September 01, 2016

31.08.2016: Запущено систему електронного декларування доходів чиновників

Запущено систему електронного декларування доходів чиновників
Запущено систему електронного декларування доходів чиновників

Головні події і теми дня 31.08.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Запущено систему електронного декларування доходів чиновників.
  • Україна отримала чергову партію військової допомоги США.
  • НАЗК прийняв рішення про початок бюджетного фінансування парламентських політичних партій.

В Україні

  • Офіційно введено в експлуатацію систему електронного декларування.
  • Національне агентство по запобіганню корупції прийняло рішення про фінансування політичних партій.
  • Кабінет міністрів прийняв стратегію реінтеграції територій Донбасу.
  • Уряд додав до санкційних списків 259 фізичних та 46 юридичних осіб з Російської Федерації та продовжив дію санкцій щодо раніше внесених до списків 388 російських громадян і 105 підприємств.
  • Прийнято поправки до методики оцінки об'єктів пріватізаціі. Це дозволить знизити ціну продажу Одеського припортового заводу, на який на попередньому конкурсі не знайшлося покупців. Фонд держмайна обіцяє озвучити стартову вартість продажу підприємства наступного тижня.
  • Заступник міністра освіти Ковтунець заявив, що стипендії студентам скасовано не буде. Заплановано поступовий перехід до іншої системи оплати.
  • Збройні сили отримали чергову партію військової допомоги США - понад 1000 приладів нічного бачення. Загалом ЗСУ отримають понад 2000 пристроїв.
  • Заборгованість населення за опалення та гаряче водопостачання досягла 5 млрд грн і стрімко зростає й надалі. Середня ціна субсидії для одного абонента з урахуванням компенсації 150 кВт•год електроенергії склала 404 грн. Дотації, що їх було перераховано з бюджету за 7 місяців 2016 року тільки газопостачальним компаніям, перевищили вартість спожитих послуг на 11 млрд грн.
  • Суд залишив під арештом ще на два місяці членів Правого сектора, які брали участь в перестрілці в Мукачевому.
  • НБУ повідомив, що платіжний баланс в липні зведений з профіцитом $110 млн. За перші 7 місяців профіцит балансу склав $ 516 млн.
  • Офіційний курс гривні обвалився на 2 %: 26,08 ₴/$ (+0,43 грн), 29,03 ₴/€ (+0,38 грн), 4,00 ₴/10₽ (+0,04 грн). В ході торгів курс покупки-продажу долара підвищився до 26,22-26,37 грн. Вперше за півроку НБУ продав на аукціоні $30 млн. Національний банк стверджує, що падіння курсу спричинене сезонним збільшенням попиту на валюту, корекцією цін на зернові на світовому ринку та загостренням ситуації в Криму і на Донбасі.

Війна

  • За попередню добу, згідно з офіційними зведеннями, було поранено одного військовослужбовця. Кількість обстрілів незначно скоротилася, проте локальні зіткнення тривають по всій лінії фронту.
  • Місія ОБСЄ евакуювала свою патрульну базу зі Щастя після відновлення мінометних обстрілів бойовиків.
  • Контрольні пункти в'їзду-виїзду (КПВВ) в зоні проведення антитерористичної операції переходять на осінній режим роботи - з 8:00 до 18:30.
  • Україна запропонувала повністю припинити вогонь з 1 вересня і готова виконувати перемир’я в односторонньому порядку, не дивлячись на обстріли бойовиків і відмову від відведення важкої техніки від лінії фронту. Прес-секретар президента РФ Пєсков озвучив вимоги Росії, на додаток до припинення вогню. Україна повинна провести амністію бойовиків "ДНР" та "ЛНР", визнати особливий статус донбаських "республік" і дозволити проведення на їхній території "місцевих виборів". РФ закликає моніторингову місію ОБСЄ посприяти у дотриманні домовленості про припинення вогню.
  • Журналісти-дослідники з групи "Bellingcat" встановили, що з листопада 2014 до лютого 2016 року понад 10 тисяч російських військових було нагороджено орденами і медалями. Це дозволяє зробити висновок, що в бойових діях на Донбасі брали участь понад 10 тисяч військовослужбовців РФ. На підставі інших відкритих джерел можна говорити про участь в боях на сході України десятків тисяч російських солдатів і офіцерів.

