September 05, 2016

04.09.2016: У Києві горіла будівля телеканалу Інтер

У Києві горіла будівля телеканалу Інтер
У Києві горіла будівля телеканалу Інтер

Головні події і теми дня 04.09.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • У Києві горіла будівля телеканалу Інтер.
  • У Пекіні відкрився саміт G20.

В Україні

  • У Києві в будівлі служби новин телеканалу Інтер сталася пожежа. Охорона будівлі почала бійку з громадськими активістами, після чого всередині будівлі відбувся спалах. Його загасили, співробітників каналу евакуйовано. Поліція затримала кількох учасників пікету, більшість яких випустили без пред'явлення звинувачення.
  • Президент Порошенко надав громадянство американській баскетболістці Мосс, яка виступатиме за збірну України. Мосс виступала за команди різних країн.

Війна

  • Під час бойових дій на Донбасі українські військовослужбовці не постраждали. Працівниками Державтоінспекції зафіксовано понад 20 випадків порушення режиму припинення вогню, в основному в околицях Донецька, промзоні Авдіївки і на різних ділянках фронту на Маріупольському напрямку. Засобами радіоелектронної боротьби бойовики заглушили аналогове мовлення двох українських каналів.

Україна і світ

  • У Пекіні відкрився саміт двадцятки провідних розвинених держав (G20). Одними з основних тем саміту будуть ситуація в Сирії і Україні. У кулуарах наради з президентом Росії Путіним зустрілися президент Франції Олланд і канцлер Меркель, досягнуто домовленості про неформальні переговори Путіна і президента США Обами. Судячи з реакції французької преси, Путін і Олланд не порозумілися із жодного з обговорюваних питань. Зустріч у "нормандському форматі" щодо врегулювання на Донбасі за участю президента Порошенка не відбулася через відмову Путіна.
  • Міністр закордонних справ Німеччини Штайнмайєр заявив, що під егідою ОБСЄ готується новий документ щодо врегулювання на Донбасі "для підтримки крихкого перемир'я". Він висловив незадоволення імплементацією Мінських домовленостей як Росією, так і Україною і назвав "явно недостатнім" рівень безпеки на Донбасі.
  • Ватикан канонізував відому місіонерку матір Терезу, яка померла у 1997 році.

Тренди

  • МВС розглядає кілька версій підпалу будівлі телеканалу Інтер, одна з яких - участь у підпалі самих співробітників Інтера, тим більше, що охорона відмовилася надати відео з камер спостереження. Пожежа виникла за день до широкомасштабної акції протесту, запланованої на 5 вересня, і стала інформаційним приводом для російських ЗМІ, які звинуватили в тому, що трапилося "націоналістів", а владі дорікнули в нездатності "захистити свободу слова". В останні кілька місяців канал опинився в епіцентрі гучних скандалів у зв'язку з контактами керівництва Інтера з владою самопроголошених донбаських "республік" і просуванням російських пропагандистських матеріалів.
  • Під Києвом в ході перестрілки під час спроби захоплення підприємства з переробки контрафактного спирту від вогнепального поранення загинув один із нападників. На місці штурму виявився депутат від Радикальної партії Лінько, який звинуватив у захопленні колишнього члена Партії регіонів Чеботарьова, який переховується в Росії. Чеботарьова у період правління президента Януковича називали тіньовим королем спирту. Під час Майдану він, за твердженням активістів, керував "тітушками". Спроба захоплення спочатку прибуткового підприємства, доведеного до банкрутства, вкотре демонструє іноземним інвесторам ризики інвестування в українську економіку, де правоохоронні органи та суди не тільки не охороняють право власності, а найчастіше є безпосередніми учасниками рейдерських захоплень.
  • На проміжних місцевих виборах в одній із земель Німеччини партія ХДС канцлера Меркель, за результатами екзит-полів, зазнала серйозної поразки, пропустивши вперед не тільки своїх партнерів по коаліції СДПН, а й радикальну партію "Альтернатива для Німеччини", яка виступає проти політики прийому мігрантів. Згідно з опитуваннями громадської думки Франції, більше 85% французів не хотіли б бачити кандидатом на посаду президента Олланда і колишнього президента Саркозі. Президент РФ Путін докладає серйозних зусиль для дестабілізації ситуації в Європі і розвалу ЄС перед майбутніми виборами лідерів Німеччини і Франції, які заплановані на наступний рік.

Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment