August 09, 2016

08.08.2016: Кабмін прийняв постанову про спрощення реєстрації ліків

Кабмін прийняв постанову про спрощення реєстрації ліків
Кабмін прийняв постанову про спрощення реєстрації ліків

Головні події і теми дня 08.08.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Кабмін прийняв постанову про спрощення реєстрації ліків.
  • В Україні в липні зафіксовано дефляцію 0,1 %.
  • Росія відмовилася від екстрадиції до України колишнього депутата парламенту Шепелєва.

В Україні

  • Кабмін прийняв постанову про спрощення реєстрації лікарських засобів, які пройшли реєстрацію у країнах ЄС, Швейцарії, США, Японії, Австралії, Канаді та скорочення до 10 днів термінів прийняття рішення про реєстрацію нових імпортних препаратів.
    Уряд відшкодував 56 млн грн учасникам програми кредитування заходів щодо підвищення енергоефективності. Разом із початку року як безповоротну допомогу на часткову компенсацію "теплих кредитів" виділено 534 млн грн.
    На проведення конкурсу "Євробачення-2017" із резервного фонду Кабміну виділено 450 млн грн.
    Уряд прийняв рішення про створення міжрегіональної митниці для боротьби з контрабандою у складі Державної фіскальної служби без збільшення її штатної чисельності. Підрозділ діятиме на всій території України та матиме універсальну компетенцію щодо всіх категорій громадян та юридичних осіб – суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, замінюючи на період перевірки персонал відповідної митниці.
  • Печерський суд заарештував на 2 місяці Медяника – співучасника колишнього глави парламентської фракції Партії регіонів Єфремова. Їх звинувачують у замаху на суверенітет і територіальну цілісність України, захопленні адміністративних будівель у Луганську та участі у створенні "Луганської народної республіки". Апеляцію щодо скасування арешту Єфремова перенесено на 11 серпня. Єфремов відмовився від співпраці зі слідством і заперечує всі висунені йому звинувачення, незважаючи на наявність великої кількості відеоматеріалів, які підтверджують його провину.
  • Згідно із повідомленням Державної служби статистики, в Україні в липні зафіксовано дефляцію в розмірі 0,1 %. Незважаючи на істотне підвищення тарифів на гарячу воду та електроенергію, ціни знизилися за рахунок здешевлення сезонних овочів і фруктів. У цілому із початку року споживчі ціни в країні зросли на 4,8 %.
  • Українська промислова продукція подорожчала в липні на 4,3 %, із початку року сумарне зростання цін становило майже 19 %. Експерти пов'язують зростання цін із підвищенням тарифів на енергоносії, електроенергію та опалення.
  • Міністерство фінансів планує закласти до проекту бюджету на 2017 рік підвищення мінімальної зарплати з 1600 до 1762 грн до кінця року, а прожиткового мінімуму – з 1544 до 1700 грн. Протягом трьох років Мінфін запланував підняти середні зарплати та пенсії на 27%.
  • Офіційний курс гривні практично не змінився: 24,82 ₴/$ (+0,01 грн), 27,52 ₴/€ (-0,15 грн), 3,81 ₴/10₽ (+0,03 грн).

Війна

  • У ході бойових дій на Донбасі поранено 11 військовослужбовців. Уночі із важкої артилерії були обстріляні Широкине під Маріуполем та Луганське на світлодарському виступі. Бойовики ведуть обстріли українських позицій усією лінією фронту від Азовського моря до Станиці Луганської.
  • Представники місії ОБСЄ наполягають на зустрічі із ватажком "ДНР" Захарченком для вирішення питання про загрози спостерігачам місії з боку збройних формувань "республіки".
  • Українське командування перекинуло до Херсонської області додаткові підрозділи у відповідь на посилення угруповання російських військ на півночі Криму.
  • СБУ повідомила про затримання диверсійної групи, яка готувала теракти на залізниці у Львівській області.

Україна й світ

  • Українські спортсмени завоював дві медалі на Олімпіаді.
  • Глава МЗС Росії Лавров стверджує, що досягнуто домовленість про проведення зустрічі "Нормандської четвірки" у ході самміту G20 4-5 вересня в Пекіні.
  • Росія відмовила Україні в екстрадиції колишнього депутата Верховної Ради Шепелева. Прес-служба Генпрокуратури стверджує, що Шепелєв з 2014 року є агентом російської ФСБ. Щодо нього готується процедура заочного засудження.