Україна й світ

  • Євросоюз готовий продовжити на 6 місяців візові обмеження та арешт рахунків 146 російських громадян і 37 компаній РФ за участь в окупації Криму та агресії на Донбасі.
  • Координатор Держдепартаменту Фрід повідомив, що в разі продовження повномасштабної агресії Росії в Україні США посилять санкції. Це рішення узгоджене з союзниками з ЄС.
  • Російська армія проводить навчання різних родів військ та Чорноморського флоту з блокування Керченської протоки і газоконденсатного родовища.
  • Сенат Бразилії підтримав імпічмент президенту Русеф. Президентом країни призначено Темеру, який до того посідав пост віце-президента.
  • Відбулася зустріч голови Газпрому Міллера та міністра енергетики Туреччини Албайрака, на якій було узгоджено видачу всіх необхідних дозволів на відновлення будівництва другої гілки газопроводу "Турецький потік".

Тренди

  • Систему електронного декларування нарешті введено в експлуатацію після атестації Держслужбою по спецзв'язку та захисту інформації. Протягом першого року електронні декларації повинні будуть заповнювати тільки вищі чиновники та працівники правоохоронних органів. Національне агентство по запобіганню корупції ще не вирішило, як бути з деклараціями, внесеними в систему до 1 вересня.
    Президент Порошенко заявив, що запуск декларування розділить систему держслужби на час "до" та "після" її введення. Порошенко вважає себе одним з авторів цієї системи. За його словами, зрив запуску носив суто технічний характер, і його буде розслідувано із залученням міжнародних експертів і громадськості.
    Електронне декларування було однією з основних вимог міжнародних кредиторів і Єврокомісії для продовження фінансування та надання Україні режиму візової лібералізації.
  • Рішення про фінансування діяльності політичних партій з бюджету прийнято суспільством неоднозначно. Відповідно до кількості голосів, отриманих на попередніх виборах, Народний фронт отримає 100,8 млн грн, Блок Порошенко - 99,9 млн грн, Самопоміч - 49,9 млн грн, Опозиційний блок - 42,7 млн, Радикальна партія -33,8 млн грн, партія Батьківщина - 25,9 млн грн. Решта партій підтримки не отримають.
    Ряд експертів переконані, що такий порядок не збільшить прозорість фінансування партій, проте знизить фінансове навантаження на олігархів, які фактично є власниками цих партій, і дозволить їм перенаправити кошти, що звільнилися, на лобіювання власних економічних і політичних цілей.
    Таким чином, виник дисбаланс між фінансовими можливостями парламентських і непарламентських політичних сил і фактично законсервовано чинну партійну систему.
  • Опитування, проведене соціологічною службою "Рейтинг", показало, що в разі проведення президентських виборів найближчим часом лідерами перегонів стали б голови партії Батьківщина Тимошенко (майже 19% - "за") та Опозиційного блоку Бойко (11,5%). На третьому місці - чинний президент Порошенко, за якого проголосувало б менше ніж 10% виборців, не набагато від нього відстає лідер Радикальної партії Ляшко.
  • Стратегія реінтеграції Донбасу, яку була представлена ​​на засіданні Кабміну міністром у справах окупованих територій і ВПЛ, не має нічого спільного з анонсованою заступником міністра Тукой "секретною програмою деокупації Криму і Донбасу". Мова в урядовій програмі йде про контроль та акумулювання міністерством всіх грошових потоків на відновлення інфраструктури та зміцнення територіальних громад, що їх приймають.
  • ЗМІ "не помітили" річницю подій біля Верховної Ради 31 серпня 2015 року, коли під час мітингу представників партії "Свобода" і радикально налаштованих громадян проти прийняття змін до Конституції "про децентралізацію" з наданням "ДНР" та "ЛНР" "особливого статусу" в результаті вибуху гранати провокатора загинули 4 і було поранено понад 150 військовослужбовців Національної гвардії. Розслідування зайшло в глухий кут, всіх підозрюваних випущено під підписку про невиїзд або особисте зобов'язання. Зміни до Конституції так і не було прийнято, однак західні партнери наполягають на односторонньому виконанні Україною Мінських домовленостей, в яких прописано амністію бойовикам, надання особливого статусу окупованими територіями Донбасу і проведення там виборів до моменту остаточного виведення російських військ і отримання Україною контролю над державним кордоном з Росією.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment