August 30, 2016

29.08.2016: Райнін став новим головою адміністрації президента

Райнін став новим головою адміністрації президента
Ложкін, Райнін і Порошенко

Головні події і теми дня 29.08.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Райнін став новим головою адміністрації президента.
  • В Києві вшанували пам'ять загиблих в Іловайському котлі в серпні 2014 року.

В Україні

  • На засіданні Національної ради реформ президент Порошенко відсторонив голову своєї адміністрації Ложкіна та призначив замість нього керівника Харківської облдержадміністрації Райніна. Ложкін очолить Інвестиційну раду при президенті та залишиться його радником.
  • В Києві на Михайлівській площі кілька сотень людей провели мітинг на пам'ять про загиблих під Іловайськом, де в серпні 2014 року українська армія зазнала важкої поразки від російських військ, що вторглися на Донбас.
  • Заарештовано цигана, підозрюваного у вбивстві дівчинки в селі Лощинівка Одеської області. Циганські сім'ї, будинки яких розгромили місцеві жителі, виїхали з села.
  • Приватбанк збільшує статутний капітал на 2,6 млрд грн. На ці цілі перенаправлено частину прибутку попередніх років. Збільшено ціну акцій, їхній розподіл між акціонерами залишився незмінним. Банком володіють олігархи Коломойський та Боголюбов, міноритарні пакети - у ще одного члена групи Приват Мартинова і топ-менеджменту банку.
  • Офіційний курс гривні продовжує знижуватись: 25,49 ₴/$ (+0,05 грн), 28,47 ₴/€ (-0,25 грн), 3,92 ₴/10₽ (-0,01 грн).

Війна

  • Ситуація на Донбасі не поліпшується. В ході бойових дій загинув 1 та поранено 9 військовослужбовців. Бойовики "ДНР" обстріляли Красногорівку з мобільного РСЗВ "Град-П (партизан)". Потужним обстрілам піддалися населені пункти в околицях Донецького аеропорту та на Світлодарській дузі. Бої в промисловій зоні Авдіївки йдуть безперервно, бойовики використовують танки та важку артилерію.
  • На 29 серпня в країні зареєстровано 1,7 млн ​​вимушених переселенців з Криму і Донбасу.

Україна й світ

  • Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Міятович вимагає оперативного і ретельного розслідування смерті російського журналіста Щетиніна, знайденого застреленим у Києві.
  • Канцлер Німеччини Меркель в черговий раз підтвердила, що санкції проти Росії можуть бути послаблені, щойно вона почне виконувати Мінські домовленості.
  • Головне управління розвідки повідомило, що російська армія продовжує масштабні навчання безпосередньо біля кордонів України, включаючи відпрацювання диверсійних атак і ракетно-бомбових ударів стратегічних бомбардувальників з пригніченням систем ППО.

Тренди

  • Звільнення Ложкіна з поста керівника президентської адміністрації політолог Небоженко пов'язує з його бажанням відсторонитися від помилок Порошенко у внутрішній і зовнішній політиці та дій, спрямованих на зміцнення його авторитарної влади. Крім того, на цій посаді він не мав можливості ефективно конвертувати владу у гроші. На думку Небоженка, Порошенко вже не потребує комунікації з олігархами, оскільки вибудував "президентську вертикаль" і має можливість впливати на них за допомогою силових структур. Президент не збирається міняти свою успішну політику імітації реформ, маніпулювання і залякування населення країни. Завданням нового голови адміністрації Райнін буде залагодження і використання конфліктів між органами влади, силовими структурами та бізнес-групами. Райнін повинен буде взяти на себе весь негатив від діяльності президента.
  • 29 серпня 2014 року російські війська розстріляли беззбройних українських солдатів, які виходили з оточення за погодженням з окупантами. Президент та інші вищі керівники країни жодним чином не відреагували на річницю. За трагедію під Іловайськом до цього часу ніхто не поніс відповідальності. Генеральна прокуратура оголосила про завершення експертизи та готовність передати справу до суду. Однак більшість експертів упевнені, що головних винуватців поразки так і не буде названо, у кращому випадку, буде покарано командирів частин, що перебували на передовій.
  • В Україну прибуло судно з 72 тис т антрациту з ПАР для компанії Центренерго. Загальна потреба у вугіллі українських електростанцій становить близько 1 млн т на місяць. Велика частина палива поставляється з окупованих територій Донбасу. Енергетичне вугілля закуповується також в Росії та Казахстані. У першому кварталі Центренерго закупило у державної компанії Укрінтеренерго через гонконгський офшор 150 тис т антрациту під виглядом південноафриканського, який був доставлений в Україну російської залізницею, і за всіма параметрами відповідав донбаському. Випадок так і не був розслідуваний. За 2 роки українська влада не створили альтернативи вугіллю, що добувається в "ДНР" та "ЛНР", для чого потрібна реконструкція котлів ТЕС на роботу з "газовим вугіллям", який в достатній кількості видобувається на неокупованій території. Замість цього Національна комісія з регулювання в сфері енергетики та комунальних послуг переклала все цінове навантаження на споживачів, збільшивши ціну за допомогою формули, яка має на увазі, що все постачання палива проходить через порт Роттердам.
  • Кабінет міністрів запустив сервіс електронних петицій. Петиції президенту довели свою неефективність - по жодному з клопотань, які набрали достатню кількість голосів, так і не було прийнято рішень, чим не забарилися скористатися представники Опозиційного блоку, які назвали їх "профанацією". У той же час петиції Київської міської адміністрації стали набагато більш ефективним засобом комунікації влади та жителів столиці, за частиною з них Київрадою прийнято рішення.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment