August 11, 2016

10.08.2016: Путін звинуватив Україну у підготовці терактів у Криму

Путін звинуватив Україну у підготовці терактів у Криму
Путін звинуватив Україну у підготовці терактів у Криму

Головні події і теми дня 10.08.2016 від Digests & Analytics Ukraine

Теми ЗМІ та соцмереж

  • Путін звинуватив Україну у підготовці терактів у Криму.
  • Опубліковано проект змін до Податкового Кодексу.
  • Суддя Чаус, спійманий на хабарі, може втекти з України.

В Україні

  • Апеляційний суд залишив у силі рішення Печерського суду про арешт колишнього глави парламентської фракції Партії регіонів Єфремова.
  • Міністерство фінансів опублікувало на своєму сайті проект змін до Податкового кодексу.
  • Приватбанк повідомив про погашення 4,5 млрд грн кредиту рефінансування НБУ та 3,5 млрд грн відсотків з кредиту. Керівництво банку спростувало інформацію про розкрадання 19 млрд грн кредиту рефінансування, виданого НБУ 2014 року.
  • Національний банк повідомив, що збитки комерційних банків за перше півріччя становили 9,4 млрд грн. Найбільші збитки показали банки зі 100-відсотковим російським капіталом – ВТБ, Промінвестбанк та Сбербанк. Платоспроможні банки скоротили заборгованість перед НБУ за кредитами рефінансування на третину. Загальна сума боргу комерційних банків за такими кредитами становить понад 32 млрд грн.
  • Офіційний курс гривні не змінився: 24,82 ₴/$, 27,75 ₴/€ (+0,26 грн), 3,83 ₴/10₽. Рейтингове агентство Fitch прогнозує ослаблення гривні до кінця року до рівня 26 грн/$.

Війна

  • Бойовики "ЛНР" і "ДНР" ведуть обстріли українських позицій усією лінією фронту від Азовського Моря до Станиці Луганської. На околицях Донецька йдуть безперервні бої місцевого значення, Опитне та Луганське були обстріляні із важкої артилерії. За офіційними даними, поранено 5 українських військовослужбовців.
  • У Мар'їнці внаслідок обстрілу із гранатомета поранено 2 дітей. Обстріляно пункт пропуску "Золоте".
  • Подільський суд Києва викликав главу "ЛНР" Плотницького на засідання 31 серпня.

Україна й світ

  • ФСБ РФ оголосила про викриття в Криму української "диверсійної розвідувальної групи". Поблизу адміністративного кордону з Україною вже більше тижня спостерігається концентрація військових підрозділів, фіксуються польоти бойових вертольотів, періодично припиняється функціонування пунктів пропуску.
    Окупаційна влада Криму назвала "дії українських диверсантів" актом агресії та оголошенням війни й попередила Україну про "право вжити заходів у відповідь".
    Президент Путін заявив, що проведення зустрічі у "нормандському форматі" у момент "посилення терористичної загрози" з боку України не має сенсу.
    Головне управління розвідки стверджує, що жодного зі співробітників в Криму не затримано.
    Секретар РНБО Турчинов вважає, що Путін готується до загострення ситуації і зриву мінських домовленостей, для чого здійснив "дешеву театральну постанову ФСБ".
    Прес-служба президента України поширила заяву, в якій Порошенко назвав безглуздими та цинічними звинувачення у тероризмі, і рекомендував Росії зосередитися на виконанні мінських домовленостей. Він підкреслив, що засуджує тероризм в усіх його виявах і відкидає тактику будь-яких терористичних заходів для звільнення Криму.
    МЗС України засудило провокацію ФСБ і закликало світову спільноту чинити тиск на Росію з метою запобігти ескалації конфлікту.
    Посол України в ООН Єльченко повідомив, що Рада Безпеки ООН збереться навіть вночі, якщо буде зафіксовано новий виток агресії з боку Росії.
    Речник Держдепартаменту США Трюдо підтвердила позицію США про збереження санкцій щодо Росії, яка окупувала Крим. Вона заявила, що заяви російських спецслужб не мають відволікати світове співтовариство від реальної проблеми у зв'язку з окупацією півострова та агресією на сході України.
    На думку аналітика Atlantic Council Аслунда, Захід має жорстко відреагувати на провокацію Росії, яка шукає приводу для війни.
  • НАТО не ставить під сумнів членство Туреччини в альянсі через невдалу спробу державного перевороту, оскільки Туреччина є важливим союзником і бере активну участь у розв'язанні проблем безпеки на Близькому Сході.

Тренди

  • Серед запропонованих нововведень Податкового кодексу – переведення адміністрування податків із Державної фінансової служби безпосередньо до Міністерства фінансів із перенесенням бази даних платників податків і реєстру відшкодування ПДВ. Два реєстри відшкодування ПДВ об'єднуються до єдиного. З'явилося поняття "електронного кабінету платника податків". Плани перевірок буде опубліковано на сайті міністерства, про них повідомлятимуть за 15 днів, замість 10. Замість податкової міліції Мінфін планує створити фінансову поліцію та підпорядкувати її собі. З'явився новий вид платників податків – фізичні особи, які ведуть індивідуальну діяльність з обсягом доходу до 250 неоподатковуваних розмірів мінімальної зарплати, які платитимуть 10 % податку на доходи. Міністерство пропонує залишити основні ставки податків на минулому рівні, зокрема, податок на прибуток – на рівні 18 %.
    Проект документу свідчить про боротьбу між Міністерством фінансів і Державною податковою службою за контроль над фінансовими потоками. Глава Мінфіну Данилюк намагається повністю підпорядкувати адміністрування податків, перетворивши, таким чином, ГФС на сервісну організацію без реальних важелів впливу.
  • Заяви українських офіційних осіб і деяких міжнародних лідерів свідчать про їх досить серйозне ставлення до можливої ​​ескалації агресії на кримському напрямку. Джерела в силових відомствах повідомили про роботу в режимі підвищеної готовності.
    Президент Порошенко підкреслив, що Україна не має наміру звільняти Крим у силовий спосіб.
  • Суддя Дніпровського суду Чаус, спійманий на хабарі, пішов у відпустку. Керівництво Спеціальної антикорупційної прокуратури вважає, що він може втекти з України, скориставшись суддівської недоторканностю. Директор департаменту люстрації Мін'юсту Козаченко вважає, що суддя Чаус має імунітет, оскільки Вища рада юстиції не знайшла підстав для його звільнення з посади. Проте, це не означає, що Чаус не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності. Заступник голови Верховної Ради Сироїд заявила, що до парламенту поки не надходило пропозицій ні від депутатів, ні від президента про скликання позачергової сесії Верховної Ради у зв'язку із санкцією на арешт Чауса. Генпрокурор Луценко визнав, що без санкції Верховної Ради притягнути Чауса до кримінальної відповідальності неможливо.
Повний текст дайджесту доступний лише передплатникам. Оформіть будь ласка, підписку, натиснувши кнопку на боковій панелі.

No comments:

Post a Comment