Тренди

  • Депутат Савченко провела пікет під Адміністрацією президента з вимогою прискорити обмін полоненими із невизнаними донбаськими "республіками". При цьому вона загрожує продовженням голодування та висуває вимоги підключити до процесу обміну полоненими дружину президента Порошенка й дружину лідера проросійської організації "Український вибір" Медведчука, кума президента Путіна. Більшість спостерігачів вважають, що таким чином Медведчук, який брав активну участь у звільненні Савченко, намагається повернутися до "великої української політики". Савченко відмовляється вийти із партії "Батьківщина", за списком якої її було обрано до парламенту, а лідер Батьківщини Тимошенко не коментує висловлювання Савченко.
  • В останні кілька місяців Росія прискореними темпами сколочує нову антизахідну коаліцію на основі Шанхайської організації співпраці, до якої, крім Китаю та країн Середньої Азії, планує включити Іран, Пакистан, Індію, Туреччину та Азербайджан. Путч у Туреччині та охолодження відносин з ЄС підштовхнули президента Ердогана до співпраці з президентом РФ Путіним. Однак між учасниками майбутнього союзу існують суттєві протиріччя, які можуть стати причиною розпаду "антизахідного пакту". Наприклад, Туреччина розглядає Чорне море як об'єкт своїх регіональних інтересів, як і взаємодію із Грузією, з якої у Росією напружені відносини після війни 2008 року та фактичної анексії частини території. Вірменія не задоволена зміцненням зв'язків між Росією та Азербайджаном через конфлікт навколо Нагірного Карабаху. А Китай розглядає ослаблення Росії, яка вплуталася у війну в Сирії та Україні, як привід для посилення свого впливу на Далекому Сході й у Середній Азії. При цьому в короткотерміновій перспективі в ЄС і НАТО може виникнути велика кількість проблем, у тому числі пов'язаних з мігрантами, посиленням впливу Ірану на політику регіону та зміцненням позицій Росії у постачанні вуглеводнів до країн Південної Європи, якщо буде реалізовано проект "Турецький потік".
  • Генеральний прокурор Луценко щотижня робить гучні заяви про затримання, розслідування резонансних кримінальних справ і коментує дії Спеціальної антикорупційної прокуратури та НАБУ. При цьому більшість справ про корупцію, розслідуваних слідчими Генпрокуратури, у кінцевому рахунку потрапляють до САП і НАБУ. Дискусії про реформу прокуратури, які велися минулого року, припинилися, створення Національного бюро розслідувань загальмувалося. Луценко поводиться як політик, а не керівник структури, що забезпечує верховенство права. Тому у громадянського суспільства та західних партнерів є серйозні сумніви у намірах влади країни провести системну реформу прокуратури та інших силових відомств. Бравурні звіти про боротьбу з корупцією розбиваються о просте запитання: "Скільки порушено кримінальних справ проти корупціонерів і скільки із них засуджено?"
  • На Приватбанк здійснено чергову інформаційну атаку. Більшість ЗМІ повідомили про постанову суду, в якій зафіксовано відкриття кримінальної справи проти посадових осіб банку. У тексті документу стверджується, що 2014 року менеджери заволоділи коштами НБУ в розмірі 19 млрд грн, виділених на рефінансування, шляхом видачі кредитів під неіснуючі товари. Згідно із повідомленням, кошти досі не повернено. Офіційні особи НБУ спростували звернення до прокуратури та заявили, що Приватбанк обслуговує виданий йому кредит, відповідно до графіку погашення. Прес-служба Приватбанку стверджує, що кошти рефінансування НБУ були використані на покриття дефіциту кореспондентського рахунку, який виник через відтік депозитів фізичних осіб і втрат через військові дії на Донбасі.
  • Соціальні мережі вкрай негативно оцінили висловлювання президента Порошенка, який запропонував під час офіційного візиту в Індонезію інвестувати в Україну, оскільки в країні є "дешева й дуже кваліфікована робоча сила". Одностайна думка користувачів – президент і уряд своїми діями довели країну до стану злиденності із оплатою праці на рівні найбідніших африканських країн.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment