September 16, 2016

15.09.2016: Кабмін вніс до Верховної Ради проект бюджету на 2017 рік

Кабмін вніс до Верховної Ради проект бюджету на 2017 рік
Кабмін вніс до Верховної Ради проект бюджету на 2017 рік

Головні події і теми дня 15.09.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Кабмін вніс до Верховної Ради проект бюджету на 2017 рік.
  • НБУ знизив облікову ставку до 15%.
  • На Донбасі бойовики не дотримуються режиму припинення вогню.

В Україні

  • Кабмін схвалив проект бюджету і вніс його до Верховної Ради у встановлений Конституцією термін.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков підписав наказ про ліквідацію пожежної інспекції в межах реформи Державної служби з надзвичайних ситуацій.
  • У підземні сховища газу закачано 13,4 млрд м3. Уряд прийняв рішення про закачування 17 млрд м3 з урахуванням консервативного прогнозу температури в зимовий період.
  • Національне агентство запобігання корупції (НАЗК) повідомило, що на бюджетну компенсацію витрат подали документи 4 парламентські партії, крім Батьківщини та Опозиційного блоку. У 2016 році вони мають отримати всього половину фінансування за 2 останні квартали.
  • У Харкові Генеральна прокуратура провела обшуки в міськвиконкомі і готелі "Національ", в якому проживає мер Кернес. Кернеса, депутата Верховної Ради від Опозиційного блоку Добкіна і декількох місцевих депутатів підозрюють в організації організованого злочинного угруповання, яке займалося заволодінням чужим майном і виведенням землі з комунальної власності.
  • НБУ знизив облікову ставку до 15% річних.
  • Офіційний курс гривні знову зміцнився: 26,21 ₴/$ (-0,12 грн), 29,49 ₴/€ (-0,04 грн), 4,02 ₴/10₽ (-0,03 грн)

Війна

  • Незважаючи на оголошене "перемир'я", бойовики протягом доби більше 30 разів порушували режим припинення вогню. Крім обстрілів зі стрілецької зброї і гранатометів, Зайцеве було обстріляно з мінометів. За попередню добу поранено 3 військовослужбовців у результаті підриву на розтяжці в Станично-Луганському районі і при обстрілі Авдіївки
  • Міністри закордонних справ Німеччини і Франції відвідали Донбас. У Краматорську їх зустріли представники громадськості, які протестували проти плану "врегулювання", який запропонували міністри. Міністр закордонних справ України Клімкін повідомив, що Франція і Німеччина не наполягають на негайному наданні "особливого статусу" "ДНР" та "ЛНР" до моменту поліпшення ситуації з безпекою і передачі контролю над окупованою територією і ділянкою державного кордону під управління моніторингової місії ОБСЄ. Член української делегації на мінських переговорах Геращенко заявила, що західні партнери хочуть миру на Донбасі лише "для галочки". Вона стверджує, що вибори в "окремих районах Донецької і Луганської областей" за Мінським домовленостями проводити зараз не можна. При цьому в "ДНР" та "ЛНР" повним ходом йде підготовка до "виборів", які заплановано на 6 листопада.
    Прес-секретар президента РФ Путіна заявив, що Росія не давала обіцянки припинити вогонь на Донбасі, "оскільки не є стороною конфлікту".
  • Згідно з даними місії ООН з прав людини, на Донбасі в результаті конфлікту загинуло 9640 осіб, 22431 - поранені, з них, на думку експертів, не менше 20% - цивільні особи.

Україна й світ

  • У Києві в "Мистецькому арсеналі" відкрився Ялтинський економічний саміт.
  • Данія та Естонія, слідом за Латвією, заявили про відмову визнання виборів до російської Держдуми в Криму. Однак жодна з країн не заявила про нелегітимність майбутнього російського парламенту.
  • Рада ЄС продовжила на 6 місяців санкції щодо 146 юридичних та 37 фізичних осіб, які пов'язані з агресією Росії в Україні. На думку членів Ради, ситуація в Україні не дає підстав для зміни режиму санкції.
  • Суд ЄС скасував санкції щодо колишнього президента Януковича і чиновників його режиму, запроваджені у 2014 році, але підтвердив дію санкцій, встановлених в 2015 і 2016 році.
  • МЗС України заявив протест у зв'язку з відвідуванням президентом і прем'єр-міністром РФ окупованого Криму.
  • Лідер кримських татар Джемілєв стверджує, що російські війська завезли до Криму ядерні боєголовки, які розміщено у відновленому сховищі в урочищі Кизилташ.
  • Посол США в Україні Йованович заявила, що санкції проти Росії не будуть скасовані, позиція США в цьому питанні абсолютно тверда й однозначна. Вона вважає, що повернення Криму Україні пройде за прибалтійським сценарієм і триватиме роки.
  • Україна почала процес оскарження в СОТ транзитних обмежень, уведених РФ.
  • Рада ЄС планує розглянути надання візової лібералізації для України 11 жовтня.
  • Фінальний матч Ліги Чемпіонів з футболу у 2017-2018 року буде проведено в Києві.

Тренди

  • Прес-служба Нафтогазу заявила, що висновок оператора газотранспортної системи Укртрансгаз з підпорядкування компанії в безпосереднє управління міністерства економічного розвитку порушує міжнародні зобов'язання України і може призвести до потенційного дефолту по заборгованості, гарантованої державою. Крім того, під загрозу поставлено висновок кредитної угоди зі Світовим банком на суму $ 500 млн для закупівлі газу для опалювального сезону. МЕРТ підпорядкував собі Укртрансгаз 7 вересня шляхом внесення змін до статуту підприємства.
  • Користувачів українського сегменту соцмереж обурило інтерв'ю, яке дала депутат Савченко проросійському журналістові Шарію. Спілкування з Шарієм засудив і адвокат Савченко Фейгін. Фракція "Батьківщина" і її лідер Тимошенко ніяк не реагують на дії Савченко.
  • Чехія запустила програму залучення українців на роботу. Візи видаються низькокваліфікованим працівникам й інженерно-технічному персоналу. Поки кількість робочих віз обмежено 5 тисячами на рік, однак потреба в робочій силі становить понад 100 тисяч осіб. В Угорщині також заговорили про можливість видачі робочих віз громадянам України.
  • Членом наглядової ради Одеського припортового заводу, який Фонд держмайна готує до приватизації за ціною, більш ніж втричі меншою за початкову, затверджено колишнього помічника депутата Кононенка, бізнес-партнера президента Порошенка. Таким чином заява голови Одеської обласної державної адміністрації Саакашвілі про спроби "організованого злочинного угруповання" з фракції Блоку Порошенко не позбавлене підстав.
  • Видання "Українська правда" повідомило про підготовку адміністрацією президента законопроекту, яким чиновники звільняються від необхідності вказівки в декларації, що подається, джерела походження і вартості активів у разі подачі одноразової декларації. У разі подання такої декларації суб'єкт оподаткування повинен самостійно сплатити до бюджету 5% від задекларованої суми активів. Адміністрація президента стверджує, що мова йде не тільки про чиновників, а й про всіх осіб, які хочуть легалізувати свої доходи. При цьому не береться до уваги порушення Конституції. Низка експертів уважають цей законопроект способом уникнути відповідальності за умисне введення в оману в електронних деклараціях, які були запроваджені для чиновників під тиском західних партнерів.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment