September 18, 2016

17.09.2016: Волонтера та співробітника ООН обміняли на 4 бойовиків

Волонтера та співробітника ООН обміняли на 4 бойовиків
Волонтера та співробітника ООН обміняли на 4 бойовиків

Головні події і теми дня 17.09.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Волонтера та співробітника ООН обміняли на 4 бойовиків.
  • РНБО ввів санкції проти російських громадян, які брали участь у переслідуванні Сенцова та Кольченко.
  • На Яворівському полігоні загинув військовослужбовець.

В Україні

  • РНБО ухвалила рішення про застосування санкцій щодо співробітників правоохоронних і судових органів Росії, які брали участь у переслідуванні громадян України, в тому числі, Сенцова та Кольченко
  • Прокуратура розслідує справу за фактом загибелі військовослужбовця під час навчальних нічних стрільб на Яворівському полігоні в Львівській області.
Війна
  • В ході бойових дій на Донбасі загинув ще один військовослужбовець, шістьох поранено. Бойовики не застосовують важке озброєння, однак безперервні зіткнення йдуть в промзоні Авдіївки та на околицях Маріуполя.
    В Авдіївці при спробі розбору реактивного вогнемета підірвалися двоє місцевих жителів.
  • У Щасті відбувся обмін двох заручників - волонтера Жемчугова та члена місії ООН Супруна на чотирьох учасників незаконних збройних формувань.

Україна й світ

  • МЗС висловив протест проти блокування роботи українського посла на саміті країн Союзу Незалежних Держав (СНД) і позбавлення його права участі у засіданнях виконавчого комітету. Україна виступає категорично проти головування Росії в СНД до відновлення контролю над Кримом та виведення російських військ з Донбасу. Крім того, перепис населення, який Росія запланувала провести 2020 року, в тому числі в Криму, з метою легітимізації окупації півострова, буде незначним. Прес-служба МЗС підкреслила, що Крим був, є і надалі буде територією України, а населення Криму - населенням України. Президент РФ Путін заявив, що захоплення Криму знаходиться в повній відповідності до міжнародного права та статуту ООН, і що Росія готова виступити посередником щодо врегулювання "конфлікту" на Донбасі та досягненню домовленостей між Україною та бойовиками, "якщо цього хочуть в Києві".
  • Міністр закордонних справ Клімкін повідомив, що саміт Україна-ЄС, який вже переносився двічі, відбудеться наприкінці жовтня або на початку листопада.
  • Прем'єр-міністр Гройсман заявив на форумі Ялтинської економічної стратегії (YES), що Україна хоче миру з Росією, але тільки на умовах припинення агресії.
  • Україна закінчила виступ на Паралімпіаді з найкращим результатом за всі роки. Українські спортсмени завоювали 117 медалей, з них 41 золота.

Тренди

  • ЗПісля хвилі критики з боку українських експертів, керівництва Нафтогазу та європейських партнерів прем'єр-міністр Гройсман заявив, що рішення про перепідпорядкування оператора магістральних трубопроводів Укртрансгаз міністерству економічного розвитку може бути переглянуто. Глава Нафтогазу Коболєв стверджує, що виведення Укртрансгазу з підпорядкування Нафтогазу катастрофічно погіршить позиції України під час розгляду справи проти Газпрому в Стокгольмському арбітражі та зашкодить рішенню про виділення кредиту на закупівлю газу від Світового банку, що призведе до зриву опалювального сезону. ЄБРР, який відкрив для Нафтогазу кредитну лінію на 2 роки на $300 млн, вимагає скасування рішення по Укртрансгазу і готовий взяти участь в дискусії в українському уряді з цього питання.
  • З>Експерт Атлантичної ради Аслунд не побачив поліпшень у роботі судової системи за останні два роки. Він закликав українську владу змінити всіх суддів та прокурорів, а також зменшити їхню чисельність. Єврокомісар Хан представив свій план по боротьбі з корупцією в Україні. У ньому передбачено посилення антикорупційних органів та залучення до процесу представників громадянського суспільства. ЄС прийняв рішення про виділення €16 млн на підтримку реформ та боротьбу з корупцією. Для цього буде створено консультативну раду з зарубіжних експертів при Верховній Раді. У реалізації проекту буде задіяно фахівців Данської ради з міжнародного розвитку. При цьому жодна із зарубіжних офіційних осіб не підкреслила, що корупція в Україні починається на вищому рівні, а в її існуванні зацікавлені всі керівники держави та їхнє оточення.
  • Депутат Білецький, перший командир полку спецпризначення "Азов", анонсував створення нової партії, "яку буде збудувано по мережевому принципу". Такі дії можуть свідчити про спробу керівництва "Народного фронту", який повністю втратив довіру виборців, відродити свою політичну силу під новою назвою, можливо, з посиленням ролі міністра внутрішніх справ Авакова та секретаря РНБО Турчинова.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment