August 18, 2016

17.08.2016: Ситуація на Донбасі знову різко загострилася

Ситуація на Донбасі знову різко загострилася
Ситуація на Донбасі знову різко загострилася

Головні події і теми дня 17.08.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Ситуація на Донбасі знову різко загострилася.
  • Порошенко ветував закон про амністію учасників АТО.
  • Янукович запропонував провести його допит з очною ставкою з лідерами колишньої опозиції.

В Україні

  • Президент Порошенко застосував вето до закону про амністію учасників антитерористичної операції. За словами головного військового прокурора Матіоса, у чинному законі багато недоробок, і його буде повернуто до Верховної Ради з правками.
  • Заступник міністра юстиції Севостьянова вважає, що протягом одного-двох тижнів потрібно усунути помилки в програмному забезпеченні електронного декларування, після чого прийняти нове рішення про повторний запуск системи. Глава МЗС Клімкін стверджує, що систему буде сертифіковано до кінця серпня. Представництво ЄС в Україні стверджує, що система повністю відповідає технічному завданню, та вважає, що українська влада має у найкоротші терміни розв’язати проблему з атестацією. Президент Порошенко доручив Держспецзв'язку доопрацювати програму та видати атестат відповідності до 31 серпня.
  • Фонд держмайна підготував законопроект про списання безнадійних податкових боргів державних підприємств.
  • Голова Державної фіскальної служби Насиров заявив, що мобільні групи на митниці запрацюють до кінця серпня. Їхню роботу координуватиме міжвідомчий центр, у складі якого будуть представники митної служби, податкової міліції, Державної прикордонної служби та Національної поліції. Крім того, у вересні запрацює міжрегіональна митниця, а також буде запроваджено фото- і відеофіксацію на митних пунктах.
  • Генпрокурор Луценко заявив, що під час зустрічі в адміністрації президента з керівниками НАБУ та Спеціальної антикорупційної прокуратури всі непорозуміння між відомствами було вирішено, про що буде повідомлено на прес-конференції у четвер.
  • Міністр внутрішніх справ Аваков заявив про скорочення вдвічі кількості генеральських посад у відомстві.
  • Борги споживачів за комунальні послуги продовжують швидко зростати. За даними Київенерго, борг жителів столиці тільки за електроенергію досяг 917 млн ​​грн. Експерти впевнені, що після наступного підвищення ціни електроенергії, яке призначене на 1 вересня, неплатежі зростатимуть. Найбільша заборгованість – у приватних осіб і Київводоканалу.
  • Національний банк направив до правоохоронних органів інформацію про підозрілі фінансові операції клієнтів 41 банку, які можуть свідчити про виведення капіталів з України.
  • Офіційний курс гривні знову знизився до 25,09 ₴/$ (+0,03 грн), 28,29 ₴/€ (-0,01 грн), 3,92 ₴/10₽. Курс на готівковому чорному ринку коливається близько позначки 26 грн/$.

Війна

  • Ситуація на Донбасі знову різко загострилася. Кількість порушень режиму припинення вогню, зафіксована штабом АТО за добу, знову досягла майже 100. Бойовики всюди використовують важку артилерію. Інтенсивним обстрілам піддалися промислова зона Авдіївки, населені пункти в околицях Донецька і на світлодарському виступі. Під обстріл потрапили житлові квартали Мар'їнки, Станиці Луганської і Новгородського в околицях Горлівки. За офіційними даними, поранено 8 військовослужбовців, однак реальні втрати української армії є більшими, судячи з кількості поранених, яких привозять до шпиталів Одеси, Дніпра та Харкова.
  • На 2 місяці без права внесення застави заарештовано мера Торецька за участь у терористичній організації і посяганні на територіальну цілісність України.
  • Видання "Ліга" розкрило схему постачання пального на Донбас державної російською компанією "Промсырьеимпорт".
  • На думку одного з представників України на мінських переговорах, колишнього глави СБУ Марчука, військового розв’язання проблеми російської агресії на Донбасі не існує. Він наполягає на зміні ідеології і системи управління України у всьому, що стосується протидії Росії.
  • Колишній начальник Служби зовнішньої розвідки Скіпальський заявив, що Росія застосовує проти України новий спосіб впливу – цивільно-військові операції на основі теорії керованого хаосу. За його словами, Росія веде підривну діяльність проти України з моменту розпаду СРСР, проте із приходом до влади президента Путіна такі операції різко інтенсифікувалися.
  • Секретар РНБО Турчинов вважає, що на Донбасі Росія може реалізовувати два сценарії – чисто військовий та гібридний. Варіант широкомасштабного наступу він вважає малоймовірним і небезпечним для самої РФ. Гібридна агресія, з локальними наступальними операціями та підривною діяльністю по всій території України, за його словами, є найбільш імовірною. Тому він наполягає на зміцненні сектора оборони та максимальній орієнтації на власні ресурси.

Україна й світ

  • Міністр закордонних справ Клімкін вважає, що вводити візовий режим з Росією ще не на часі, "потрібно зважити всі плюси та мінуси такого кроку". При цьому, за його словами, дипломатичні відносини між Україною та Росією фактично зведено до нуля. Він вважає, що відмова Росії від переговорів у форматі "нормандської четвірки" пов'язана з розумінням провалу провокації у Криму. Клімкін припустив, що головна причина провокації пояснюється виборами до Державної Думуи РФ для мобілізації електорату президента РФ Путіна.
  • Молдова кваліфікувала спільні навчання "силових структур" Придністров'я та російських окупаційних військ як незаконні і такі, що підривають механізм підтримки миру у регіоні. Влада Молдови вимагає виведення російських військ з території Придністров'я та заміни їх на міжнародний миротворчий контингент.
  • Німецьке видання Bild розкритикувало виступ міністра закордонних справ Штайнмайера в Єкатеринбурзі перед російськими студентами, назвавши його "нечуваним перекручуванням історії" і "кепкуванням з позиції вільної Європи". У промові глави МЗС Німеччини були присутні штампи путінської пропаганди та фактичне вибачення за позицію Європи щодо окупації Криму.
  • Глава Євроради Туск стверджує, що російська версія про українські провокації у Криму є неправдоподібною.
  • Президент Франції Оланд наполягає на виконанні сторонами мінських домовленостей у найкоротші терміни. Він наголосив на необхідності продовження переговорів у "нормандському" форматі задля мети мирного врегулювання ситуації на сході України.

Тренди

  • Колишній президент Янукович запропонував провести його допит щодо подій зими 2014 року у режимі відеоконференції, поєднавши його з очною ставкою із представниками "опозиції" – Порошенком, Парубієм, Турчиновим, Яценюком і Кличком. У ході подій на Майдані лідери тодішньої опозиції постійно ходили на перемовини до адміністрації президента, де обговорення велося без урахування вимог активістів. Тому ймовірність проведення таких слідчих дій експерти оцінюють як мінімальну.
  • Президент Казахстану Назарбаєв на зустрічі з президентом РФ Путіним заявив, що президент Порошенко розмовляв з ним і вибачався, що не може прийняти рішення з питання Донбасу "та іншого регіону" через відсутність більшості у його політичної сили у Верховній Раді. При цьому на сайті президента України відсутні будь-які дані про контакти з Назарбаєвим, сам же Порошенко жодним чином не відреагував на заяву Назарбаєва. Це може свідчити про ведення Порошенко сепаратних переговорів з Путіним через Назарбаєва без пояснення своєї позиції і намірів суспільству й парламенту.
  • Головне управління Національної поліції Києва повідомило про зростання кількості зареєстрованих крадіжок понад удвічі. На думку експертів, це пов'язано як з погіршенням економічної ситуації та війною на сході, так і з результатами реформування правоохоронних органів.
  • Членом наглядової ради найбільшої державної енергогенеруючої компанії Центроенерго призначено Візира – помічника депутата Кононенка, бізнес-партнера президента Порошенка. Візир представляє в компанії Фонд держмайна, який планує приватизувати Центроенерго до кінця 2016 року. Призначення Візира свідчить про зацікавленість Кононенка в отриманні контролю над компанією та подальшого її придбання. Крім Центроенерго, Візир представляє ФДМ ще в двох великих підприємствах – Миколаївобленерго та Сумихімпром.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment