскільки терпець США урвався. РФ висловила жаль через такі дії США.
  • У Росії на два місяці заарештували журналіста агентства "Укрінформ" Сущенка. Адвокат Фейгін подав апеляцію на арешт Сущенка, затриманого в Москві спецслужбами РФ "за шпигунство". МЗС заявило, що Росія захоплює політичних заручників. Міністр закордонних справ Клімкін попередив, що українці мають тричі подумати, перш ніж їхати в Росію.
  • Печерський суд дозволив проведення заочного розслідування щодо радника президента РФ Глазьєва, якого підозрюють у розв'язанні війни проти України.
  • Туреччина на 3 місяці продовжила режим надзвичайного стану, запроваджений у зв'язку з путчем.
  • МЗС РФ висловило послу Нідерландів сумніви в прозорості роботи міжнародної слідчої групи, що розслідує катастрофу авіалайнера MH17. МЗС РФ зажадало вивчити недавно передані комісії радіолокаційні дані і врахувати їх в остаточному висновку. Посла поінформували щодо згубності тиску на Росію при розслідуванні авіакатастрофи.
  • Росія призупинила угоду з США про утилізацію плутонію. Президент Росії Путін вніс до Державної думи законопроект, що ставить умовою утилізації російського збройового плутонію скасування "закону Магнітського", санкцій щодо Росії, а також компенсацію санкцій, запроваджених США щодо РФ, включаючи наслідки від контрсанкцій.
  • У центрі науки і культури РФ в Брюсселі відкрилася виставка донецьких фотографів про Донбас, організована французьким найманцем, який воював проти України на боці "ДНР".
  • Колишнього главу Державного агентства із залучення інвестицій Каськіва випустили рішенням панамського суду під заставу $ 600 тис.

Тренди

  • Глава Верховного суду Романюк уважає, що ліквідація Верховного суду насправді буде реорганізацією зі злиттям Верховного суду з вищими спеціалізованими судами. Суддям, які вже працюють, досить буде лише пройти кваліфікаційне оцінювання, а конкурсний набір має бути відкрито тільки для нових вакансій. У зв'язку з цим Верховний суд звернувся до Конституційного суду з проханням перевірити на відповідність Конституції окремих статей нового закону про судоустрій і статус суддів. Міністр юстиції Петренко назвав звернення спробою зірвати судову реформу.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment