September 22, 2016

21.09.2016: Учасники переговорів у Мінську домовилися про розведення військ на трьох ділянках

Учасники переговорів у Мінську домовилися про розведення військ на трьох ділянках
Учасники переговорів у Мінську домовилися про розведення військ

Головні події і теми дня 21.09.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Учасники переговорів у Мінську домовилися про розведення військ на трьох ділянках.
  • Порошенко в ООН закликав позбавити Росію права вето.
  • Глава Національної поліції Деканоїдзе відзвітувала перед депутатами про результати роботи.

В Україні

  • Верховна Рада прийняла до розгляду проект бюджету на 2017 рік. Судячи з висловлювань депутатів, процес його узгодження і прийняття не буде простим.
  • Міністерство екології та природних ресурсів повідомило про успішне завершення переговорів із японськими компаніями щодо придбання автомобілів із гібридною силовою установкою для Національної поліції на залишок "екологічних" коштів у розмірі майже 1 млрд грн. Ці гроші було отримано Україною відповідно до Кіотського протоколу про скорочення викидів вуглекислого газу в атмосферу.
  • Слідчі Генеральної прокуратури затримали на хабарі в $ 500 тисяч члена Вищої ради юстиції Гречковського. Рада закликала Гречковського самоусунутися від виконання своїх посадових обов'язків на час розслідування.
  • СБУ вилучила сервери у інтернет-провайдера в ході операції з ліквідації мережі гральних закладів. За твердженням СБУ, підприємство створило розвинену мережу гральних залів та інтернет-майданчиків як в Україні, так і в країнах СНД і в Європі, за допомогою якої фінансувалася діяльність донбаських "республік".
  • На думку глави Національної поліції Деканоїдзе, основними причинами зростання злочинності є бідність населення, "закон Савченко" і слабка мотивація поліцейських. За відомостями комітету Верховної Ради, кількість злочинів за 8 місяців зросла більш ніж на чверть, тяжких - на 46%. Жодне з резонансних убивств, скоєних останнім часом, досі не розкрито.
  • Ціни на газ для промисловості з 1 жовтня зростуть на 5%.
  • Українські спортсмени-паралімпійці повернулися в Україну. Міністерство молоді та спорту стверджує, що всім переможцям та призерам змагань виплачено грошові премії.
  • Курс гривні відновив зниження: 25,97 ₴ / $ (+0,16 грн), 28,96 ₴ / € (+0,10 грн), 4,03 ₴ / 10₽ (+0,05 грн). Для підтримки курсу НБУ продав на аукціоні $ 10,9 млн за курсом 26,03 ₴ / $, що задовольнило менш як половини попиту.

Війна

  • Протягом доби на лінії фронту на Донбасі було відносно спокійно, штаб антитерористичної операції зафіксував 15 випадків порушення режиму припинення вогню, включаючи обстріли Зайцевого з важких мінометів і локальні бої в Авдіївської промзоні. За попередню добу, за офіційними даними, втрат серед українських військовослужбовців немає.
  • У Мінську сторони переговорів і представники бойовиків погодили відведення військ на трьох ділянках фронту - в Золотому, Петровському та Станиці Луганській. Прес-секретар українського представника на переговорах Оліфер заявила, що підписана угода вимагає виконання попередніх рішень про відвід від лінії фронту всіх важких озброєнь. Підписане рамкове рішення має на увазі моніторинг і верифікацію на постійній основі процесу розведення військових підрозділів і озброєнь на узгоджених ділянках. Оліфер повідомила, що в ході імплементації цього рішення можуть бути відпрацьовані підходи до розведення сил і на решті "лінії розмежування".
    Представник Росії в контактній групі Гризлов озвучив пропозицію "ДНР" та "ЛНР" про обмін 618 бойовиків на 47 громадян України, в тому числі цивільних.
  • Росія відправила в Україну черговий "гуманітарний" конвой із 60 вантажівок.

Україна й світ

  • Президент Порошенко виступив на сесії Генеральної асамблеї ООН. Він заявив, що Росію треба позбавити права вето в Раді Безпеки, оскільки вона є агресором і стороною конфлікту.
    У кулуарах наради він зустрівся з президентом Обамою, главою НАТО Столтенбергом і главою МВФ Лагард. За словами прес-служби Порошенка, він досяг угоди про приїзд делегації фонду в Україні в жовтні для продовження підготовки зміненого меморандуму роботи з фондом, який передує видачі чергового траншу кредиту.
  • Віце-президент США Байден попередив Порошенка про ризик зняття санкцій Євросоюзу проти Росії, якщо Україна не буде активно проводити політичні та економічні реформи.

Тренди

  • “Реанімаційний пакет реформ” повідомив про появу у Верховній Раді законопроекту, поданого депутатом від Блоку Порошенко Герасимовим, про внесення змін до закону про державну службу. У разі його прийняття, він дозволить президентові Порошенку і його адміністрації повністю узурпувати місцеву владу. Законопроект змінює порядок призначення глав місцевих адміністрацій, передаючи повноваження висунення кандидатів і затвердження їх комісією при президентові, виключивши з процесу Кабінет міністрів.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment