August 23, 2016

22.08.2016: МВФ відклав розгляд виділення траншу Україні

МВФ відклав розгляд виділення траншу Україні
МВФ відклав розгляд виділення траншу Україні

Головні події і теми дня 22.08.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • МВФ відклав розгляд виділення траншу Україні.
  • Міністр фінансів Данилюк запропонував ввести п'ятирічні податкові канікули для малого бізнесу.
  • Генпрокуратура пред'явила підозру вищим чиновникам та військовим Росії.

В Україні

  • Слідчі СБУ "помилково" провели обшуки в холдингу "КМ Core", який очолює відомий підприємець і меценат Уткін.
  • Генеральна прокуратура провела обшуки в державній компанії Укргазвидобування у справі про крадіжку бюджетних коштів в особливо великих розмірах за участю фірм, пов'язаних з депутатом Онищенко.
  • Суд виніс рішення про оголошення в розшук колишнього міністра оборони Єжеля за зловживання владою і службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.
  • Державна служба статистики повідомила, що обсяги промислового виробництва в липні 2016 року, у порівнянні з тим самим періодом минулого року, практично не змінилися (падіння склало 0,2% внаслідок меншої кількості робочих днів). Проти червня 2016 року промисловість зросла на 7%.
  • Міністр фінансів Данилюк запропонував ввести для малого бізнесу з оборотом до 3 млн грн податкові канікули на 5 років.
  • НБУ посилив заходи впливу на банки за ненадання або неправдивість статистичної звітності та інформації про структуру власності, а також укладення договорів з пов'язаними особами, що призвели до невиконання хоча б одного з нормативів регулятора.
  • Офіційний курс гривні майже не змінився: 25,29 ₴/$ (+0,03 грн), 28,59 ₴/€ (-0,02 грн), 3,94 ₴/10₽ (-0,01 грн).

Київ

  • Перед святкуванням Дня незалежності в Києві посилено заходи безпеки. Порядок охоронятимуть 5 тисяч співробітників МВС та Національної гвардії, прохід на Майдан буде здійснюватися через металодетектори.

Війна

  • Упродовж минулої доби поранено 6 українських військовослужбовців. У нічний час обстріли тривали по всій лінії фронту. Під вогонь важкої артилерії потрапили населені пункти та позиції українських військ по всій лінії фронту.

Україна й світ

  • МВФ не буде розглядати в серпні питання про виділення Україні наступного траншу кредиту розширеної допомоги (EFF). На думку міністра фінансів Данилюка, рішення залежить від введення в експлуатацію системи електронного декларування доходів держслужбовців, яке заплановане на 1 вересня.
  • Генеральна прокуратура повідомила про підозру у вчиненні особливо небезпечних злочинів проти національної безпеки, суверенітету і територіальної цілісності України 18 вищим посадовим особам РФ - міністру оборони Шойгу та його заступникам, командувачу Чорноморським флотом Вітко, раднику президента Глазьєву, і низці інших чиновників.
  • Посол Чалий повідомив, що найближчими днями Україна отримає чергову партію військової допомоги з США.
  • Посол України в Німеччині Мельник стверджує, що українці не є міграційної загрозою для Європи. За його словами, рішення про надання "безвізового режиму" для українських громадян буде прийнято протягом декількох місяців.
  • Мельник повідомив, що в рамках переговорів "Нормандської четвірки" підготовлено проект документа про розведення військ на Донбасі, який повинен бути узгоджений з президентом РФ Путіним найближчим часом. Він підтвердив, що головними питаннями по Донбасу залишаються дотримання режиму безпеки та проведення виборів.
  • Україна готова ратифікувати угоду про Зону вільної торгівлі з Канадою до кінця року.

Тренди

  • Фахівці Національного агентства щодо запобігання корупції, представники компанії-розробника програмного забезпечення, Програми розвитку ООН та громадські активісти перевірили відомості про злом системи захисту і внесення до електронного реєстру підробленої декларації заступника голови НАПК Рябошапки. Встановлено, що злому системи безпеки не було, а декларацію підписано електронним підписом, виданим державним підприємством Укрспецсистеми, відповідальним за видачу ключів. Згідно з розслідуванням видання "Наші гроші", легальний сертифікат був виданий підприємством Укрспецсистеми, а потім видалений з реєстру. На думку видання, депутати Геращенко та Винник фактично скоїли кримінальний злочин у співучасті з посадовими особами Укрспецсистем, втрутившись у діяльність електронної системи.
  • Фонд "Демократичні ініціативи" провів соціологічне опитування напередодні 25-річчя незалежності України. Згідно з його результатами, майже половина респондентів не вважає Україну справді незалежною державою. Більшість опитаних підтвердила, що вони б проголосували "за" незалежність на референдумі, якби він проводився зараз. На думку українців, держава досягла успіхів тільки в трьох напрямках - формування української нації, забезпечення рівноправності національних меншин та чоловіків і жінок. Провальними українці вважають ситуацію в судовій системі, боротьбі зі злочинністю та корупцією, забезпеченні соціальної справедливості, економічному розвитку, охороні здоров'я, проведенні чесних виборів та захисті соціально вразливих верств населення - тобто, в забезпеченні основних функцій держави. Більшість опитаних вважають, що Україна здатна подолати наявні труднощі, проте у віддаленій перспективі. Найбільш прийнятним механізмом державного устрою респонденти вважають демократію.
  • Глава НАБУ Ситник стверджує, що на осінь заплановано масштабну кампанію з дискредитації діяльності бюро. Він вважає події із затриманням співробітників НАБУ слідчими Генпрокуратури минулого тижня демонстрацією процесів, що відбуваються у відомстві, яке покликане забезпечувати дотримання законності. Експерти вважають, що відкритий конфлікт між правоохоронними структурами відновиться найближчим часом.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment