October 03, 2016

26 вересня — 2 жовтня 2016 Україна: Головні події і теми тижня

Головні теми тижня 26 вересня — 2 жовтня 2016 від "Digests & Analytics Ukraine"

Україна отримала $1 млрд під гарантії США – Звільнення голови Державної фіскальної служби Насірова відкладено – Верховна Рада не змогла звільнити одіозних суддів – Оголошено демобілізацію 6-й хвилі – Порошенко заперечує спробу купити телеканал "112" – Голова МВС Аваков виступив за визнання презумпції правоти поліцейських – Генеральний прокурор Луценко проти однозначної підслідності корупційних справ НАБУ – "Бабин Яр" і антисемітизм – Віддано наказ про відведення військ на Донбасі – Профільний комітет Європарламенту підтримав візову лібералізацію для України – Проміжний звіт по MH17 – Російський суд заборонив Меджліс – Розширення повноважень працівників правоохоронних органів

Україна отримала $1 млрд під гарантії США

Уряд США надав Україні кредитні гарантії на суму $1 млрд, які дозволили розмістити єврооблігації терміном на 5 років під рекордно низький відсоток – 1,471% річних. Міністр фінансів Данилюк повідомив, що кошти, отримані від випуску облігацій, будуть зараховані до бюджету і використані на соціальну підтримку найбільш вразливих груп населення. На відміну від грошей кредиту МВФ, які можуть використовуватися тільки для поповнення міжнародних резервів Нацбанку, цільове використання коштів від наданих гарантій не обумовлено.
Україна отримала $1 млрд під гарантії США
Україна отримала $1 млрд під гарантії США
Фактично, уряд визнав, що ці гроші будуть миттєво "проїдено" і спрямовано на субсидії, які безпосередньо потрапляють до кишень олігархів – власників підприємств-постачальників тепла, води, електроенергії. Стає очевидним, що без цієї суми Кабмін не міг закрити діру в бюджеті. Тому отримання третього траншу кредиту МВФ, до якого було прив'язано кредитні гарантії США, було критично важливим для уряду. Виділення додаткової макрофінансової допомоги ЄС в розмірі €600 млн перенесено на 2017 рік. ЄС виділить черговий транш кредиту після того, як Україна вирішить проблеми виплат тимчасовим переселенцям та відновить експорт деревини.

Звільнення голови Державної фіскальної служби Насірова відкладено

Незадоволеність бізнесу главою ДФС Насірова досягла межі. Громадськість вказує на засилля корупції у відомстві, відсутність реформ, відшкодування ПДВ вибірково і в "ручному режимі", "кришування" конвертаційних центрів. Насірова було викликано "на килим" до Кабміну для звіту, де він спробував показати зростання ефективності роботи служби та постійне збільшення податкових надходжень. Він підкреслив, що головною причиною, яка перешкоджає наповненню бюджету, є борги державних підприємств, які становлять понад половину податкового боргу.
Голова ДФС Насиров
Голова ДФС Насиров
Прем'єр-міністр Гройсман та голова Мінфіну Данилюк розкритикували роботу відомства, однак Гройсман запропонував детально проаналізувати ситуацію і тільки тоді застосовувати заходи впливу до Насірова. Міністерство фінансів затвердило ключові показники ефективності (KPI) і зобов'язало ДФС регулярно звітувати про їхнє виконання, а також оцінювати задоволеність платників податків роботою відомства. До 1 грудня регіональні підрозділи фіскальної служби мають бути позбавлені статусу юридичних осіб і стати сервісними центрами, а їхні адміністративні функції скорочено. Крім того, міністр Данилюк поставив завдання довести кількість виграних справ у сфері податкового та митного законодавства до 30% до кінця 2016 року, і до 40% - до кінця 2017 року. Міністерство фінансів і Держказначейство зажадали забезпечити доступ до баз даних Держфінслужби.
Звільнити Насірова за чинним законом про держслужбу досить складно, оскільки процес звільнення чиновника вищого рівня здійснюється Кабміном на підставі рішення комісії з питань вищого корпусу держслужби, яку до цих пір не сформовано. Крім того, у Насірова є серйозна підтримка у вищих ешелонах влади. Це дає йому імунітет навіть від спроб звільнення з боку прем'єр-міністра, який не хоче псувати відносини з президентом та іншими впливовими людьми держави.

Напередодні початку судової реформи Верховна Рада не змогла звільнити одіозних суддів

З 30 вересня набуває чинності судова реформа у відповідності до змін до Конституції, затверджених Верховною Радою 29 червня. Відповідно до цих змін, має бути створено Вищу раду правосуддя, яка замінить існуючу Вищу раду юстиції шляхом реорганізації. До 30 квітня 2019 року повноваження членів Вищої ради правосуддя виконуватимуть члени Вищої ради юстиції. Римський статут, який визнає повноваження Міжнародного кримінального суду, не може бути ратифікований раніше, ніж за 3 роки. Крім того, законом визначено повноваження судів, прокуратури та порядок призначення і звільнення суддів і прокурорів.
На думку експерта "реанімаційному пакету реформ" Куйбіди, судова реформа, що проводиться владою, кінець кінцем може провалитися. Про це свідчать результати голосування у Верховній Раді щодо звільнення суддів, які порушили присягу. Існує серйозний ризик не тільки збереження, а й посилення впливу президента та його оточення на формування суддівського корпусу і винесення судових рішень. На його думку, сама реформа є прогресивною і відкриває вікно можливостей для проведення позитивних змін, але на практиці їх може бути повністю перекреслено діями влади, аж до узурпації судової системи. Пропозиції та оцінки громадської ради доброчесності, яка братиме участь у відборі суддів новостворюваного Верховного суду, будуть носити лише рекомендаційний характер, і Вища рада правосуддя може їх проігнорувати. Закон про Вищу раду правосуддя досі не прийнято Верховною Радою.
Верховна Рада не змогла звільнити одіозних суддів
Верховна Рада не змогла звільнити одіозних суддів
Відповідно до змін до закону про судоустрій і статус суддів з 30 вересня "порушення присяги" перестає бути підставою для звільнення суддів. Президент Порошенко наполіг на проведенні 29 вересня позачергового засідання Верховної Ради для звільнення суддів, які порушили присягу,
В результаті багаторазових голосувань, які пройшли з порушенням регламенту і голосуванням за відсутніх депутатів, Верховна Рада звільнила 29 суддів з 33, на яких надійшли подання про порушення присяги. Порошенко підписав укази про звільнення трьох суддів за переслідування активістів Майдану і ще 6 – у зв'язку із закінченням терміну їхніх повноважень.
На попередньому тижні Верховна Рада відправила на пенсію і звільнила за власним бажанням близько тисячі суддів. Експерти пов'язують масовий вихід суддів у відставку з необхідністю подати електронну декларацію про доходи до 1 жовтня, до якої, крім відомостей про рухоме і нерухоме майно та грошові кошти самих суддів і найближчих членів їхніх сімей, також входить наявність родинних зв'язків з іншими суддями та працівниками правоохоронної системи.
На думку експертів і громадських активістів, провал голосування у Верховній Раді свідчить про небажання влади рішуче боротися з порушеннями у суддів. До третини депутатів правлячих партій не брали участі в голосуванні. Таким чином, підтверджується думка про намір президента Порошенко та його оточення повністю взяти під контроль судову гілку влади для винесення вигідних собі рішень.

Оголошено демобілізацію 6-ї хвилі

Президент Порошенко оголосив демобілізацію військовослужбовців 6-ї хвилі. Кабінет міністрів встановив, що на строкову службу в жовтні-листопаді повинні бути покликані 13,9 тис.осіб. Порошенко стверджує, що призовників НЕ будуть відправляти в зону бойових дій на Донбас.
Представники Генерального штабу робили суперечливі заяви. Спочатку було заявлено, що ймовірність оголошення 7-ї хвилі мобілізації дуже висока, трохи пізніше Міністерство оборони заявило, що в проведенні мобілізації немає необхідності.
Оголошено демобілізацію 6-ї хвилі
Оголошено демобілізацію 6-ї хвилі
Мабуть побоюючись провальних результатів 7-ї хвилі мобілізації, Порошенко в кінцевому рахунку ветував закон про право військовослужбовців розривати контракти в "особливий період". За словами заступника начальника Генерального штабу Талалая, звільнення контрактників може спричинити негативні наслідки для обороноздатності країни.
Таким чином, влада вирішила проблему додаткового набору військовослужбовців для поповнення частин, які перебувають на фронті на Донбасі, а солдати та офіцери фактично позбавлені права припинити військову службу в умовах «не-війни".

Порошенко заперечує спробу купити телеканал "112"

Українську громадськість та соцмережі сколихнуло повідомлення колишнього депутата
Порошенко намагався купити телеканал 112
Порошенко намагався купити телеканал 112
Онищенка, що перебуває в міжнародному розшуку, який опублікував дані, що свідчать про спробу купівлі каналу "112" президентом Порошенком. Онищенко стверджує, що до травня 2015 року вів переговори про покупку каналу від імені Порошенка, однак потім відійшов від процесу. Учасники скандалу, які мають відношення до Порошенка, заперечують факт переговорів, однак експерти відзначили пом'якшення риторики каналу по відношенню до президента.
На користь версії Онищенка свідчить оформлення власником телеканалу "112" політичного притулку в Бельгії через "політичний тиск в Україні".

Голова МВС Аваков виступив за визнання презумпції правоти поліцейських

Міністр внутрішніх справ Аваков запропонував запровадити презумпцію правоти поліції. В анонсованому ним пакеті законопроектів громадяни позбавляються права заперечувати поліцейським, а лише можуть оскаржити їх пізніше в суді. За словами Авакова, громадянин спочатку повинен підкоритися вимогам співробітників поліції, а потім оскаржити їхні дії. До Верховної Ради депутатами Найємом, Тетеруком, Березою, Голубом та Сотником внесено
Презумпція правоти поліціянтів
законопроект про посилення відповідальності за "образу" поліцейських та прирівняних до них працівників правоохоронних органів. Експерти та цивільні активісти вважають, що такі закони повністю суперечать Конституції, оскільки істотно зменшать права громадян і дозволять владі побудувати "поліцейську державу".
Тим часом, РНБО України підтримала збільшення фінансування армії та силових структур у 2016 році. На збройні сили додатково виділено 3,8 млрд грн ($147 млн), розвідці – 175 млн грн ($6,8 млн), Національної поліції – 2 млрд грн ($77 млн), СБУ – 125 млн грн ($4,8 млн), Держприкордонслужбі та іншим силовим структурам – 783 млн грн ($30 млн). У той же час на всі інші напрямки, включаючи медицину і освіту, додаткові кошти не виділено. У бюджеті на 2016 рік було передбачено фінансування МВС в розмірі 40,1 млрд грн ($1,55 млрд), Міністерства освіти – 11,4 млрд грн ($440 млн), Міністерства охорони здоров'я – 25,4 млрд грн ($980 млн).
Таким чином простежується тенденція влади всіляко зміцнювати саме поліцейську структуру на шкоду всім іншим соціальним витратам, що може свідчити про побоювання соціальних потрясінь у зв'язку з багаторазовим зростанням комунальних тарифів і зубожінням населення.

Генеральний прокурор Луценко проти однозначної підслідності корупційних справ НАБУ

Генеральний прокурор Луценко зажадав надати йому повноваження у розподілі між силовими відомствами розслідування кримінальних справ проти високопосадовців. Він стверджує, що таким чином не буде порушено повноваження Національного антикорупційного бюро (НАБУ) та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).
Холодницький і Луценко
Холодницький і Луценко
Голова САП Холодницький виступив категорично проти зміни підслідності антикорупційних справ. За його словами, всі правоохоронні органи, які відкривають такі справи, повинні передавати їх до НАБУ, відповідно до вимог кримінально-процесуального кодексу. Холодницький стверджує, що таким чином Луценко хоче мати важелі впливу на розслідування, що забороняється законом.
На думку Холодницького, КПК потрібно не змінювати під конкретні побажання генпрокурора, а виконувати. Недотримання вимог кодексу може призвести до розвалу справ у судах.

"Бабин Яр" і антисемітизм

У Києві вшанували пам'ять жертв Бабиного Яру. На церемонії були присутні президент Порошенко, голова Верховної Ради Парубій, прем'єр-міністр Гройсман і Голова Євроради Туск.
Жителів столиці злякали залпи гармат, які, як пояснила речник СБУ Гітлянська, були "підготовкою до заходів із вшанування жертв Другої світової війни та загиблих в Бабиному Яру" на честь перебування у Києві президента Ізраїлю. Багато учасників бойових дій та переселенці змушені були падати на землю і шукати укриття.
Прем'єр Ізраїлю Рівлін виступив у Верховній Раді з промовою, в якій прямо звинуватив українських націоналістів в геноциді євреїв під час Другої світової війни. За словами міністра закордонних справ Німеччини Штайнмайера, Голокост почався у Бабиному Яру. Обидва політики практично дослівно повторили тези російської пропаганди, а Рівлін прямо образив пам'ять українських борців за незалежність з ОУН, звинувативши їх в антисемітизмі. Жоден депутат парламенту не протестував проти цих висловлювань.
Президент Ізраілю Рівлін виступає у Верховній Раді
Президент Ізраілю Рівлін виступає у Верховній Раді 
Трагедія Бабиного Яру почалася задовго до Другої світової війни. У цьому місці каральні структури Сталіна розстріляли тисячі репресованих киян, а німці лише продовжували використовувати урочище для масових страт. У Бабиному Яру розстрілювали не лише євреїв, а й циган і радянських військовополонених. Загальна кількість загиблих, за оцінкою експертів, перевищує 150 тисяч чоловік, не враховуючи тих, хто був розстріляний до Другої світової війни.
Висловлювання Штайнмайера та Рівліна було вкрай негативно сприйнято українською громадськістю, що спричинило зростання ксенофобських настроїв. Не сприяють зниженню напруженості щорічні святкування єврейського нового року та поклоніння могилі засновника хасидизму цадика Нахмана в Умані. У 2016 році туди приїхали понад 21 тисячу паломників-хасидів з Ізраїлю, які поводяться вкрай агресивно. Це викликає зростаюче невдоволення жителів міста поведінкою євреїв. Правоохоронні органи постійно фіксують порушення закону паломниками та конфлікти з місцевим населенням.

Віддано наказ про відведення військ на Донбасі

Віддано наказ про відведення військ в Золотому, незважаючи на обстріли бойовиків і суттєве зростання кількості порушень режиму припинення вогню. В Станиці Луганській, яку визначено як ще одну зону розведення військ, бойовики постійно обстрілюють українські позиції зі стрілецької зброї та гранатометів. Спостерігачі ОБСЄ стверджують, що в третій зоні
Почалося відведення українських військ на Донбасі
Почалося відведення українських військ на Донбасі
розведення, в Петровському, розташованому в околицях Волновахи, вони не змогли потрапити на територію, контрольовану бойовиками, в зв'язку з тим, що її було заміновано.
Представники української влади неодноразово заявляли, що розведення військ на ділянках, визначених "мінськими рамковими угодами", є можливим тільки після дотримання бойовиками "режиму тиші" протягом 7 діб поспіль. Представник України на переговорах в Мінську, колишній президент Кучма заявив, що немає сенсу грати в піддавки з бойовиками. Незважаючи на запевнення чиновників про "безпеку" відведення військ, більшість активістів та голова Закарпатської облдержадміністрації Москаль переконані, що такі дії можуть стати приводом для захоплення територій бойовиками будь-якої миті, оскільки армія демонтує за собою укріплення.

Профільний комітет Європарламенту підтримав візову лібералізацію для України

Профільний комітет Європарламенту з питань юстиції, цивільних прав та внутрішніх справ схвалив надання Україні візової лібералізації. Пропозицію комітету мають затвердити Рада ЄС та Єврокомісія. Аналітики очікують позитивного рішення Ради ЄС щодо візової лібералізації для України та Грузії у жовтні. Однак перешкодою може стати відсутність механізму швидкого скасування "безвізового режиму", що повинен бути розроблений відповідно до рішення міністрів закордонних справ країн-членів ЄС. Оптимістичний сценарій передбачає, що українці зможуть відвідувати Євросоюз без віз з 1 січня 2017 року. Весь необхідний набір документів, включаючи довідки про майновий стан, грошові кошти, мету поїздки, залишаються обов'язковою умовою при перетині кордону. Термін перебування на території Євросоюзу також не змінюється. Рішення про допуск на територію ЄС буде приймати офіцер прикордонної служби країни, до якої в'їжджає українець.
Однією з основних пропонованих до України вимог було впровадження електронного декларування доходів чиновників та пов'язаних осіб. Тому ініціатива голови парламентської фракції Блоку Порошенка Гриніва, який подав законопроект, що змінює умови декларування шляхом закриття доступу громадськості до відомостей про рухоме і нерухоме майно, готівку і подарунки, а також про скасування кримінальної відповідальності за помилки в декларації, може бути сприйнято єврочиновниками вкрай негативно і кінець кінцем стати причиною відмови у наданні "безвізового режиму"

Проміжний звіт про розслідування катастрофи авіалайнера рейсу MH17

Комісія з розслідування катастрофи малайзійського авіалайнера рейсу МН17, який було збито над Донбасом, оприлюднила проміжний звіт. У ньому підтверджено, що лайнер було збито із зенітно-ракетного комплексу "Бук-М1", який було ввезено на територію України з Росії, а після пуску вивезено назад. Розслідування триває. Прокуратура Нідерландів збирається з'ясувати імена виконавців та осіб, які віддали наказ про запуск ракети.
Один з командирів бойовиків Басурін стверджує, що "війська ДНР" цей літак не збивали, оскільки у них на озброєнні не було пускових установок "Бук". Міністерство оборони РФ заперечує факт перетину українського кордону російським ЗРК.
Держдепартамент США закликав всі держави допомогти об'єднаній слідчій групі у встановленні винних у знищенні цивільного повітряного судна. Представник США в ООН Пауер заявила, що Росія намагається ввести увесь світ в оману, як з катастрофою МН17, так і з участю в конфлікті на Донбасі.
Міжнародна комісія представила проміжний звіт про розслідування МН17
Комісія представила звіт про розслідування МН17
Депутат Європарламенту Хармс заявила, що Росія несе безпосередню відповідальність за збитий літак, оскільки "приватних буків не буває".
У російській пресі і в соцмережах після нетривалого шоку розгорнулася масштабна кампанія критики дій міжнародної слідчої групи.
Міністр закордонних справ РФ Лавров відмовився вибачатися за збитий авіалайнер і стверджує, що потрібно дочекатися офіційних результатів розслідування, яке ще не закінчено. У західній пресі йде кампанія по звинуваченню Росії в приховуванні матеріалів про катастрофу. МЗС Нідерландів викликало посла Росії в Гаазі для надання пояснень критики розслідування катастрофи MH17 з боку Москви. Колишній представник України в ООН Василенко вважає, що відмова Росії співпрацювати зі слідством може стати підставою для посилення санкцій, а відповідальність за злочин лягає на Росію, яка вчинила акт агресії, і на військовослужбовців, які здійснили пуск ракети.
МЗС України стверджує, що доповідь міжнародної слідчої групи вказує на причетність російського керівництва до катастрофи.
Журналістська група Bellingcat, що бере активну участь в розслідуванні, піддалася кібератаці на її сервера і спробам дискредитації з боку російських ЗМІ.
Міністр закордонних справ Австралії Бішоп заявила, що підозрюваних у справі буде названо до кінця року. У зв'язку з неможливістю створити Міжнародний трибунал засобами ООН, де Росія блокує будь-які спроби шляхом застосування права вето, вона запропонувала створити трибунал, який буде засновано міжнародною спільнотою. Прототипом такого трибуналу міг би стати суд у справі про підрив лівійськими терористами авіалайнера компанії PanAmerican в небі над шотландським містом Локербі. В результаті розслідування ООН ввела жорсткі санкції щодо Лівії, які змусили її лідера Каддафі видати підозрюваних міжнародному суду і визнати участь своїх спецслужб в організації теракту. У 2003 році санкції з Лівії було знято в обмін на виплату 10 мільйонів доларів кожній родині загиблих.
Такий суд може бути створено в Нідерландах. Бішоп повідомила, що спочатку потрібно впевнитися, що він буде наділений всіма необхідними повноваженнями, в тому числі, для екстрадиції підозрюваних.

Торгові преференції ЄС для України

Україна отримала пропозицію від ЄС про збільшення квот на експорт сільськогосподарських та промислових товарів. Віце-прем'єр-міністр з євроінтеграції Климпуш-Цинцадзе вважає, що за рахунок збільшення квот Україна може поставити на ринок ЄС додатково 1 млн т зерна, перероблених томатів, меду і соків на $ 200 млн, не враховуючи збільшення поставок промислової продукції – добрив, електрообладнання та металопродукції.
При цьому на зустріч з єврокомісаром з питань торгівлі Мальстрем, яка приїхала до Києва для підписання угоди про збільшення квот, жоден з лідерів парламентських фракцій не з'явився, а присутні депутати ставили питання, що виходять за межі її компетенції.

Російський суд заборонив Меджліс

Верховний суд Росії відхилив апеляцію, подану на рішення Сімферопольського суду, і визнав Меджліс кримськотатарського народу екстремістською організацією. Це означає повну заборону його діяльності. Рішення було прийнято незважаючи на те, що органи Меджлісу функціонують на території України, а сам Меджліс не є громадською організацією.
У Києві на Майдані відбулася акція кримських татар та громадських активістів, які протестували проти утисків корінного народу і заборони діяльності керівного органу кримськотатарського народу – Меджлісу.
Російський суд заборонив Меджліс
Російський суд заборонив Меджліс
Міжнародне співтовариство різко засудило заборону, США і ЄС заявили, що не визнають рішення російського суду. МЗС направив керівництву Росії "черговий демарш" з вимогою скасувати "нікчемне рішення суду" і звернувся до міжнародних організацій з проханням посилити тиск на Росію. Лідер Меджлісу Чубаров заявив, що звернеться до Європейського суду з прав людини з метою скасувати незаконне рішення, яке порушує права корінних народів.
Однак у керівництва країни відсутні будь-які плани вирішення проблеми Меджлісу, а міністр закордонних справ Клімкін та президент Порошенко неодноразово заявляли, що розірвання дипломатичних відносин з Росією є невигідним для Україні.

No comments:

Post a Comment