September 15, 2016

14.09.2016: МВФ виділив третій транш кредиту Україні

МВФ виділив третій транш кредиту Україні
МВФ виділив третій транш кредиту Україні

Головні події і теми дня 14.09.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • МВФ виділив третій транш кредиту Україні.
  • Глави МЗС Німеччини та Франції намагаються примусити Україну до одностороннього виконання Мінських домовленостей.
  • НАБУ вважає, що справу міністра внутрішніх справ Авакова має розслідувати Генпрокуратура.

В Україні

  • Міністерство економічного розвитку планує в бюджеті на 2017 рік закласти збільшення ВВП на 3%, при зростанні інфляції близько 8%.
  • Кабінет міністрів затвердив проект закону про "цивільну спецконфіскацію". Міністр юстиції Петренко стверджує, що це дозволить залучити в бюджет близько 50 млрд грн, і наполягає на негайному ухваленні цього закону Верховною Радою.
  • Заступник начальника Генерального штабу Талалай повідомив, що в процесі демобілізації військовослужбовців 6-ї хвилі буде звільнено в запас близько 20 тисяч осіб.
  • Генеральна прокуратура закрила справу проти міністра внутрішніх справ Авакова. НАБУ вважає, що розслідування потрібно продовжувати і його має вести саме Генпрокуратура.
  • Прес-служба Нафтогазу повідомила, що борги "Київенерго" за спожитий газ перевищили 1,1 млрд грн.
  • Рада директорів МВФ ухвалила рішення про виділення третього траншу кредиту Україні в розмірі $ 1 млрд. За словами президента Порошенка, це рішення також розблокувало надання фінансових гарантій у розмірі $ 1 млрд від уряду США і € 600 млн - від ЄС, а також $ 500 млн від Світового банку . Крім того, він сподівається на отримання чергового траншу кредиту МВФ у сумі $ 1,3 млрд від МВФ до кінця 2016 року. Порошенко стверджує, що рішення про продовження кредитування свідчить про визнання міжнародними фінансовими організаціями курсу реформ, що проводяться в Україні.
  • НБУ підвищив ліміт зняття грошей у валюті в еквіваленті до 250 тисяч гривень на день.
  • 20 найбільших банків збільшили свою капіталізацію на 108 млрд грн. Докапіталізація здійснювалася як збільшенням статутного капіталу на 78 млрд грн, так і за допомогою зниження кредитних ризиків, включаючи збільшення застави по кредитах. До кінця червня 2017 року НБУ планує закінчити діагностику та перевірку життєздатності всіх банківських установ України.
  • Гривня на міжбанківському ринку продовжує зміцнюватися: 26,33 ₴ / $ (-0,10 грн), 29,54 ₴ / € (-0,18 грн), 4,05 ₴ / 10₽ (-0,03 грн).

Війна

  • Перед анонсованим Росією перемир'ям ситуація на фронті на Донбасі різко загострилася, бойовики обстрілюють українські позиції з важких знарядь і танків у населених пунктах в околицях Донецька, Горлівки і на світлодарській дузі. Крім того, мінометні обстріли зафіксовано в околицях Маріуполя, провокативні обстріли з гранатометів і стрілецької зброї бойовики вели по всій лінії фронту.
    Жителі Донецька й Макіївки повідомляють про обстріл бойовиками житлового сектора під виглядом вогню української армії. За офіційними даними штабу АТО, під час обстрілів загинув один військовослужбовець, ще один - поранений.
  • Генеральна прокуратура заявила про завершення слідства у справі терориста "ДНР" з позивним "Гіві", який брав участь у вбивствах і знущаннях з українських військовослужбовців.

Україна і світ

  • У Києві відбулася зустріч президента Порошенка з міністрами закордонних справ Франції і Німеччини. Порошенко заявив, що Росія не дотримується умов перемир'я на Донбасі, обстріли українських позицій не припиняються, щодня гинуть і отримують поранення українські військові. Крім того, відсутній прогрес у обміні полоненими.
    Міністр закордонних справ Німеччини Штайнмаєр стверджує, що Путін пообіцяв йому припинити вогонь на Донбасі з 15 вересня. Глава МЗС Франції Еро заявив, що Україна після відводу військ на трьох ділянках і припинення вогню мусить виконати свої зобов'язання по Мінським домовленостям, а саме: прийняти закон про місцеві вибори на Донбасі і провести конституційну реформу, надавши "ДНР" та "ЛНР" особливий статус , а потім - прийняти закон про амністію. За його словами, припинення вогню на Донбасі може надати динаміку мінському процесу.
    У четвер міністри закордонних справ вилетять до Краматорська, щоб на власні очі оцінити ситуацію на Донбасі.
  • Держсекретар із закордонних справ Великобританії Джонсон після зустрічі з президентом Порошенком заявив, що українське питання є одним із основних напрямків його діяльності. За його словами, Україна стала жертвою агресії з боку Росії. Уряд Великобританії повністю підтримує продовження антиросійських санкцій. Джонсон наполягає на виконанні Мінських домовленостей усіма сторонами конфлікту.
  • Росія формує 150-ю дивізію і розгортає ще одну армію на східному кордоні України. Командування цими військовими з'єднаннями взяло участь у навчаннях "Кавказ 2016". Під час навчань було проведено запуск міжконтинентальної балістичної ракети "Тополь-М".
  • Глава Верховної Ради Парубій заявив, що профільний комітет Європарламенту планує прийняти рішення про надання безвізового режиму для України 29 вересня, а в перший тиждень жовтня рішення буде підтримано на сесії Європарламенту.
  • Президент Порошенко доручив МЗС подати позов до міжнародного суду ООН за фактами порушення Росією Конвенції з морського права, в тому числі пов'язаних із захопленням природних ресурсів, що належать Україні, в акваторіях Азовського й Чорного морів.

Тренди

  • На думку експертів, керівництво Франції і Німеччини примушує Україну до врегулювання конфлікту на Донбасі навіть ціною часткової втрати суверенітету, щоби поліпшити позиції своїх лідерів на виборах наступного року. Згідно з повідомленнями розвідки, командування російської окупаційної армії віддало наказ військам припинити обстріли українських позицій з півночі 15-го вересня, щоби продемонструвати "режим тиші" в момент приїзду міністрів закордонних справ Франції і Німеччини на Донбас. Представник України на мінських переговорах, заступник голови Верховної Ради Геращенко заявила, що компроміси для припинення вогню на Донбасі потрібні, проте не за рахунок нехтування національними інтересами або суверенітетом України. Міністерство закордонних справ України наполягає на виведенні російських військ з Донбасу.
  • Згідно з опитуванням, проведеним Європейською бізнес-асоціацією та інвестиційним фондом Dragon Capital, головними перешкодами для інвестування в Україну є широкомасштабна корупція і відсутність довіри до судової системи.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment