September 23, 2016

22.06.2016: Кабмін підпорядкував собі Нафтогаз

Кабмін підпорядкував собі Нафтогаз
Кабмін підпорядкував собі Нафтогаз

Головні події і теми дня 22.06.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Кабмін підпорядкував собі Нафтогаз.
  • Прийнято закон про Нацкомісію з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг.
  • Член Вищої ради юстиції, спійманий на великому хабарі, випущений під заставу.
  • Нідерланди навряд чи ратифікують угоду про асоціацію ЄС та України.

В Україні

  • Верховна Рада після повторного другого читання прийняла закон про Національну комісію з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Новий склад комісії призначатиметься поступово, протягом півтора років на підставі рішень конкурсної комісії. Орган утримуватиметься за рахунок відрахувань суб'єктів господарювання енергетики та комунальних послуг. Глава комісії Вовк стверджує, що цей закон, разом із законом про ринок електроенергії, розблокує програми фінансової підтримки України з боку міжнародних донорів. Прийнято закон про державну підтримку кінематографії. Передбачено стимулювання виробництва, поширення популяризації і демонстрації українського контенту в усіх кіно-, відео-, телемережах та в Інтернеті. Ще одним законом постачальникам природного газу наказано створити страховий запас газу в обсязі 10 % від запланованих обсягів постачань газу на наступний місяць. Депутати затвердили рекомендації парламентських слухань із питання стратегії деокупації Криму. У постанові президенту Порошенко рекомендовано підготувати зміни до Конституції про статус республіки та визнання корінними народами кримських татар, караїмів і кримчаків. Закон про спецконфіскаціі так і не було включено до порядку денного.
  • Кабінет міністрів прийняв рішення про передавання собі повноважень з управління НАК "Нафтогаз" від Міністерства економічного розвитку.
  • Уряд підвищив поріг продажу без касових апаратів для окремих видів підприємств і суб'єктів підприємницької діяльності з 75-200 тис. до 250-500 тис. грн.
  • Глава Фонду держмайна Білоус повідомив про підтримку урядом і прем'єр-міністром Гройсманом зниження стартової ціни Одеського припортового заводу для приватизаційного конкурсу до $150 млн.
  • Національне агентство із запобігання корупції повідомило про виділення 71 млн грн чотирьом парламентським партіям – Блоку Порошенка, Народному фронту, Самопомочі та Радикальній партії.
  • Суд випустив члена Вищої ради юстиції Гречковського, спійманого слідчими генпрокуратури на хабарі в $500 тис. (13 млн грн) під заставу у 3,9 млн грн.
  • Керівника "Цивільного корпусу полку" Азов "– Крим" Краснова випущено зі слідчого ізолятора. СБУ звинувачує його у шпигунстві на користь Росії.
  • Генеральний прокурор Луценко повідомив про намір внести до Верховної Ради подання про зняття недоторканності з депутата Опозиційного блоку Скорика, який брав участь у сепаратистських подіях в Одесі біля облдержадміністрації 19 лютого 2014 року, а також про вручення підозри колишньому заступнику голови облдержадміністрації Орлову.
  • Депутат Парасюк побився із депутатом від Опозиційного блоку Вілкулом після ефіру на телеканалі "112" і подряпав йому машину після того, як Вілкул образив його під час телепередачі.
  • Кабінет міністрів схвалив рішення про випуск єврооблігацій на суму $1 млрд під державні гарантії США на 5 років під 2,5% річних.
  • Всесвітній банк поліпшив прогноз інфляції в Україні за підсумками року з 15 % до 13 %.
  • Курс у процесі торгів на міжбанківській біржі коливався поблизу позначки 26 грн/дол. НБУ валюту на аукціоні не продавав: 25,92 ₴/$ (-0,05 грн), 29,13 ₴/€ (+0,17 грн), 4,06 ₴/10₽ (+0,03 грн).

Київ

  • Київрада прийняла рішення про заборону торгівлі алкоголем, слабоалкогольними напоями та пивом у нічний час. Рішення суперечить законодавству, суд уже скасував подібне рішення в Хмельницькому.

Війна

  • За офіційними даними штабу АТО, у зоні бойових дій на Донбасі внаслідок підриву на розтяжці поранений військовослужбовець. Представник України у підгрупі з безпеки на переговорах в Мінську – колишній глава СБУ Марчук повідомив про початок підготовки до відведення військ на трьох ділянках "лінії розмежування", визначених у рамковій угоді тристоронньої контактної групи. Необхідною умовою початку відведення військ є збереження режиму припинення вогню протягом 7 діб, однак бойовики продовжують обстріли українських позицій, у тому числі із мінометів і БМП. Українські війська у відповідь вогонь не відкривають. Міністр у справах окупованих територій і ВПЛ Черниш стверджує, що відведення військ не приведе до розширення "сірої зони" поблизу лінії фронту й не погіршить ситуацію з безпекою населення, що живе на цій території.
  • Кабінет міністрів прийняв рішення про створення єдиного реєстру внутрішньо переміщених осіб, доступ до якого матимуть центральні органи виконавчої влади, самі переселенці, а також волонтерські та благодійні організації.

Україна й світ

  • Прем'єр-міністр Нідерландів Рютте заявив, що парламент країни навряд чи ратифікує угоду про асоціацію України та ЄС, оскільки на референдумі громадяни країни висловилися проти цього договору.
  • Міністр закордонних справ Клімкін закликав Раду Безпеки ООН заснувати трибунал для притягнення до відповідальності винних у знищенні авіалайнера рейсу MH17 у небі над Донбасом у липні 2014 року.
  • Палата представників Конгресу США схвалила законопроект від квітня 2014 року щодо розширення режиму санкцій проти Росії через агресію в Україні та окупацію Криму.

Тренди

  • Закон про Національну комісію з регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг, прийнятий Верховною Радою, фактично зберігає вплив президента та його адміністрації над регулятором. Склад комісії протягом першого півроку залишається незмінним, а в подальшому затверджуватиметься президентом після рішення конкурсної комісії, в якій його представники матимуть більшість.
  • Законопроект палати представників Конгресу США H.R.5094, який українські ЗМІ представили як можливість надання Україні летальних озброєнь, насправді залишається законопроектом, який має бути прийнятий Сенатом і підписаний президентом. Законопроект містить лише список санкцій у відповідь на агресію Росії та окупацію Криму, проте в ньому немає жодного слова про надання зброї Україні.
  • Нафтогаз і його менеджери поступово стають ключовими гравцями на українському газовому ринку. Керівники Нафтогазу успішно відбивають атаки президентського оточення, яке намагається взяти його під контроль, використовуючи вплив європейських партнерів. Останнім успішним їх кроком було перепідпорядкування компанії Кабміну та виведення її з-під управління Міністерства економічного розвитку.
    Одним із каменів спотикання Нафтогазу залишається компанія Укрнафта, яку фактично контролює група "Приват" олігархів Боголюбова та Коломойського, незважаючи на те, що більш, ніж половиною акцій компанії володіє держава. Керівництво Нафтогазу намагається отримати більшість у наглядовій раді Укрнафти.
    Схема із реверсом газу з Європи дозволила злізти з газового гачка Газпрома, незважаючи на те, що більша частина газу, яка надходить реверсом з Європи, поставлена ​​туди російським монополістом. Проте, Нафтогаз успішно веде політику, яка зменшує вплив Газпрому, і сподівається на виграш справи у Стокгольмському арбітражі щодо транзиту російського газу територією України. Суми, які фігурують в арбітражі, набагато перевищують розміри фінансових вливань в Україну від міжнародних донорів, тому результат справи проти Газпрому критично важливий для України.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment