September 24, 2016

23.09.2016: Україна провела успішні випробування керованої ракети

Україна провела успішні випробування керованої ракети
Україна провела успішні випробування керованої ракети

Головні події і теми дня 23.09.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Україна провела успішні випробування керованої ракети.
  • Віце-президент США Байден стверджує, що Україна готова визнати особливий статус ОРДЛО.
  • Україна відчула підземні поштовхи від землетрусу в Румунії.

В Україні

  • Детективи НАБУ затримали директора Запорізького титано-магнієвого комбінату. Його звинувачують у розтраті майже півмільярда гривень, виділених співзасновником підприємства на модернізацію. 51% ЗТМК належить державі.
  • Аудиторська служба за 8 місяців 2016 року виявила порушення у держзакупівлях на суму 8,6 млрд грн. Скасовано результати конкурсних торгів на 2,2 млрд грн, розірвано укладені договори на суму 400 млн грн.
  • Україна провела успішні випробування керованої ракети "Вільха", розробленої конструкторським бюро "Луч".
  • В Україні зафіксовано підземні поштовхи силою до 4 балів від землетрусу, що стався у Румунії.
  • Офіційний курс гривні перед вихідними знову опустився до психологічної позначки: 25,99 ₴ / $ (+0,07 грн), 29,15 ₴ / € (+0,02 грн), 4,07 ₴ / 10₽ (+0, 01 грн).

Війна

  • У зоні боїв на Донбасі спостерігається відносне затишшя, проте активізувалися групи снайперів бойовиків. За офіційними даними, поранено військовослужбовця. Обстріли бойовиків не припиняються, у тому числі, з використанням важких мінометів і озброєння БМП. Найбільшу інтенсивність обстрілів зафіксовано в Зайцевому і промзоні Авдіївки. Луганська військово-цивільна адміністрація повідомила про відбиття атаки ДРГ бойовиків у Попаснянському районі. Розвідка повідомляє про продовження перекидання танків і важкої бронетехніки на Донбас із Росії.

Україна й світ

  • Віце-президент США Байден стверджує, що Україна погодилася визнати "особливий статус" окремих районів Донецької та Луганської областей.
  • Заступник міністра закордонних справ Пристайко повідомив, що на саміті Україна-НАТО союзники підтвердили намір збільшити допомогу Україні з метою посилення обороноздатності і реформування сектору безпеки відповідно до стандартів Альянсу. У НАТО вважають за необхідне продовжувати санкції проти Росії до повного виконання нею Мінських домовленостей.
  • Представництво ЄС в Україні вважає, що прийняття закону про Національну комісію з регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг стало важливим кроком із реформування енергетичного ринку.

Тренди

  • >Керівник апарату СБУ Ткачук заявив, що у служби немає підстав для депортації російського політтехнолога Шувалова, відповідального за інформаційний контент телеканалу "Інтер". Бійці-добровольці під час акції 4 вересня під каналом вимагали його звільнення і депортації. Формально, в умовах не-війни з Росією, Шувалов не порушує українське законодавство.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков стверджує, що зростання злочинності в Києві спричинене приїздом до столиці близько мільйона тимчасових переселенців. За різними оцінками, в Києві і передмістях проживає близько 200 тисяч переселенців із Криму і Донбасу, всього в Україні зареєстровано понад 1,7 мільйони ВПО. Уряд стверджує, що реєстр переселенців почне роботу з 26 вересня.
  • Представник України на переговорах у Мінську, колишній президент Кучма стверджує, що розведення військ на Донбасі - серйозний крок до миру. За його словами, для реального перемир'я на Донбасі сили мають бути розведені не на 3, а на 50 ділянках, а моніторингова місія ОБСЄ має взяти на себе контроль за виконанням режиму тиші і фіксацію порушень. Заступник глави місії Хуг стверджує, що ОБСЄ зможе проводити верифікацію розведення тільки в тому випадку, коли це дозволять обидві сторони. При цьому українські ЗМІ не акцентують увагу на тому, що Росія фактично домоглася визнання "ДНР" та "ЛНР" стороною переговорів і є на них "посередником", а не агресором. Віце-президент США Байден каже про надання ОРДЛО особливого статусу як про практично доконаний факт. Заступник глави адміністрації президента Єлісєєв повідомив, що зустріч глав "нормандської четвірки" відбудеться, коли будуть підготовлені документи, "які враховуватимуть, у тому числі, й інтереси української сторони".

Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment