October 01, 2016

30.09.2016: Нафтогаз збільшив претензії до Газпрому до $ 28 млрд

Нафтогаз збільшив претензії до Газпрому до $ 28 млрд
Нафтогаз збільшив претензії до Газпрому до $ 28 млрд

Головні події і теми дня 30.09.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Нафтогаз збільшив претензії до Газпрому до $ 28 млрд.
  • Бойовики зривають відведення військ на Донбасі.
  • Мільярд доларів від США буде витрачено на субсидії і підтримку малозабезпечених верств населення.

В Україні

  • Глава парламентської фракції Блоку Порошенка Гринів подав законопроект, який змінює умови електронного декларування доходів чиновників шляхом закриття доступу громадськості до відомостей про рухоме і нерухоме майно, а також про готівку й подарунки. Гринів також пропонує скасувати кримінальну відповідальність за помилки в деклараціях. На думку експертів громадянського суспільства, законопроект Гриніва в разі його прийняття може негативно вплинути на рішення ЄС про надання візової лібералізації для України.
  • Кабінет міністрів розраховує на прийняття бюджету Верховною Радою до 1 грудня поточного року.
  • Сума претензій Нафтогазу до Газпрому в Стокгольмському арбітражі досягла $28 млрд. Претензії пов'язані з різницею цін на газ, поставлений із 2011 по 2015 рік, і з монопольним заниженням цін на транзит. Антимонопольний комітет України оштрафував Газпром за антиконкурентні дії на ринку природного газу на 86 млрд грн ($3,3 млрд). Зустрічні вимоги Газпрому складають $38,7 млрд, відповідно до умов контракту, підписаного у 2009 році з принципом "бери або плати". Крім того, Газпром вимагає оплатити вартість газу, поставленого в "ДНР" та "ЛНР" без узгодження з Нафтогазом.
  • Нафтогаз прогнозує збільшення транзиту газу в 2016 році до 70 млрд м3, що на 3 млрд м3 більше, ніж у минулому році. Укртрансгаз допускає, що сумарний транзит може досягти 75 млрд м3.
  • Україна отримала пропозицію від ЄС про збільшення квоти на експорт сільськогосподарських і промислових товарів. Віце-прем'єр-міністр з євроінтеграції Климпуш-Цинцадзе вважає, що за рахунок збільшення квот Україна може поставити на ринок ЄС додатково 1 млн т зерна, перероблених томатів, меду і соків на $ 200 млн, не рахуючи збільшення поставок промислової продукції - добрив, електрообладнання та металопродукції.
  • Із 1 жовтня водіям потрібно включати фари вдень під час їзди за межами населених пунктів.
  • Міністр фінансів Данилюк повідомив, що $1 млрд, отриманий від випуску державних облігацій під гарантії США, буде зараховано до бюджету й використано на соціальну підтримку найбільш уразливих груп населення.
  • Депозитні вклади населення в банках зросли з початку року на 8,6% і досягли майже 121 млрд грн. Сума валютних депозитів майже не змінилася і становить $6,7 млрд. НБУ стверджує, що зростання депозитів свідчить про відновлення довіри населення до банківської системи.
  • Офіційний курс гривні майже не змінився: 25,94 ₴/$ (+0,03 грн), 28,95 ₴/€ (-0,13 грн), 4,09 ₴/10₽ (-0,01 грн).

Київ

  • У столиці буде встановлено 4000 камер зовнішнього спостереження, об'єднаних в єдину систему. Їх буде змонтовано на основних і найбільш завантажених магістралях, об'єктах соціальної інфраструктури, навчальних закладах і дитячих садах.

Війна

  • На Донбасі у Верхньоторецькому під час обстрілів було поранено 3 військовослужбовців. В Авдіївці бойовики обстріляли промзону з важкої артилерії, практично по всьому фронту зафіксовано перестрілки й обстріли бойовиків. Начальник Генштабу Муженко стверджує, що бойовики ведуть обстріли на ділянках, визначених для розведення військ. За умовами рамкових домовленостей, підписаних у Мінську 20 вересня, війська мають бути розведені протягом 13 діб.
  • Заступник глави місії ОБСЄ Хуг заявив, що спостерігачі не можуть потрапити на території, визначені в рамковій угоді для відводу військ, оскільки сторони конфлікту не забезпечують спостерігачам повного доступу й можливості моніторингу дотримання домовленостей. Співробітники місії повідомили про будівництво бойовиками "ЛНР" нових укріплень поблизу моста у Станиці Луганській, яку обрано ділянкою для відведення військ. Заступник міністра у справах окупованих територій Тука вважає, що відведення військ не призведе до катастрофічних наслідків і втрати територій, оскільки будуть відведені тільки армійські підрозділи, а на передовій залишаться прикордонники, співробітники МВС і фіскальної служби.
  • На думку представника України на Мінських переговорах Кучми, бойовики свідомо зривають переговори і не виконують підписаних домовленостей, що свідчить про неможливість домовитися з ними. Він стверджує, що грати в піддавки більше не можна і потрібно донести цю інформацію лідерам Франції і Німеччини.

Україна й світ

  • Україна і Люксембург уклали угоду про уникнення подвійного оподаткування.
  • США не визнають заборони Меджлісу кримськотатарського народу російським судом.
  • Росія збирається викликати посла Нідерландів для пояснень після публікації матеріалів об'єднаної слідчої комісії з розслідування загибелі малайзійського авіалайнера рейсу МН17 над Донбасом. Міністр закордонних справ РФ Лавров відмовився вибачатися за збитий авіалайнер і стверджує, що потрібно дочекатися офіційних результатів розслідування, яке ще не закінчено. У західній пресі йде кампанія по звинуваченню Росії у приховуванні матеріалів про катастрофу. Колишній посол України в ООН Василенко вважає, що відмова Росії співпрацювати зі слідством може стати підставою для посилення санкцій, а відповідальність за злочин лягає на Росію, яка вчинила акт агресії, і на військовослужбовців, які здійснили пуск ракети.

Тренди

  • Міністр внутрішніх справ Аваков передав в НАБУ ще 4 сторінки з "чорної бухгалтерії Януковича", у зв'язку з чим детективи НАБУ збираються його допитати з метою з'ясування, чому він видає інформацію дозовано. Глава Спеціальної антикорупційної прокуратури Холодницький повідомив про готовність пред'явити підозри "дуже відомим людям". Розслідування йде дуже повільно, досі антикорупційна прокуратура не зібрала достатньо доказів для притягнення до відповідальності осіб, які засвітилися в "чорній бухгалтерії".
  • На думку експерта "реанімаційного пакету реформ" Куйбіди, судова реформа, яку проводить влада, зрештою може провалитися. Про це свідчать результати голосування у Верховній Раді щодо звільнення суддів, які порушили присягу. Існує серйозний ризик не тільки збереження, а й посилення впливу президента і його оточення на формування суддівського корпусу й винесення судових рішень. На його думку, сама реформа прогресивна і відкриває вікно можливостей для проведення позитивних змін, але на практиці вони можуть бути повністю перекреслені діями влади, аж до повної узурпації судової системи. Пропозиції та оцінки громадської ради доброчесності, який братиме участь у відборі суддів новостворюваного верховного суду, будуть носити лише рекомендаційний характер, і Вища рада правосуддя може їх проігнорувати. Закон про Вищу раду правосуддя досі не прийнято Верховною Радою.
  • Потік туристів в українські бази відпочинку й готелі на Азовському і Чорному морях скоротився на 10-15%. Багато туристів поміняли українські курорти на турецькі, де при приблизно однакових цінах незрівнянно вищою є якість обслуговування. Власники готелів в Україні не бажають працювати з туроператорами і не мають чіткої цінової політики. Крім того, за останні два роки якість сервісу у них не покращилася, а місцями навіть погіршилася.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment