August 17, 2016

16.08.2016: Генпрокуратура провела обшук у Держприкордонслужбі у справі про вирубку лісу

Генпрокуратура провела обшук у Держприкордонслужбі у справі про вирубку лісу
Генпрокуратура провела обшук у Держприкордонслужбі

Головні події і теми дня 16.08.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Генпрокуратура провела обшук у Держприкордонслужбі у справі про вирубку лісу.
  • Гімнаст Верняєв завоював першу золоту олімпійську медаль для України в Ріо-де-Жанейро.

В Україні

  • Слідчі Військової прокуратури та Національної поліції провели обшук у центральному офісі Державної прикордонної служби та двох її регіональних відділеннях у межах розслідування справи про незаконну вирубку лісу. Затримано чотирьох офіцерів ДПС. За твердженням керівництва служби, всі необхідні документи були передані слідчим заздалегідь, однак обшук все одно відбувся.
  • Подав у відставку голова Житомирської обласної державної адміністрації Машковський.
  • Державна служба статистики повідомила, що населення України (без окупованих територій Криму та Донбасу) за півроку скоротилося більш ніж на 100 тисяч осіб і становить 42,6 млн. Згідно з даними Гсосстата, смертність населення у півтора рази перевищує народжуваність.
  • Радник міністра оборони Бірюков повідомив, що в ході наступної хвилі мобілізації будуть призвані особи, які брали участь раніше в бойових діях. 7 хвиля мобілізації буде оголошена в разі різкої ескалації ситуації на Донбасі. Заступник начальника Генштабу Талалай заявив, що готується указ президента про звільнення військовослужбовців, призваних у ході 6-ої хвилі мобілізації. У 2016 році на службу за контрактом в Збройні сили прийнято 45 тис. осіб. У складі армії - 118 генералів, усього в силових структурах указом президента передбачені 172 генеральських посад.
  • Держспецзв'язку вважає наразі неможливою сертифікацію реєстру електронних декларацій через неусунені помилки в системі. Видання "Українська правда" звинуватило у зриві сертифікації декларування секретаря РНБО Турчинова.
  • Фонд гарантування вкладів фізичних осіб відновив виплати вкладникам банку "Хрещатик". Із 15 серпня по 26 вересня фонд планує виплатити близько 2 млрд грн.
  • НБУ дозволив роботу в Україні міжнародній платіжній системі "Sigue Money Transfer", операторами якої будуть Приватбанк, Ощадбанк і банк ЮНЕКС.
  • Офіційний курс гривні незначною мірою зміцнився по відношенню до долара: 25,06 ₴ / $ (-0,05 грн), 28,30 ₴ / € (+0,23 грн), 3,92 ₴ / 10₽ (+0,01 грн). На чорному ринку готівковий долар пробив позначку 26 грн і продовжує дорожчати.

Війна

  • У ході бойових дій на Донбасі поранені 8 військовослужбовців. У результаті обстрілу під Маріуполем загинув волонтер.
    СБУ затримала громадянина Узбекистану, який раніше проживав у РФ, а потім воював найманцем в "армії ДНР".

Україна й світ

  • Гімнаст Верняєв завоював для України першу золоту медаль на Олімпіаді в Ріо-де-Жанейро. Срібну медаль завоював борець Беленюк, а бронзову - стрибун у висоту Бондаренко.
  • Міністр закордонних справ Клімкін повідомив, що Україна не збирається розривати дипломатичні відносини з Росією незважаючи на агресію, пояснивши це тим, що "у нас мільйони українців в Росії, про яких ми повинні піклуватися". Міністр не уточнив, яким чином проявляється ця турбота. Він стверджує, що Росія нагнітає ситуацію в Криму у зв'язку з наближенням виборів в Державну Думу. При цьому Україна продовжуватиме спроби домовитися з Росією по кримській проблемі.
  • Президент Порошенко в ході телефонних переговорів із канцлером Німеччини Меркель і президентом Франції Олландом заявив, що Росія використовувала провокацію в Криму як привід для торпедування переговорів у рамках "Нормандської четвірки", і назвав "безглуздими і цинічними" звинувачення Росії щодо "української терористичної загрози".
  • ЄС поки не планує виступати посередником у врегулюванні ситуації в Криму між Україною і Росією.
  • Голова правозахисної організації Transparency International Угас вважає, що президент Порошенко повинен особисто втрутитися в процес легалізації системи електронного декларування, щоби вона якомога швидше отримала необхідний сертифікат.
  • Американський сенатор від Демократичної партії Кунс заявив, що в Конгресі немає консенсусу щодо надання Україні летальної зброї. Адміністрація президента Обами виступає проти такої допомоги, оскільки побоюється, що такі дії призведуть до послаблення санкцій проти Росії з боку європейських партнерів.
  • Президент Сербії Ніколич заявив у ході переговорів з віце-президентом США Байденом, що його країна не приєднається до режиму санкцій проти Росії ні за яких умов, навіть якщо це буде потрібно для гармонізації зовнішньої політики з Євросоюзом.

Тренди

  • Участь спостерігачів із країн СНД на виборах в Державну Думу РФ на території окупованого Криму дозволить Кремлю фактично легалізувати анексію півострова. При цьому західні спостерігачі і ОБСЄ не будуть допущені до Криму, проте візьмуть участь у спостереженні за голосуванням на решті території Росії. У зв'язку з тим, що Крим приєднаний до Південного федерального округу, участь у виборах іноземних спостерігачів у цьому окрузі легітимізує проведення виборів у Криму.
  • Ощадбанк програв суд за визнання права на торгову марку "Сбербанк" Ощадбанком Росії, який із 2015 року працює на українському ринку під цією назвою. Рішення суду буде оскаржене в апеляції. На думку керівництва "Ощадбанку", назва російського банку вводить в оману українських споживачів банківських послуг.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment